Olen huolestunut noin 55-vuotiaasta äidistäni, jonka muisti pätkii. Hän ei muista esineiden ja asioiden nimiä. Tarinoiden kertominen on takeltavaa. Sanojen hakeminen kestää välillä niin kauan, että hän luovuttaa. Kun yritän kannustaa häntä muistelemaan, hän ärtyy. Hän on vielä työelämässä ja muutenkin toiminta­kykyinen, syö terveellisesti ja liikkuu paljon. Hänen kertomansa mukaan töissä on paljon stressiä. Äidinäitini kuoli Alzheimerin tautiin, jonka ensioireet alkoivat jo 50-vuotiaana. Voiko myös äitini tapauksessa olla kyse alkavasta muistisairaudesta? Voiko sen todeta jollain testillä? Olen kuullut, että sairauteen on olemassa etenemistä hidastava lääkitys, joka toimii vain jos diagnoosi tehdään tarpeeksi varhaisessa vaiheessa.

Kertomanne perusteella ei voida päätellä, että kyseessä on muistisairaus. Yleisimmät työikäisen ihmisen muistihäiriön syyt ovat stressi, työuupumus ja mielialahäiriöt. Usein ”muistin pätkimisenä” koetaan muutkin tiedonkäsittelyn ongelmat, kuten puhehäiriöt, tarkkaavuuden ja keskittymisen vaikeus tai toiminnan ohjauksen ongelmat.

Työterveyshuolto käynnistää tutkimukset, jos työntekijän tiedonkäsittelykyvyt heikentyvän niin, että ne näkyvät työn suorituksessa. Miten äitinne itse kokee pärjäävänsä? Vaikka tiedonkäsittelyn ongelmaa ei todettaisikaan, työn kuormittavuutta kannattaa arvioida työterveyshoitajan ja tarvittaessa lääkärin kanssa.

Kuvailemanne oire näyttää olevan nimeämisen vaikeutta enemmän kuin Alzheimerin taudille tyypillistä uuden oppimisen vaikeutta. Se, että läheisenä huomaatte äitinne tiedonkäsittelytaitojen toimivan aikaisempaa huonommin, on riittävä syy käynnistää tutkimukset. Käytännössä tämä tarkoittaa muutamia verikokeita, aivojen magneettikuvausta, muistihäiriön seulontatestiä (CERAD) ja neurologin vastaanottoa. Usein työikäiselle tehdään vielä perusteellinen neuropsykologinen tutkimus työkyvyn arvioimiseksi. Joskus tarvitaan aivoselkäydinnesteen tutkimus tai erikoiskuvauksia (PET, SPECT).

Suosittelen, että äitinne pyytää työterveyslääkäriltään lähetteen neurologian poliklinikalle. Neurologin arviointia auttaa, jos täytätte valmiiksi omaisen kyselylomakkeen. Sen voi tulostaa verkosta esim. Google-selaimella hakusanalla ”Muistikysely läheiselle”.

Muistihäiriöitä voivat aiheuttaa monet syyt, joista eräät ovat parannettavissa, esimerkiksi B12-vitamiinin puutos, kilpirauhasen vajaatoiminta tai borrelioosi (punkkitauti). Alzheimerin tautiin ei ole parantavaa hoitoa, mutta sen etenemistä voidaan hidastaa lääkehoidolla. Valittavana on neljä eri lääkettä, joista valitaan sopiva sairauden vaiheen perusteella. Paras teho saadaan, kun lääke päästään aloittamaan varhain. Alzheimerin taudin rokotteen ihmistutkimukset ovat käynnistyneet, mutta tuloksia joudutaan odottamaan vielä joitakin vuosia. 

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.