Olen 28vuotias nainen ja minua on jo vuosia kummastuttanut kellertävä pigmentti kasvoissani huulten ympärysalueella ja toisaalta polvissa ja kyynärpäissä sekä haaleammin kainalossa. Pigmentti on ympärivuotista enkä usko sen johtuvan auringosta (ehkä hormoneista?). Välillä se näkyy häiritsevän selkeästi ja toisinaan haaleammin. Mistä tämä voisi johtua ja auttaako siihen mikään? Kellertävyyttä ei ole esim silmissä, joten en usko sen liittyvän maksasairauksiin tms. Olen näyttänyt yleislääkärille ja kosmetologille, mutta he eivät osanneet sanoa juuta eikä jaata.

Kiitos mielenkiintoisesta kysymyksestä. Kaikki uudet muutokset kannattaa ensisijaisesti näyttää aina erikoislääkärille. Ohessa muutamia seikkoja, jotka voivat aiheuttaa ihon värin kellastumista kosmeettisessa mielessä.

- Päivittäinen vitamiinien ja hivenaineiden liiallinen käyttö. Joskus vitamiineja voi saada turhan paljon, jos samoja vitamiineja tulee ottaneeksi monesta purkista ja säännöllisessä käytössä on lisäksi paljon vitaminoituja juomia yms. Esimerkiksi B3- vitamiini eli niasiini voi tarpeeksi isoina annoksina muuttaa ihon väriä keltaisemmaksi.

- Kuluuko päivääsi monta porkkanaa tai kenties beetakaroteenilisää purkista? Täysin terveellistä ja suositeltavaa syötävää, mutta kohtuullinen määrä pitää kellastumisen kurissa.

- Hormonitoiminta voi aiheuttaa pigmenttimuutoksia iholla. Vaikka fyysisesti et tuntisikaan mitään eroa voinnissasi, muuttuu hormonitoiminta kuitenkin iän mukana kaikilla naisilla.

- Tupakointi voi aiheuttaa ihon värin kellastumista suun ympärillä, mutta ei selitä tietenkään kainaloiden tai kyynärpäiden kellastumista.

- Kainaloiden iho voi tummua päivittäisen dödön ja esim. tiukkojen vaatteiden aiheuttaman hankauksen ansiosta. Ikäkin voi aiheuttaa ihon tummumista- kyynärpäiden ja polvien iho on hieman paksumpaa ja näyttää siksikin tummemmalta.

Kosmetiikan avulla ihon väriä voidaan hiukan tasoittaa. Valmisteita kuten Arbutin on käytettävä säännöllisesti, jotta ihon väri tilapäisesti vaalenisi. Ylivoimaisesti käytetyin kotikonsti ihon vaalentamiseen on sitruunan käyttö. Sitruunaa voidaan hieroa ihoon sellaisenaan ja antaa vaikuttaa noin 10 minuuttia. Koska kyynärpäiden ja polvien iho on usein kuiva, sitruunaan voi sekoittaa karkeata suolaa ja kuoria ihoa noin kerran viikossa. Kuivuuden kurissapitämiseksi on tärkeää myös voidella ihoa säännöllisesti. Jos et keksi syytä ihosi keltaisuuteen eivätkä kotikonstit auta, on erikoislääkärillä käynti suositeltavaa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.