Naisten terveysjärjestön perustaja Alexandra Charles saa yhä selitellä klubinsa nimeä.
 

Jotain oli tehtävä. Ruotsalainen Alexandra Charles muistaa yhä tunteensa 17 vuotta sitten. Äidin sydän oli alkanut temppuilla ja esikoistyttärenä hän olisi halunnut auttaa.

– Äiti kunnioitti lääkäreitä valtavasti, mutta vaikutti siltä, ettei kuusikymppisen naisen terveys heitä kiinnostanut, Alexandra muistelee.

Hän aloitti hankkimalla tietoa. Pian hän löysi itsensä seminaarista, joka tosin oli pääasiassa terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettu eikä hänen kaltaisilleen bisnesnaisille. Kun kardiologi Karin Schenck-Gustafsson pyysi osallistujia arvaamaan, mikä oli naisten suurin kuolinsyy, moni veikkasi syöpää. Oikea vastaus olikin sydänsairaudet.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Ajattelin, että lennämme kuuhunkin mutta naisten sydänoireista ei tiedetä riittävästi. Kun tutkimus keskittyi miehiin, uutta tietoa naisten sydänsairauksien oireista ei kertynyt. Päätin, että kerään vahvoja naisia yhteen ja alamme vaikuttaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Alexandra Charles, joka on tullut Ruotsissa tunnetuksi jet-set-yökerhojen omistajana, sai nopeasti nimekkäiden naisten verkostonsa liikkeelle. Pian Ruotsiin oli perustettu voittoa tuottamaton, naisten terveyttä edistävä 1,6 milj. klubi.

Nykyisin Alexandra luotsaa tottuneesti järjestöään, joka on kasvanut sisarklubeiksi Suomeen, Norjaan, Saksaan ja Britanniaan. Toimintaa on myös Brysselissä ja Pietarissa. Viimeksi on aktivoiduttu Etelä-Afrikassa.

Järjestön tärkein tehtävä on lobbaus. Sillä oli osansa, kun Tukholman Karoliininen instituutti sai vuonna 2000 yksikön, jossa tutkitaan sukupuolen vaikutusta terveyteen.

Mutta 1,6 milj. klubinsa nimeä Alexandra saa selitellä yhä. Niin paljon Ruotsissa oli yli 45-vuotiaita naisia perustamisvuonna 1998.

– Nykyisin sydänterveydestä puhutaan jo paljon. Mutta on muitakin aiheita, kuten osteoporoosin ehkäisy ja uniongelmat, Alexandra luettelee.

– Haluaisin, että naiset oppisivat ajattelemaan itseään. Ei niin, että ensin tulee perhe, työ, harrastukset ja lemmikkieläimetkin ja sitten vasta minä itse.


Suomen 1,3 milj. klubi jakoi apurahoja naisten sydänterveyden tutkimukseen. Klubin suojelija on presidentti Tarja Halonen.

1,3 milj. klubin Kävele sydämen puolesta -kampanjasta.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla