Lukija on haaveillut pitkään tatuoinnista, mutta epäröi, koska on kovin herkkäihoinen. Toisella taas iän myötä kulmakarvat ovat menettäneet väriään ja kosmetologi on ehdottanut kestopigmentointia. Entä, jos iho ei kestäkään käsittelyä ja tulee esimerkiksi allergiaa? Ovatko värit turvallisia?

Tatuoinneissa ja kestopigmentoinneissa käytetään samantyyppisiä, värejä kuin meikeissä. Värien tulee olla EU- vaatimusten mukaisia. Osa väreistä on maaperästä saatavia metalleja, joissa on aina pieniä määriä epäpuhtauksia, kuten kromia, nikkeliä tai kobolttia väristä riippuen. Metalliallergisen kannattaakin olla tarkkana, mikäli mielii tatuointia, vaikka epäpuhtauksilla onkin tiukat pitoisuusrajat.

Tatuointi tai kestopigmentointi aiheuttaa ongelmia vain harvoin, jos työ tehdään ammattitaitoisesti. Ennen kuin olkapäätä koristaa viehkeä ruusu tai topakka pikku-Myy, kannattaa kiinnittää huomiota seuraaviin seikkoihin:

- Jos mahdollinen allerginen reaktio huolettaa, ota kokeeksi pieni täplä väriä, jota sinulle aiotaan laittaa. Odottele kuukauden verran. Mikäli iho ei kutise, punoita tai hilseile, voit mitä luultavimmin ottaa tatuoinnin tai kestopigmentoinnin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

- Tatuoinnin tai kestopigmentoinnin tekijälle tulee kertoa mahdolliset toimenpiteeseen vaikuttavat seikat kuten allergia puudutusaineelle, jota joskus käytetään. Jos sinulla on jokin sairaus, kuten diabetes, varmista lääkäriltä, voitko ottaa tatuoinnin.

- Vaikka välineet ovat kunnon ammattilaisella puhtaita, voi iho silti tulehtua, koska se menee käsittelyssä aina enemmän tai vähemmän rikki. Onkin tärkeää noudattaa tatuoinnin- tai kestopigmentoinnin tekijän hoito-ohjeita toimenpiteen jälkeen.

- Tatuointi koristaa ihoa iäti, mutta kestopigmentointi lähtee pois muutamassa vuodessa.

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla