Lukija on haaveillut pitkään tatuoinnista, mutta epäröi, koska on kovin herkkäihoinen. Toisella taas iän myötä kulmakarvat ovat menettäneet väriään ja kosmetologi on ehdottanut kestopigmentointia. Entä, jos iho ei kestäkään käsittelyä ja tulee esimerkiksi allergiaa? Ovatko värit turvallisia?

Tatuoinneissa ja kestopigmentoinneissa käytetään samantyyppisiä, värejä kuin meikeissä. Värien tulee olla EU- vaatimusten mukaisia. Osa väreistä on maaperästä saatavia metalleja, joissa on aina pieniä määriä epäpuhtauksia, kuten kromia, nikkeliä tai kobolttia väristä riippuen. Metalliallergisen kannattaakin olla tarkkana, mikäli mielii tatuointia, vaikka epäpuhtauksilla onkin tiukat pitoisuusrajat.

Tatuointi tai kestopigmentointi aiheuttaa ongelmia vain harvoin, jos työ tehdään ammattitaitoisesti. Ennen kuin olkapäätä koristaa viehkeä ruusu tai topakka pikku-Myy, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Jos mahdollinen allerginen reaktio huolettaa, ota kokeeksi pieni täplä väriä, jota sinulle aiotaan laittaa. Odottele kuukauden verran. Mikäli iho ei kutise, punoita tai hilseile, voit mitä luultavimmin ottaa tatuoinnin tai kestopigmentoinnin.

- Tatuoinnin tai kestopigmentoinnin tekijälle tulee kertoa mahdolliset toimenpiteeseen vaikuttavat seikat kuten allergia puudutusaineelle, jota joskus käytetään. Jos sinulla on jokin sairaus, kuten diabetes, varmista lääkäriltä, voitko ottaa tatuoinnin.

- Vaikka välineet ovat kunnon ammattilaisella puhtaita, voi iho silti tulehtua, koska se menee käsittelyssä aina enemmän tai vähemmän rikki. Onkin tärkeää noudattaa tatuoinnin- tai kestopigmentoinnin tekijän hoito-ohjeita toimenpiteen jälkeen.

- Tatuointi koristaa ihoa iäti, mutta kestopigmentointi lähtee pois muutamassa vuodessa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.