Kohdemaa vaikuttaa siihen, mitä rokotteita vauva tarvitsee.
Kohdemaa vaikuttaa siihen, mitä rokotteita vauva tarvitsee.

Terveydenhoitaja Mia Astikainen kertoo, mitä pitää ottaa huomioon matkakohteen valinnassa, kun mukana on pieni vauva.

1. Rota annetaan ensin

Suomessa rokotusohjelma sisältää rokotteet monia vaikeimpia lastentauteja vastaan. Rokotusohjelma on muuttunut vuosien varrella, jotta suoja olisi mahdollisimman kattavaa ja oikea-aikaista. Ihan pieni vauva saa suojaa myös äidin vasta-aineista.

Vauva saa alle vuoden ikäisenä useamman rokotteen. Rokotussarja alkaa suun kautta annettavalla rotavirusrokotteella kahden kuukauden iässä. Se suojaa rajulta ripulitaudilta.

Kolmikuinen vauva saa monta rokotetta yhdellä neuvolakäynnillä. Näihin kuuluvat rotavirusrokotteen tehoste, pneumokokki (PCV) ja niin kutsuttu viitosrokote (DTaP-IPV-HiB), joka sisältää rokotteet kurkkumätää, jäykkäkouristusta, hinkuyskää, poliota ja HiB-tauteja, kuten aivokalvontulehdusta ja verenmyrkytystä vastaan. PCV-rokote suojaa joiltakin keuhkokuumeilta ja korvatulehduksilta. Tehosteet rotavirusta, pneumokokkia sekä viitosrokotteen tauteja vastaan annetaan viiden kuukauden iässä. Puolivuotias vauva saa ensimmäisen influenssarokotteensa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

2. Vuoden iässä lisää

Vuoden vanhana vauva saa MPR-rokotteen, joka suojaa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan. MPR voidaan antaa puolentoista vuoden ikään asti, mutta vahva suositus on vuoden ikä. Tällöin suoja tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan on olemassa mahdollisimman aikaisin. Vuoden iässä vauva saa myös uudet PCV:n sekä viitosrokotteen tehosteet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rokotteet suojaavat niitä taudinaiheuttajatyyppejä vastaan joihin ne on kehitetty. Vaikka lapsi on saanut pneumokokkirokotteet, hän ei ole suojassa kaikilta mahdollisilta korvatulehduksilta. Myös jonkin muun tyyppinen taudinaiheuttaja voi aiheuttaa tulehduksen. Rokotteet ovat kuitenkin erinomainen suoja vaikeimpia tulehduksia ja tauteja vastaan. Viitos- ja MPR-rokotteen ansiosta on saatu pahimmat lastentaudit katoamaan Suomesta kokonaan. Tuhkarokko on poikkeus, sillä se on lisääntynyt rokotekielteisyyden vuoksi.

3. Rokote kohteen mukaan

Vauvan kanssa matkustettaessa rokotteet annetaan sen mukaan, mihin päin maailmaa ollaan menossa. Pohjoismaissa on turvallista matkustaa rokottamattomankin vauvan kanssa, mutta esimerkiksi malaria- ja keltakuumealueille matkustamista ei pienen vauvan kanssa suositella lainkaan. Jos matkustamista ei voi välttää, rokotuksia voi hiukan aikaistaa. Viitosrokotetta, pneumokokki- ja rotarokotetta tulisi ehtiä antaa vähintään kaksi annosta niin, että annosten välissä on ainakin neljä viikkoa. Monet EU-maat aloittavat nämä rokotteet jo kahden kuukauden iässä.

Kohdemaan mukaan vauva voi tarvita esimerkiksi tuberkuloosirokotteen. Esimerkiksi kolerarokotetta ei voi antaa alle kaksivuotiaalle. A-hepatiittirokotetta suositellaan kaikille, myös Euroopassa matkustettaessa. Sen voi antaa vuoden täyttäneelle lapselle.

Juttua on korjattu 17.1. MPR-rokote suojaa tuhkarokkoa, vihurirokkoa ja sikotautia vastaan.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

MIA VASTAA

Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.

Lisää Mian vastauksia: vauva.fi/miavastaa

Sisältö jatkuu mainoksen alla