Toisen silmän sulkeminen voi olla merkki siitä, että lapsi yrittää nähdä paremmin. Kuva: Shutterstock
Toisen silmän sulkeminen voi olla merkki siitä, että lapsi yrittää nähdä paremmin. Kuva: Shutterstock

Jos taapero siristelee silmiään ja liikkuu varovasti, hän ei ehkä näe kunnolla.

1. Milloin on syytä epäillä, että lapsi näkee huonosti?

Jos lapsi liikkuu hyvin varovasti, ei juokse mielellään tai törmäilee esineisiin. Heikkonäköinen lapsi ei välttämättä hahmota kohti vieritettyä palloa, ei kiinnostu lähellä olevista esineistä tai osuu ohi mukin, jota yrittää ottaa pöydältä.

Toisaalta 1–2-vuotiaan liikkumiskyky ja syvyysnäkö vasta kehittyvät ja yksilölliset erot ovat suuria, joten kehitykseen liittyvän oireilun ja varsinaisten näköpulmien erottaminen toisistaan voi olla vanhemmalle hankalaa.

Silmien siristely ja hieronta sekä silmien punoittaminen ja vuotaminen voivat viitata joko näköongelmiin tai silmätulehdukseen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huonosta näöstä kärsivä lapsi saattaa myös sulkea heikompaa silmäänsä, jotta näkisi paremmin. Oireena voi olla myös päänsärkyä, joka ilmenee kärttyisyytenä. Usein lapsi rauhoittuu saatuaan silmälasit. Karsastavan lapsen silmät harhailevat eri suuntiin, eikä lapsi välttämättä anna peittää parempaa silmää.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Mistä huono näkö johtuu?

Tyypillisimmät syyt lapsilla ovat taittoviat, eli huono lähi- tai kaukonäkö, ja karsastus. Karsastuksessa vain toinen silmä suuntautuu havaintokohteeseen ja toinen silmä on kääntyneenä usein joko sisään- tai ulospäin.

3. Mitä teen, jos lapsi ei näe hyvin?

Ota ensisijaisesti yhteys neuvolaan. Siellä näkö voidaan tutkia, ja lapsi ohjataan tarvittaessa silmälääkärille.

Taaperon näön tutkiminen on toisinaan haastavaa. Silmälääkäri voi kuitenkin tehdä päätelmiä näkökyvystä jo lapsen toimintaa seuraamalla. Hän tarkkailee, miten lapsi liikkuu, miten hän tarttuu pieniin esineisiin, miten hän katselee eri etäisyyksille ja miten seuraa liikuteltavaa esinettä. Monesti silmäongelmat ovat periytyviä, joten jos vanhemmalla itsellään on ollut lapsena huono näkö tai karsastusta, lapsen näkö kannattaa tarkastaa herkemmin.

4. Miten suojata lapsen näköä?

Puhelimen, tabletin ja tietokoneen käyttö ei ole suositeltavaa alle kolmevuotiaille. Älylaitetta tuijottaessa silmän mukauttajalihas on rasitustilassa, ja lapsen kasvava ja kehittyvä silmämuna venyy. Mitä enemmän lapsi viettää lähiruutuaikaa, sitä todennäköisempää on, että hänen kaukonäkönsä huononee jossain vaiheessa niin, että se on korjattava miinuslaseilla.

Auringonpaisteessa, lumihangella ja vesillä lapsen silmät on hyvä suojata aurinkolaseilla.

Asiantuntijana silmätautien erikoislääkäri Aurora Heickell, Silmäasema

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla