Kananmunassa on runsaasti laadukasta proteiinia ja monia vitamiineja. Rasvaa siinä on saman verran kuin kanan lihassa.

Kananmuna on arvokasta ravintoa, kehittyisihän siitä kokonainen kana. Munassa on runsaasti proteiinia ja monia vitamiineja mutta vähän kovaa rasvaa. Tyydyttyneiden rasvahappojen osuus on pienempi kuin naudan ja porsaan lihassa mutta suurempi kuin kasviöljyissä.

Vaikka munassa on paljon kolesterolia, ei ruoasta saatu kolesteroli kuitenkaan vaikuta mainittavasti veren kolesteroliin suurimmalla osalla ihmisistä. Kananmunien osuus suomalaisten kolesterolin saannista on noin kolmannes, mutta niiden osuus kovan rasvan saannista on vain vähemmän kuin yksi prosentti.

Jos kuitenkin suuri veren LDL-kolesterolipitoisuus on ongelma, on munien käyttö parasta rajoittaa pariin munaan viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Uusissa suomalaisissa ravitsemussuosituksissa sopivaksi kananmunien käyttömääräksi suositellaan 2-3 munaa viikossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Rypsiä kanoille

Kananmunien koostumusta voidaan parantaa muuttamalla kanojen ruokintaa. Niinpä on tuotettu munia, joissa omega-3-rasvahappojen määrää on lisätty syöttämällä kanoille rypsin tai pellavan siemeniä. 

Luomumunien ja vapaan kanan munien ravitsemukselliset ominaisuudet vastaavat tavallisia kananmunia.

Kanan elinolosuhteet selviävät munaan leimatun koodin ensimmäisestä numerosta: 0 merkitsee luomukanalaa, 2 lattiakanalaa ja 3 virikehäkkiä.

Numerolla 1 merkitään ulkokanaloissa munitut munat, mutta talvipakkasten vuoksi Suomessa ei ole ulkokanaloita.

Kokeile Raxun ja Teresa Välimäen uunimunakasta.

Lue lisää:

Rasvaremontti vai kolesterolilääke?
Terveyskirjasto: Kananmunan ravintosisältö
Evira: Ravitsemussuositukset
Kanatieto.fi

Sisältö jatkuu mainoksen alla