Olen 28vuotias nainen ja minua on jo vuosia kummastuttanut kellertävä pigmentti kasvoissani huulten ympärysalueella ja toisaalta polvissa ja kyynärpäissä sekä haaleammin kainalossa. Pigmentti on ympärivuotista enkä usko sen johtuvan auringosta (ehkä hormoneista?). Välillä se näkyy häiritsevän selkeästi ja toisinaan haaleammin. Mistä tämä voisi johtua ja auttaako siihen mikään? Kellertävyyttä ei ole esim silmissä, joten en usko sen liittyvän maksasairauksiin tms. Olen näyttänyt yleislääkärille ja kosmetologille, mutta he eivät osanneet sanoa juuta eikä jaata.

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Kaikki uudet muutokset kannattaa ensisijaisesti näyttää aina erikoislääkärille. Ohessa muutamia seikkoja, jotka voivat aiheuttaa ihon värin kellastumista kosmeettisessa mielessä.

- Päivittäinen vitamiinien ja hivenaineiden liiallinen käyttö. Joskus vitamiineja voi saada turhan paljon, jos samoja vitamiineja tulee ottaneeksi monesta purkista ja säännöllisessä käytössä on lisäksi paljon vitaminoituja juomia yms. Esimerkiksi B3- vitamiini eli niasiini voi tarpeeksi isoina annoksina muuttaa ihon väriä keltaisemmaksi.

- Kuluuko päivääsi monta porkkanaa tai kenties beetakaroteenilisää purkista? Täysin terveellistä ja suositeltavaa syötävää, mutta kohtuullinen määrä pitää kellastumisen kurissa.

- Hormonitoiminta voi aiheuttaa pigmenttimuutoksia iholla. Vaikka fyysisesti et tuntisikaan mitään eroa voinnissasi, muuttuu hormonitoiminta kuitenkin iän mukana kaikilla naisilla.

- Tupakointi voi aiheuttaa ihon värin kellastumista suun ympärillä, mutta ei selitä tietenkään kainaloiden tai kyynärpäiden kellastumista.

- Kainaloiden iho voi tummua päivittäisen dödön ja esim. tiukkojen vaatteiden aiheuttaman hankauksen ansiosta. Ikäkin voi aiheuttaa ihon tummumista- kyynärpäiden ja polvien iho on hieman paksumpaa ja näyttää siksikin tummemmalta.

Kosmetiikan avulla ihon väriä voidaan hiukan tasoittaa. Valmisteita kuten Arbutin on käytettävä säännöllisesti, jotta ihon väri tilapäisesti vaalenisi. Ylivoimaisesti käytetyin kotikonsti ihon vaalentamiseen on sitruunan käyttö. Sitruunaa voidaan hieroa ihoon sellaisenaan ja antaa vaikuttaa noin 10 minuuttia. Koska kyynärpäiden ja polvien iho on usein kuiva, sitruunaan voi sekoittaa karkeata suolaa ja kuoria ihoa noin kerran viikossa. Kuivuuden kurissapitämiseksi on tärkeää myös voidella ihoa säännöllisesti. Jos et keksi syytä ihosi keltaisuuteen eivätkä kotikonstit auta, on erikoislääkärillä käynti suositeltavaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.