Mikä olisi vähiten ihoa kuivattava pesuainetyyppi? Saisi olla mielellään myös ekologinen.

Pesuaineet sisältävät likaa ja rasvaa irrottavia pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä. Niiden haittapuolena on, että ne voivat liuottaa ihon pinnalla olevaa talikerrosta, joka suojaa kosteuden haihtumiselta ja ihon kuivumiselta.

Pesuöljyt ja voidemaiset pesuaineet sekä suurin osa ekologisista pesuaineista jättää iholle öljymäisen kalvon pesun jälkeen. Jos tuote kun tuote tuntuu kuivattavan, voi pesun jälkeen levittää heti ihoöljyä tai voidetta, mieluiten vähän kostealle iholle. Ja jos ei oikeasti ole likainen, lähtee pikkuhiki pelkällä vedelläkin!

Ihon saa puhtaaksi myös ilman vettä. Hiero kevyehköä voidetta ihollesi ja pyyhi sen jälkeen ylimääräiset voiteet pois kasvopaperilla. Vedetön pesutapa toimii erinomaisesti myös pesuaineiden ja kuuman veden kuivattamille käsille sekä meikinpoistoon.

Kaikkien pesuaineiden tulee olla lain mukaan biohajoavia. Erityisen ekologisen ja ihoa hemmottelevan pesuhetken voi kokea vaikkapa Weledan tyrni- suihkuvoiteella. Pesun voi viimeistellä saman sarjan vartaloöljyllä, joka käy myös kasvoille tai vaikka kuiviin hiuslatvoihin. Kokeilemisen arvoisia ekopesuaineita ovat myös MÁDARA:n vartalosaippua tai Burt´s bees- sarjan vartalopesu (sisältää maitoa).

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Miksi huuliherpekseni uusiutuu viikon kahden välein? Rakkuloita tulee pari kolme kerrallaan. Olen syönyt yhden estolääkityksen, joka auttoi vain puoli vuotta.

Herpesvirustartunta saadaan yleensä nuoruudessa, ja ensimmäisen virustulehduksen jälkeen herpesvirus jää piileväksi hermokudokseen. Elimistön vastustuskyvyn tilapäisen heikkenemisen myötä virus aktivoituu ja aiheuttaa iholla rakkuloita ja särkyä. Huuliherpestä aiheuttava virus pesiytyy kolmoishermon gangloissa ja voi aiheuttaa oireita kolmoishermon hermotusalueella muuallakin kasvoissa.

Estolääkitys ei poista herpesvirusta elimistöstä ja lääkityksen loppumisen jälkeen. Jopa sen aikana herpes voi aktivoitua. Aktivoitumiseen vaikuttavat myös ihon hankaus, esimerkiksi kuivuneet ja rohtuneet huulet tai kasvojen kuorinta. Mikäli herpes uusiutuu usein, estolääkityksen voi aloittaa uudelleen. Erityisesti talvella kannattaa käyttää huulilla huulivaseliinia suojaamaan traumalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Herpekseen kyllästynyt

Miksi huuliherpes uusii aina vain?

Minulla oli huuliherpes monta kertaa vuodessa, kunnes aloin pyyhkimään nenänseutua ja suupieliä ihan tavallisella käsidesillä aina kun esim. niistin ja aina kun kutitti. Ilmeisesti käsidesi tappoi virukset, koska huulilla tai nenänpielessä ei ole ollut herpestä enää. Huvittavaa kyllä, sitten herpes siirtyi varoittamatta ranteeseen. Sain senkin pois käsidesillä. Nyt seuraan uteliaana, mihin herpes siirtyy seuraavalla kerralla. Luultavasti jonnekin semmoiseen paikkaan johon en helposti ylety...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock. Kuvan henkilö ei liity juttuun.

Olen ammattikoulussa oleva tyttö. Minulla on otsassa näkyvä syntymämerkki, mansikkaluomi. Se on vaivannut minua kauan. Se tuli minulle syntymän jälkeen. Lääkäri kertoi sen menevän iän myötä pois, mutta tässä sitä vieläkin ollaan. Toki se on paljon vaalentunut, aluksi se oli aivan kirkuvan punainen mansikan muotoinen läiskä. Onko mahdollista saada luomi pois? Se olisi todella tärkeää itsetunnolleni.

Verisuoniluomia on erilaisia. Yksi niistä on mansikkaluomi, mutta kasvossa tavallinen on myös tuliluomi. Verisuoniluomia hoidetaan tyypistä riippuen erilaisilla verisuonilasereilla. Hoito vaatii yleensä useita käsittelykertoja. Osa on mahdollista poistaa kokonaan, toisia vain vaalentaa. Voimakkaasta laserkäsittelystä voi syntyä myös arpia. Erilaisia verisuonilasereita löytyy yliopistosairaaloista. Hoitomahdollisuudet pystyy selvittämään oman alueen keskussairaalan ihotautien poliklinikalta.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.