Kuinka paljon antibioottikuurit ja jatkuva kortisonitablettien syönti vaikuttavat auringon ottamiseen? Tuntuu että iho on todella herkillä punastumaan. Uskaltaako oikein ottamalla ottaa aurinkoa? Minulla on krooninen poskiontelotulehdus ja astma johon olen neljä vuotta syönyt lääkkeitä päivittäin.

Osa antibiooteista esimerkiksi tetrasykliinit, kinolonit ja sulfa voivat lisätä aurinkoherkkyyttä. Tämä täytyy muistaa kysyä lääkkeen määräämisen yhteydessä, tai viimeistään apteekissa. Suurella osalla antibiooteista ei kuitenkaan ole yhteisvaikutuksia auringon kanssa. Pitkäaikainen kortisonilääkitys voi lisätä ihon verisuonimuutoksia ja punoitustaipumusta. Tämän hoitoon voidaan käyttää siihen tarkoitettua LED-laitetta ja uuden sukupolven valoimpulssilaitteilla. UV-säteily lisää myös yksinään ihon punoitustaipumusta. Koska UV-säteilyllä on monia haitallisia vaikutuksia, ei enää tarkoituksellista auringonottoa suositella. Toisaalta täytyy huolehtia riittävästä D-vitamiinin saannista. Ainakin kasvojen, kaulan ja dekolteen iholle kannattaa laittaa puoli tuntia ennen auringossa oleskelua SPF50  aurinkovoiteita ja lisätä säännöllisesti 2-4 tunnin välein. Ihon palamista on vältettävä.

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Minulla on vitiligo. Käsissäni on auringossa – ja muulloinkin – vaaleaksi jääviä läikkiä. Miten se pitää ottaa huomioon? Saanko esimerkiksi ottaa tatuointeja?

Vitiligo on autoimmuunisairaus, jossa ihon pigmenttisolut häviävät ja iholle syntyy tarkkarajaisia valkoisia läiskiä. Vitiligolle on perinnöllinen alttius.

Useimmiten läiskiä löytyy kasvoista, otsan, suun ja silmien ympäriltä, kädenselistä, polvista ja kyynärpäistä. Läiskiä voi tulla vähitellen lisää, mutta joskus osa voi parantua itsestään.

Vitiligo voi liittyä myös muihin autoimmuunisairauksiin, erityisesti kilpirauhashäiriöihin.

Pigmentittömät läiskät palavat herkästi auringossa ja näkyvät selvemmin muun ruskettuneen ihon taustalla, joten liiallista auringonottoa ei yleensä suositella, vaikka valohoitoa toisaalta käytetään myös vitiligoläiskien hoitoon.

Usein uudet läiskät kehittyvät vahingoittuneelle alueelle, joten sairauden aktiivisessa vaiheessa tatuointeja ei suositella. Huolimatta UV-altistumisesta nähdään vitiligopotilailla sekä melanoomaa että muita pahanlaatuisia ihokasvaimia muuta väestöä selvästi harvemmin.

 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.