Kuvat
Shutterstock

Alkoholi ei ole ainoa maksaa rasvoittava aine. Etenkin hedelmäsokeri eli fruktoosi kiihdyttää rasvan muodostumista maksassa.

RASVAMAKSALTA suojaa ruokavalio, jossa makeaa ei ole ylen määrin, sillä sokeri muuttuu maksassa rasvaksi. Karkkia, sokeroituja juomia, leivonnaisia ja jäätelöä pitäisi nauttia harvakseltaan ja kohtuudella.

Erityisen haitallista on fruktoosi eli hedelmäsokeri.

– Fruktoosi saa aikaan muita sokereita enemmän rasvan muodostumista maksassa, professori Perttu Arkkila sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pelkkä fruktoosin karsiminen ei riitä, sillä sitä tulee syötyä melkein aina, kun nauttii makeaa: tavallinen taloussokeri sisältää glukoosia ja fruktoosia. Ruokosokeri taas pilkkoutuu ruoansulatuselimistössä glukoosiksi ja fruktoosiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös elintarviketeollisuuden käyttämät tärkkelyssiirapit, kuten glukoosifruktoosisiirappi tai maissisiirappi, sisältävät fruktoosia.

PÄIVÄSSÄ SOKERIA tulisi saada alle 50 grammaa. Tähän lasketaan mukaan elintarvikkeiden piilosokeri ja mehujen sokeri. 50 grammaa kertyy esimerkiksi lasillisesta tuoremehua ja purkillisesta maustettua jogurttia.

Hedelmien syömisestä ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan.

– Niissä fruktoosin määrä ei ole niin suuri, että se kuormittaisi maksaa.

Rasvamaksan yhteydessä sokerista puhutaan paljon. Vähemmälle huomiolle on jäänyt se, että myös kova rasva jämähtää maksaan. Siksi voita, kookosrasvaa, punaista lihaa, makkaraa ja juustoja olisi hyvä syödä kohtuudella.

– Kova rasva lisää insuliiniresistenssiä, joka lisää maksan glukoosin tuotantoa ja kiihdyttää triglyseridirasvan kertymistä maksaan

Asiantuntija Perttu Arkkila gastroenterologian professori, Helsingin yliopisto.

Tämä artikkeli on ilmestynyt Hyvä terveys -lehdessä. Tilaajana voit lukea kaikki numerot maksutta digilehdet.fi-palvelusta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla