Kun vauva nukkuu vaunuissa, huolehdi että vaunukopan lämpötila ei kohoa liian kuumaksi. Kuva: iStockphoto
Kun vauva nukkuu vaunuissa, huolehdi että vaunukopan lämpötila ei kohoa liian kuumaksi. Kuva: iStockphoto

Helteellä vauvojen olo voi olla tukala. Onko lämmöstä vaaraa pienelle ihmiselle?

Lastenklinikan päivystyksen osastonlääkärin, lastentautien erikoislääkärin Eero Rahialan mukaan riski lämpöhalvaukselle on olematon.

Jotta vauva saisi lämpöhalvauksen eli hypertermian, hänen olisi oltava pitkään saunan kaltaisessa tilassa ilman nestettä. Rahialan mukaan Lastenklinikan päivystykseen ei ole hänen vuorollaan ikinä tuotu lämpöhalvauksesta kärsivää vauvaa.

– Enemmänkin kuumuus aiheuttaa velttoutta ja väsymystä, ja sellaisesta kärsiviä vauvoja on ollut muutamia. Hekin ovat suun kautta annetun nesteytyksen avulla piristyneet, Rahiala kertoo. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Eli kun matkustat vauvan kanssa autossa tai kuljetat häntä vaunukopassa, pidä huoli että olet itse paikalla ja huolehdit vauvan nesteytyksestä sekä auton ilmastoinnista. Pue vauva sään mukaan – helteellä ei tarvitse peitettä, mutta vauva on hyvä suojata auringolta esimerkiksi varjolla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lievempi hypertermian muoto on auringonpistos, jota ilmenee lapsilla ja joskus myös vauvoilla. Auringonpistoksen oireita ovat päänsärky, ärtymys, pahoinvointi ja huimaus. Auringonpiston voi aiheuttaa myös muita hermostollisia oireita. 

Muista nämä helteellä:

  • Älä koskaan jätä vauvaa autoon tai suoraan auringonpaisteeseen pitkäksi aikaa. Varsinkin autossa sisälämpötila kohoaa vaarallisen korkeaksi todella nopeasti.
  • Jos vauva nukkuu vaunuissa, muista pitää vaunukoppa ilmavana, sillä myös koppa lämpenee kuumemmalla ilmalla. 
  • Suojaa vauva auringonpistokselta. Suoraa auringonpaahdetta kannattaa välttää, ja vauvalla on hyvä pitää päässä hattua. Kuumalla kelillä on myös muistettava riittävä nesteytys ja viilennys.

Tämä Vauva- ja Meidän Perhe -lehden artikkeli on ilmestynyt alun perin Vauva.fi:ssä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla