Säärieni iho on todella kuiva ja hilseilevä ja iho kutisee koko ajan. Kosteusvoiteen laittamisen jälkeen iho pysyy hyvänä ehkä puoli tuntia eikä 24 tunnin kosteutusta lupaavat voiteet todellakaan toimi ainakaan minulla. Mikä auttaisi?

Useimmat vartalovoiteet sisältävät humektanteiksi kutsuttuja, ihoa kosteuttavia aineita, jotka sitovat vettä tilapäisesti. Kosteusvoiteet toimivat hyvin suhteellisen normaali-ihoisella henkilöllä, joka ei kerkeä odottelemaan vartalovoiteensa kuivumista ja joille tuotteen miellyttävyys on tärkein asia. Hilseilevää ihoa kosteusvoiteilla ei kuitenkaan yleensä saada kuriin, vaan tarvitaan järeämpiä keinoja.

Iholta haihtuu liikaa kosteutta, mikäli ihoa suojaava kerros ei ole täydessä toiminnassaan. Ihon suojakerroksessa on erilaisia rasva-aineita, kuten kolesterolia, keramideja ja rasvahappoja. Iholle voidaan tehdä tilapäinen, kosteuden haihtumista estävä suojakerros eli okkluusio jonkun hyvän kosmetiikkatuotteen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Suojakerrosta tilapäisesti paikkaavat ja haihtumista estävät tuotteet ovat useimmiten rasvaisia koostumukseltaan. Myös öljyillä on oma, vankka kannattajakuntansa. Paras teho saadaan kummassakin ryhmässä säännöllisellä käytöllä. Hilseilyn vähenemisen myötä helpottuu usein myös kutina.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tuotteita hilseilyä nujertamaan voisivat olla esimerkiksi seuraavat:

- Pelkkää öljyä mieltymyksen mukaan: Valittavana on monenlaisia aina kookoksesta manteliöljyyn. Parhaat öljytuotteet löytyvät luonnonkosmetiikkaosastoilta tai -kaupoista. Esimerkkeinä Melvitan arganöljy tai Acorellen kuivaöljy, joka sisältää jojobaa ja calendulaa.

- Vartalovoit ovat parhaimmillaan hyvin kosteutta sitovia. Usein kaupan päälle tulee vielä ihana väri ja tuoksu. Vartalovoit löytyvät muunmuassa the Body Shopilta, Lumenelta ja ACO:lta. Luomuversioista mainittakoot Frantsilan karitevoi tai iki-ihana midsummer Rose!

- Voiteissa voidaan käyttää myös samankaltaisia aineita kuin iholla on luonnostaan paikkaamaan ihovaurioita. Apteekista löytyvät ainakin perinteinen Decubal , Locobase Repair ja Ceralan, joissa on keramideja, kolesterolia ja rasvahappoja. Tuotteet ovat myös hajusteettomia.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla