Tukiviittomien opettelun voi aloittaa tutuista sanoista, kuten lelujen nimistä, Anne Huttunen kertoo.
Tukiviittomien opettelun voi aloittaa tutuista sanoista, kuten lelujen nimistä, Anne Huttunen kertoo.

Jos olet opettanut lapsesi vilkuttamaan, olet opettanut hänelle jo yhden tukiviittoman, Käsipuhe-verkkosivuston perustanut Anne Huttunen sanoo.

Anne Huttunen, 34, loikoili kaksi vuotta sitten sängyllä miehensä ja vuoden ikäisen kuopuksen kanssa. Yhtäkkiä lapsi alkoi vimmatusti heiluttamaan kättään. Huttunen kysyi lapselta: Väsyttääkö? Haluatko unilelun? Maitoa? Kun käden vispaaminen jatkui Huttunen tajusi viimein kysyä, haluaako lapsi puuroa.

Lapsi innostui ja pieni käsi heilui vielä kovempaa. Huttunen nappasi pojan syliin ja lähti alakertaan tekemään aamupuuroa.

– Oli mahtavaa nähdä ilme kuopukseni kasvoilla, aivan kuin hän olisi ajatellut että jes, nyt äiti tajusi! Vastaavia kokemuksia on meidän arjessa tosi paljon, Huttunen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Huttunen kiinnostui tukiviittomista esikoisen vauvavuonna.

Huttusella on nyt kolmevuotiaan kuopuksen lisäksi myös viisivuotias poika. Kun esikoinen oli pieni, tuore äiti törmäsi sosiaalisessa mediassa tukiviittomiin ja niiden käyttöön vauvan kanssa. Huttunen innostui: hänhän voisi kommunikoida tukiviittomien avulla lapsensa kanssa, joka ei osannut vielä tuottaa puhetta. Tukiviittomat olivat tuttuja Huttuselle jo ajalta ennen lapsia, sillä hän oli törmännyt niihin työssään kehitysvammaisten kanssa. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Suomenkielisiä videoita tukiviittomista oli hankala löytää. Ja jos löytyi, niin sana viitottiin videolla niin nopeasti, että kuvaa piti kelata monta kertaa alkuun jotta näki, miten käsi viittoman aikana liikkuu. Huttunen päätti kuvata omia tukiviittomavideoita itselleen muistiin, ja julkaista niitä Youtubessa myös muiden iloksi. Nyt videoita on jo yli sata.

Viittominen auttaa lasta ymmärtämään puhetta

– Jos olet opettanut lapsesi vilkuttamaan, olet opettanut hänelle jo yhden tukiviittoman, Huttunen sanoo.

Tukiviittomat ovat viittomakielestä erotettuja yksittäisiä sanoja. NIistä käytetään myös nimitystä vauvaviittomat tai avainviittomat. Tarkoitus on tukea puheen kehitystä. Oleellista on, että vanhempi viittoo lauseesta sen avainsanan, samalla kun hän sanoo sen ääneen.

Huttunen on itse käyttänyt tukiviittomia molempien lasten kanssa. Tästä on ollut hyötyä, sillä lasten turhautumisitkut ovat tukiviittomien käytön myötä vähentyneet.

Tukiviittomat parantavat kommunikaatiota.

– Kun lapset osaavat viittomalla kertoa mitä he haluavat, se on tehnyt elämästä helpompaa. Etenkin silloin, kun lapset eivät ole osanneet vielä puhua.

Jossain vaiheessa lapsi alkaa usein itsekin käyttää tukiviittomia, kun on nähnyt vanhempiensa käyttävän niitä. Tämä parantaa lapsen ja vanhemman välistä kommunikaatiota. 

– Tukiviittomien avulla lapsi myös ymmärtää puhetta paremmin koska sanat visualisoidaan. Visualisoinnin ansiosta sanat jäävät lapsen mieleen paremmin. Myös lapsen sanavarasto kehittyy.

Viittomat parantavat vuorovaikutusta lapsen ja vanhemman välillä konkreettisesti, mutta voivat myös vahvistaa yhteistä sidettä. Huttunen ei aluksi itse ymmärtänyt sitä, mutta tukiviittomien avulla hänen esikoisensa on oppinut vahvan katsekontaktin: kun keskustellaan, toista katsotaan silmiin.

Opeta aluksi muutama viittoma

Tukiviittomia voi käyttää heti, kun vauva oppii kohdistamaan katsettaan, eli kolmen tai neljän kuukauden iästä lähtien. 

Huttuselle tukiviittomien opettelu esikoisen kanssa oli äitiyslomalla kivaa yhteistä tekemistä lapsen kanssa. Huttunen muistuttaa, että paineita viittomien opettamisesta lapselle ei pidä ottaa.

– Vauvan kanssa on hyvä aloittaa muutamasta sanasta. Ei ole tarkoitus, että kaikki viittomat kahlataan läpi.

Ensimmäisiksi viittomiksi kannattaa valita jokin päivittäisistä rutiineista, kuten vaipanvaihto tai nukkumaan meno. Huttusen mukaan on palkitsevaa nähdä, kuinka pieni lapsi lopulta alkaa itsekin käyttämään viittomia ja kommunikoimaan niiden avulla.

Tosin joskus lapsen ensimmäinen viittoma ei liity rutiineihin, vaan se on asia, josta he pitävät suuresti.

– Molemmat poikani rakastavat pappaansa, eli minun isääni. Pappa olikin molemmille ensimmäisiä viittomia, Huttunen sanoo.

Katso alla olevilta videoilta, miten vauvalle viitotaan!

Anne Huttunen neuvoo muutaman helpon tukiviittoman. Nämä ovat virallisia tukiviittomia. Lisää tukiviittomavideoita löydät Huttusen Käsipuhe-verkkosivuilta

Näin viitot sanan lisää

Näin viitot sanan kirja:

Näin viitot sanan ulos:

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla