Mikä olisi vähiten ihoa kuivattava pesuainetyyppi? Saisi olla mielellään myös ekologinen.

Pesuaineet sisältävät likaa ja rasvaa irrottavia pinta-aktiivisia aineita eli tensidejä. Niiden haittapuolena on, että ne voivat liuottaa ihon pinnalla olevaa talikerrosta, joka suojaa kosteuden haihtumiselta ja ihon kuivumiselta.

Pesuöljyt ja voidemaiset pesuaineet sekä suurin osa ekologisista pesuaineista jättää iholle öljymäisen kalvon pesun jälkeen. Jos tuote kun tuote tuntuu kuivattavan, voi pesun jälkeen levittää heti ihoöljyä tai voidetta, mieluiten vähän kostealle iholle. Ja jos ei oikeasti ole likainen, lähtee pikkuhiki pelkällä vedelläkin!

Ihon saa puhtaaksi myös ilman vettä. Hiero kevyehköä voidetta ihollesi ja pyyhi sen jälkeen ylimääräiset voiteet pois kasvopaperilla. Vedetön pesutapa toimii erinomaisesti myös pesuaineiden ja kuuman veden kuivattamille käsille sekä meikinpoistoon.

Kaikkien pesuaineiden tulee olla lain mukaan biohajoavia. Erityisen ekologisen ja ihoa hemmottelevan pesuhetken voi kokea vaikkapa Weledan tyrni- suihkuvoiteella. Pesun voi viimeistellä saman sarjan vartaloöljyllä, joka käy myös kasvoille tai vaikka kuiviin hiuslatvoihin. Kokeilemisen arvoisia ekopesuaineita ovat myös MÁDARA:n vartalosaippua tai Burt´s bees- sarjan vartalopesu (sisältää maitoa).

Päivi Kousa
farmaseutti, estenomi

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Minulla on pikkutytöstä asti ollut todella tummat silmänaluset sekä myös silmäluomet. Voiko kyseessä olla terveyteen liittyvä asia? Minulla on pienenä ollut atooppinen iho ja silmänympärysihossa verisuonet ovat aika näkyvillä. Hemoglobiinikin on alhainen yleensä: nyt se on noussut, mutta silmien alta tummuus ei häivy. Käytän hyvää silmänympärysvoidetta mutta se ei auta. Mikä auttaisi?

Tummat silmänaluset liittyvät usein atooppiseen taipumukseen, eikä siihen välttämättä liity mitään muita syitä. Eräissä harvinaisissa synnynnäisissä sairauksissa tavataan myös ihon tummumista silmäluomissa ja silmien ympärillä.

Kuvaamasi oireet sopivat kuitenkin parhaiten atopiataipumukseen, johon ei valitettavasti ole parantavaa hoitoa.

Ihoa kannattaa hoitaa hyvällä silmänympärysvoiteella ja käyttää sopivia meikkituotteita. Varovaisesti voi pienelle alueella pari kertaa viikossa kokeilla mietoja retinoidivoiteita. Herkkä atooppinen iho voi kuitenkin reagoida niihin ärtymällä, punoittamalla, jopa ihottumalla. Silmänympärysnaamioista voi olla myös tilapäistä apua.

Jatkossa voidaan iästä riippuen ihon vahvistamiseen käyttää mesoterapiaa, kemiallista kuorintaa ja erilaisia täyteainehoitoja. Silmänympärysihon tehokkaammat erikoishoidot vaativat myös lääkäriltä perehtyneisyyttä eivätkä ne kuulu kosmetologihoitoloiden valikoimiin.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen kärsinyt vuosia päänahan kutinasta. Kampaajan mukaan ei ole hilsettä eikä karstaa. Pesen lyhyet hiukseni kerran viikossa miedolla sampoolla ja huuhtelen hyvin. Joskus kutina alkaa pian suihkun jälkeen, useimmiten 2–3 päivän kuluttua. Onko mitään konstia, millä kutina poistuisi? Sampoon vaihtaminen ei auta.

Päänahan kutina saattaa johtua hyvin monesta syystä. Taustalla voi olla sekä liian kuiva että rasvoittuva hiuspohja. Sampoot sisältävät erilaisia allergisoivia tai ärsyttäviä ainesosia. Kutinaa voivat aiheuttaa hajusteet, hiusvärit, muotoilutuotteet ja myös miedot sampoot. Oireita aiheuttavia ainesosia on melkein kaikissa hiustuotteissa.

Hiuspohja ja yleinen terveydentila, muun muassa hormonaaliset muutokset, kannattaa tarkistaa lääkärin vastaanotolla, jolloin selvitetään myös mahdollisten jatkotutkimusten, kuten kosketusallergiatestien, tarve. Kutinan aiheuttajana pitää nykyään jälleen poissulkea myös päätäi. Oireenmukaisena hoitona voi kokeilla apteekista käsikauppavalmisteena saatavia antihistamiinitabletteja.
 

Marge Uibu
ihotautilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.