Lukija on haaveillut pitkään tatuoinnista, mutta epäröi, koska on kovin herkkäihoinen. Toisella taas iän myötä kulmakarvat ovat menettäneet väriään ja kosmetologi on ehdottanut kestopigmentointia. Entä, jos iho ei kestäkään käsittelyä ja tulee esimerkiksi allergiaa? Ovatko värit turvallisia?

Tatuoinneissa ja kestopigmentoinneissa käytetään samantyyppisiä, värejä kuin meikeissä. Värien tulee olla EU- vaatimusten mukaisia. Osa väreistä on maaperästä saatavia metalleja, joissa on aina pieniä määriä epäpuhtauksia, kuten kromia, nikkeliä tai kobolttia väristä riippuen. Metalliallergisen kannattaakin olla tarkkana, mikäli mielii tatuointia, vaikka epäpuhtauksilla onkin tiukat pitoisuusrajat.

Tatuointi tai kestopigmentointi aiheuttaa ongelmia vain harvoin, jos työ tehdään ammattitaitoisesti. Ennen kuin olkapäätä koristaa viehkeä ruusu tai topakka pikku-Myy, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Jos mahdollinen allerginen reaktio huolettaa, ota kokeeksi pieni täplä väriä, jota sinulle aiotaan laittaa. Odottele kuukauden verran. Mikäli iho ei kutise, punoita tai hilseile, voit mitä luultavimmin ottaa tatuoinnin tai kestopigmentoinnin.

- Tatuoinnin tai kestopigmentoinnin tekijälle tulee kertoa mahdolliset toimenpiteeseen vaikuttavat seikat kuten allergia puudutusaineelle, jota joskus käytetään. Jos sinulla on jokin sairaus, kuten diabetes, varmista lääkäriltä, voitko ottaa tatuoinnin.

- Vaikka välineet ovat kunnon ammattilaisella puhtaita, voi iho silti tulehtua, koska se menee käsittelyssä aina enemmän tai vähemmän rikki. Onkin tärkeää noudattaa tatuoinnin- tai kestopigmentoinnin tekijän hoito-ohjeita toimenpiteen jälkeen.

- Tatuointi koristaa ihoa iäti, mutta kestopigmentointi lähtee pois muutamassa vuodessa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.