Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 16-vuotias tyttö ja minulla on ollut reilut kolme vuotta akne. Iho on kuitenkin nyt vähän parempi ja finnejä on enää poskien alueella. Huomasin kuitenkin, että kasvojeni iho on löystynyt paljon. Se ei ole enää kimmoisa ja suupielet roikkuvat alaspäin. Miten saisin ihostani taas terveen ja napakan? Sitten minulla on aina punainen, turvonnut ja kiiltävä nenä, jota meikki ei peitä. Olisiko tähän jotakin hoitokeinoa? Korvat ovat myös aina punaiset.

Täytyy muistaa, että akne­tulehdus ei ole oma valinta tai ihonhoidon laiminlyönnin tai epäterveellisen ruokavalion seuraus vaan ihosairaus.

Akneihon talieritys on lisääntynyt, joten iho rasvoittuu. Myös ihohuokoset ovat laajentuneet. Liian tunnollinen tai väärä ihonhoito, kuten rasvaiset voiteet tai voimakas ihon kuorinta, saattavat kuitenkin lisätä punoitusta. Vaikea aknetulehdus voi aiheuttaa ihon arpeutumista. Arvet ovat aluksi punoittavia ja muuttuvat vähitellen vaaleaksi. Akne voidaan nykypäivänä hoitaa oireettomaksi ja aknearpia voidaan tasoittaa.

Mikäli sinusta tuntuu, että akne on vaikuttanut ihon kuntoon, ja kärsit siitä selvästi, varaa aika ihotautilää-kärille. Tarkempi tilanteen arvio on mahdollista vain vastaanotolla, jolloin voidaan heti aloittaa tehokkaat hoidot. 16-vuotiaalla kysymys ei ole ikääntymiseen liittyvästä ihon löystymisestä. Joskus turvotuksen ja punoituksen taustalla voi olla myös kilpirauhasen toimintahäiriö, joten kouluterveydenhuollossa voidaan lääkärin harkinnan mukaan tarkistaa kilpirauhasarvot ja ottaa muita verikokeita.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Vierailija

Apua, akne teki ihosta velton

Roaccutan (yleisin lääke akneen) on erittäin voimakas lääke, se rasittaa maksaa ja voi altistaa monille vakaville sairauksille. Ruokavalio on avainsana; sokeri ja viljat pois ruokavaliosta samoin kuin keinotekoiset kasvirasvat. Parantuu iho ja koko keho. Jospa se ihotatutilääkäri olisi osannut auttaa lukio-ikäistä aknesta kärsivää nuorta miestä vuosia sitten. Olisi myös säästynyt monet lääkkeet, salvat ja napit. Ai niin, ei ole tutkimusta. Vai onko sittenkin? https://www.facebook.com/Olli...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.