Jos syöt jo nytkin ravitsemussuositusten mukaisesti, koko ruokavalio ei mene uusiksi. Suurin muutos voi olla  palkokasvien, siementen ja pähkinöiden reilu lisäys.

Kärsin ilmastoahdistuksesta. Haluaisin lisätietoa planetaarisesta ruokavaliosta. Kiitos!

Asiantuntija vastaa:

Tavoitteena on ruokavalio, joka mahdollistaa terveyttä edistävän ravitsemuksen ja huomioi ympäristön kantokyvyn maailmanlaajuisesti. Tavoitteena on myös vähentää epäterveellisen ruokavalion aiheuttamien kuolemantapausten määrää.

Planetaarinen ruokavalio on hyvin kasvispainotteinen: lihan, maitovalmisteiden ja tärkkelyspitoisten kasvisten käyttöä suositellaan vähennettäväksi nykyisestä. Tavoitteena on sekä pienentää liha- ja meijeriteollisuuden aiheuttamia ympäristövaikutuksia että edesauttaa lihan ja maitovalmisteiden sisältämän kovan eli tyydyttyneen rasvan ja meijerituotteiden sisältämän sokerin määrän vähenemistä ruokavaliossamme.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kun planetaarista ruokavaliota verrataan nykyisiin pohjoismaisiin ja suomalaisiin ravitsemussuosituksiin, suositeltavat käyttömäärät punaiselle lihalle, maitovalmisteille ja kananmunalle ovat selkeästi pienemmät.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kasvisten, hedelmien – marjat mukaan lukien – viljatuotteiden, kalan sekä öljyjen ja muiden rasvojen osalta ravitsemussuosituksemme ja planetaarinen ruokavalio eivät käytännössä eroa toisistaan.

Siipikarjaa ja perunaa planetaarisessa ruokavaliossa suositellaan syötäväksi hieman vähemmän kuin nykyisissä ravitsemussuosituksissa.

Pähkinöiden ja siementen käyttö on puolestaan suurempaa planetaarisessa ruokavaliossa, ja palkokasvien rooli proteiinin lähteenä korostuu.

Jo nykyisten suositusten mukainen ruokavalio luo siis erinomaisen pohjan ympäristöystävälliselle syömiselle. Siirryttäessä planetaariseen ruokavalioon liha- ja maitovalmisteiden määrää tulisi vielä vähentää ja korvata niitä osin palkokasveilla sekä pähkinöillä ja siemenillä.

Planetaarisen ruokavalion periaatteet julkaistiin lääketieteen alan huippulehdessä The Lancetissa vuonna 2019.

 

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

URSULA SCHWAB ravitsemusterapian professori Itä-Suomen yliopistosta.

HYVÄN TERVEYDEN ASIANTUNTIJAT VASTAAVAT LÄHETÄ KYSYMYS osoitteeseen hyvaterveys.fi/kysy Toimitus valitsee julkaistavat tekstit.

Sisältö jatkuu mainoksen alla