Säärieni iho on todella kuiva ja hilseilevä ja iho kutisee koko ajan. Kosteusvoiteen laittamisen jälkeen iho pysyy hyvänä ehkä puoli tuntia eikä 24 tunnin kosteutusta lupaavat voiteet todellakaan toimi ainakaan minulla. Mikä auttaisi?

Useimmat vartalovoiteet sisältävät humektanteiksi kutsuttuja, ihoa kosteuttavia aineita, jotka sitovat vettä tilapäisesti. Kosteusvoiteet toimivat hyvin suhteellisen normaali-ihoisella henkilöllä, joka ei kerkeä odottelemaan vartalovoiteensa kuivumista ja joille tuotteen miellyttävyys on tärkein asia. Hilseilevää ihoa kosteusvoiteilla ei kuitenkaan yleensä saada kuriin, vaan tarvitaan järeämpiä keinoja.

Iholta haihtuu liikaa kosteutta, mikäli ihoa suojaava kerros ei ole täydessä toiminnassaan. Ihon suojakerroksessa on erilaisia rasva-aineita, kuten kolesterolia, keramideja ja rasvahappoja. Iholle voidaan tehdä tilapäinen, kosteuden haihtumista estävä suojakerros eli okkluusio jonkun hyvän kosmetiikkatuotteen avulla.

Suojakerrosta tilapäisesti paikkaavat ja haihtumista estävät tuotteet ovat useimmiten rasvaisia koostumukseltaan. Myös öljyillä on oma, vankka kannattajakuntansa. Paras teho saadaan kummassakin ryhmässä säännöllisellä käytöllä. Hilseilyn vähenemisen myötä helpottuu usein myös kutina.

Tuotteita hilseilyä nujertamaan voisivat olla esimerkiksi seuraavat:

- Pelkkää öljyä mieltymyksen mukaan: Valittavana on monenlaisia aina kookoksesta manteliöljyyn. Parhaat öljytuotteet löytyvät luonnonkosmetiikkaosastoilta tai -kaupoista. Esimerkkeinä Melvitan arganöljy tai Acorellen kuivaöljy, joka sisältää jojobaa ja calendulaa.

- Vartalovoit ovat parhaimmillaan hyvin kosteutta sitovia. Usein kaupan päälle tulee vielä ihana väri ja tuoksu. Vartalovoit löytyvät muunmuassa the Body Shopilta, Lumenelta ja ACO:lta. Luomuversioista mainittakoot Frantsilan karitevoi tai iki-ihana midsummer Rose!

- Voiteissa voidaan käyttää myös samankaltaisia aineita kuin iholla on luonnostaan paikkaamaan ihovaurioita. Apteekista löytyvät ainakin perinteinen Decubal , Locobase Repair ja Ceralan, joissa on keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja. Tuotteet ovat myös hajusteettomia.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.