Olen vähän päälle viisikymppinen nainen. Sairastin lievän pikkuaivojen aivoinfarktin mutta toivuin siitä työkuntoiseksi. Mistä saisin helpotusta vaihdevuosioireisiin? Lääkärit eivät suosittele hormonivalmisteita ja luontaistuotekaupan lääkkeet eivät ole tepsineet. Lääkitykseni on Asasantin Retard 200 mg/25 mg tabletti aamuin illoin.

Aivohalvauksen yleisin syy on aivovaltimon veritulppa. Se aiheuttaa hapenpuutteen verisuonen suonitusalueella, jolloin tälle alueelle syntyy kuolio eli infarkti. Näin on käynyt kysyjälle. Asasantin Retard sisältää asetyylisalisyylihappoa ja dipyridamolia, ja se ehkäisee aivoverisuonten tukoksia ja toistuvia ohimeneviä aivoverenkiertohäiriökohtauksia (TIA-kohtauksia). Lääke vähentää verihyytymän syntyyn tarvittavien verihiutaleiden tarttumista toisiinsa.

Vaihdevuosioireiden tehokkain hoito on estrogeeni. Aina ennen vaihdevuosien hormonihoidon aloitusta käydään läpi sen esteet. Näistä tärkeimmät ovat sairastettu rintasyöpä, sairastettu syvä laskimotukos tai keuhkoveritulppa. Estrogeeniin liittyy pieni laskimoveritulpan riski, joka on suhteessa käytettyyn hormoniannokseen mutta ei hoidon kestoon. Riski on suurin ensimmäisen käyttövuoden aikana. Aivohalvauksen riski kasvaa iän myötä, ja vaihdevuosien hormonihoidot lisäävät tätä riskiä. Tästä syystä hormoneja ei ole
kysyjälle suositeltu.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Oireet haittaavat vähemmän, kun keho ja mieli voivat hyvin. Ylipainoisilla on hikoilua enemmän kuin normaalipainoisilla, joten painonhallinta on tärkeää. Runsasta kahvinjuontia, maustettua ruokaa ja tupakointia pitäisi välttää, koska ne pahentavat vaihdevuosioireita. Varsinaisista lääkevalmisteista ainoa lääkeryhmä, jolla on osoitettu olevan jonkin verran tehoa kuumien aaltojen hoidossa, on masennuslääkkeinä tunnetut SSRI-lääkkeet.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus estrogeenihoito päädytään aloittamaan riskeistä huolimatta. Ihon kautta geelinä tai laastarina annostellulla estrogeenillä tukosriskin lisäys on selvästi vähäisempi kuin tablettimuotoisella estrogeenilla. Annoksen tulee olla mahdollisimman pieni, mutta toki sellainen, että oireet lievittyvät. Veritulpan riski on pienempi, jos verisuonisairauksien riskitekijät, kuten kohonnut verenpaine, korkea kolesteroli tai diabetes on hyvin hoidettu.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kaulavaltimon dissekaatio

Onko käsikauppavalmisteina myytävistä estrogeenivoiteista/puikoista haittaa aivoinfarktin sairasteneelle? Nehän vaikuttavat pääasiassa paikallisesti.

  • ylös 11
  • alas 9
Sisältö jatkuu mainoksen alla