Säärieni iho on todella kuiva ja hilseilevä ja iho kutisee koko ajan. Kosteusvoiteen laittamisen jälkeen iho pysyy hyvänä ehkä puoli tuntia eikä 24 tunnin kosteutusta lupaavat voiteet todellakaan toimi ainakaan minulla. Mikä auttaisi?

Useimmat vartalovoiteet sisältävät humektanteiksi kutsuttuja, ihoa kosteuttavia aineita, jotka sitovat vettä tilapäisesti. Kosteusvoiteet toimivat hyvin suhteellisen normaali-ihoisella henkilöllä, joka ei kerkeä odottelemaan vartalovoiteensa kuivumista ja joille tuotteen miellyttävyys on tärkein asia. Hilseilevää ihoa kosteusvoiteilla ei kuitenkaan yleensä saada kuriin, vaan tarvitaan järeämpiä keinoja.

Iholta haihtuu liikaa kosteutta, mikäli ihoa suojaava kerros ei ole täydessä toiminnassaan. Ihon suojakerroksessa on erilaisia rasva-aineita, kuten kolesterolia, keramideja ja rasvahappoja. Iholle voidaan tehdä tilapäinen, kosteuden haihtumista estävä suojakerros eli okkluusio jonkun hyvän kosmetiikkatuotteen avulla.

Suojakerrosta tilapäisesti paikkaavat ja haihtumista estävät tuotteet ovat useimmiten rasvaisia koostumukseltaan. Myös öljyillä on oma, vankka kannattajakuntansa. Paras teho saadaan kummassakin ryhmässä säännöllisellä käytöllä. Hilseilyn vähenemisen myötä helpottuu usein myös kutina.

Tuotteita hilseilyä nujertamaan voisivat olla esimerkiksi seuraavat:

- Pelkkää öljyä mieltymyksen mukaan: Valittavana on monenlaisia aina kookoksesta manteliöljyyn. Parhaat öljytuotteet löytyvät luonnonkosmetiikkaosastoilta tai -kaupoista. Esimerkkeinä Melvitan arganöljy tai Acorellen kuivaöljy, joka sisältää jojobaa ja calendulaa.

- Vartalovoit ovat parhaimmillaan hyvin kosteutta sitovia. Usein kaupan päälle tulee vielä ihana väri ja tuoksu. Vartalovoit löytyvät muunmuassa the Body Shopilta, Lumenelta ja ACO:lta. Luomuversioista mainittakoot Frantsilan karitevoi tai iki-ihana midsummer Rose!

- Voiteissa voidaan käyttää myös samankaltaisia aineita kuin iholla on luonnostaan paikkaamaan ihovaurioita. Apteekista löytyvät ainakin perinteinen Decubal , Locobase Repair ja Ceralan, joissa on keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja. Tuotteet ovat myös hajusteettomia.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.