Rita ja Aki yrittivät lasta kaksi vuotta. Pari oli juuri aloittamassa hedelmöityshoitoja, kun Rita teki positiivisen raskaustestin.
Rita ja Aki yrittivät lasta kaksi vuotta. Pari oli juuri aloittamassa hedelmöityshoitoja, kun Rita teki positiivisen raskaustestin.

Suomen ensimmäiseksi imetysvaikuttajaksi valittu Rita Niemi yllättyi siitä, miten sitovaa imetys on. Arki helpottui, kun anoppi päätti puuttua asiaan.

Kun Rita Niemen ja Aki Mannisen esikoistytär Donna Bebiina syntyi, ensimmäinen yö sairaalassa jäi mieleen. Vauva oli ihana ja ihmeellinen. Ja halusi olla rinnalla koko ajan. Aamuviideltä Rita ei kestänyt enää.

– Herätin vieressä nukkuvan Akin ja pyysin häntä ottamaan vauvan. Olin siinä vaiheessa imettänyt tyttöä illasta lähtien, enkä ollut nukkunut yhtään. Olin ihan loppu, Rita kertoo. 

Ritalle oli jo raskausaikana selvää, että hän haluaa imettää. Rita ajatteli sen olevan niin luonnollinen asia, että se sujuu omalla painollaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Ja niin se sujuikin. Kun Donna Bebiina 14. kesäkuuta syntyi, hänet nostettiin Ritan syliin, ja vauva alkoi heti hamuamaan rinnalle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Oli ihmeellistä, että tuo pieni pää löysi tissin ja alkoi imeä kuin olisi aina tehnyt sitä. 

Ensimmäisen yön imetysmaraton toistui seuraavinakin öinä. Vauva tankkasi rinnalla öisin kolmeen tai neljään aamuyöllä, eikä Rita saanut nukuttua ennen tätä. 

Neljän vuorokauden kuluttua synnytyksestä Rita tunsi, että maito nousi. Imetyksen kestoa se ei kuitenkaan lyhentänyt. Vauva oli myös päivisin koko ajan rinnalla, joskus nukkuikin siinä. Ritan niska ja hartiat olivat jatkuvasti jumissa erilaisten imetysasentojen hakemisesta. 

Ritasta tuntui, että vauvan ensimmäisten viikkojen aikana hän ei tehnyt mitään muuta kuin imetti. 

– Se oli ehkä suurimpia yllätyksiä äitiydessä. Se, miten paljon vauva aluksi on riippuvainen äidistään. Se oli uuvuttavaa. 

Kaksi ja puoli kuukautta synnytyksen jälkeen Ritan anoppi oli kylässä. Rita imetti, mutta vauva vain itki. 

Ritalle anopin väliintulo oli lopulta helpotus.

– Anoppi katsoi tilannetta hetken ja totesi, että sillä on nälkä. Sitten hän marssi lähikauppaan ja osti korviketta. Vauva tankkasi vatsansa täyteen ja hiljeni, Rita kertoo. 

Jotakuta muuta anopin puuttuminen tilanteeseen olisi voinut ärsyttää, mutta Ritalle se oli helpotus. 

Tämän kokemuksen jälkeen Rita ja Aki alkoivat lopulta syöttää vauvalle rintamaidon lisäksi säännöllisesti korviketta. He kokevat, että se on auttanut jaksamaan arkea paremmin.

Ritan mielestä vauva on myös rinnalla tyytyväisempi, kun maito ehtii kunnolla nousta imetysten välissä.

– Minulla ei ole ollut sitä ongelmaa, että rintamaitoa tulisi vaikka koko kylälle. 

Juttu jatkuu kuvan jälkeen. 

Ritan mielestä imetyksestä tekee hienoa sen alkukantaisuus ja se, että näkee kuinka vauva nauttii rinnalla. 

Imetys näkyväksi someen

Syyskuun alussa Imetyksen tuki ry valitsi Ritan ensimmäiseksi imetysvaikuttajaksi. Rita valikoitui tehtävään, sillä hän on tehnyt imetystä näkyväksi positiivisella tavalla muun muassa omassa sosiaalisessa mediassaan. 

Rehellistä puhetta imetyksestä tarvitaan lisää, Rita sanoo. 

– Minusta on tärkeää kertoa, että vaikka imetys on ihmeellistä ja ihanaa, niin onnen fiilisten taakse kätkeytyy paljon väsymystä, josta ei puhuta. Vaikka imetys onnistuukin, ei pidä potea yhtään huono äiti -oloa, jos siihen uupuu. 

Ritan puoliso Aki yrittää auttaa Ritaa, jotta tämä saisi välillä kädet vapaaksi. Mutta se tuntuu joskus vaikealta, sillä paras tapa saada vauva rauhoittumaan on tissi. 

– Aki tuntee olonsa usein avuttomaksi juurikin sen takia, että hänellä ei ole tissiä joka rauhoittaa. Mielestäni vauvan rauhoittuminen ei kuitenkaan voi olla pelkästään rinnan ja sitä kautta äidin varassa, joten muistutan Akia aktiivisesti, että hän voi kehittää omat keinonsa rauhoittaa lapsi. 

Ritalla ei ole aikarajaa imetyksen lopettamiselle. Imetys saa jatkua niin kauan kuin se tuntuu äidistä ja vauvasta hyvältä. 

Muokattu artikkelia 2.10.2019 klo 12.50: Rita Niemi täsmensi korvikkeen käytön aloitusajankohtaa ja määrää. 

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla