Olen 23-vuotias nainen enkä ole koskaan kärsinyt aknesta. Raskauden ehkäisyyn käytin yli vuoden ajan ehkäisykapselia, sitä ennen ehkäisylaastaria. Nyt ehkäisymenetelmä on vaihdettu tavalliseen kierukkaan. Kuukautiseni ovat säännölliset. Minulle alkoi ilmaantua kolme kuukautta sitten pieniä, vaaleita luufinnin tapaisia näppyjä, erityisesti otsaan, poskille sekä leukapieliin. Vähitellen tilanne on pahentunut; poskissa, leukapielissä ja leuassa on nyt isoja märkiviä finnejä, joista puhjetessaan jää punoittavat arvet. Mitä ihmettä elimistössäni tapahtuu?

Nuoruusiän aknen esiintymisen on ajateltu päättyvän 22 ikävuoteen mennessä. Viime vuosina sitä on kuitenkin alkanut esiintyä myöhemmin, jopa yli 35-vuotiailla naisilla. On ajateltu, että yhtenä selittävänä tekijänä olisi hormonaalisten ehkäisymenetelmien käyttö.

Munasarjat tuottavat sekä nais- että mieshormoneja. Kierron alussa munarakkula alkaa kasvaa aivolisäkkeen hormonin vaikutuksesta. Munarakkula tuottaa naishormonia eli estrogeenia. Kun munarakkula on kypsä, se puhkeaa ja munasolu irtoaa. Munarakkulan paikalle kehittyy keltarauhanen, joka tuottaa estrogeenin lisäksi keltarauhashormonia eli progesteronia kahden viikon ajan. Tässä vaiheessa monella iho reagoi näppylöillä, eniten juuri ennen kuukautisten alkua. Keltarauhashormoni on siis ihon kannalta epäedullinen.

Normaalisti toimiva munasarja tuottaa myös mieshormoneja, tärkein niistä on testosteroni. Testosteroni vaikuttaa ihon rasvoittumiseen ja karvan kasvuun. Kysyjällä tuskin on mitään munasarjatoiminnan häiriötä, koska kierrot ovat säännölliset.

Hormonaaliset yhdistelmäehkäisyvalmisteet sisältävät sekä estrogeenia että keltarauhashormonia. Sekä ehkäisypilleri, -rengas että -laastari estävät munarakkulan kasvun ja ovulaation. Tällöin munasarjat ovat ikään kuin lepotilassa ja omat estrogeeni- ja testosteronitasot ovat matalat. Tähän perustuu ehkäisypillerien käyttö aknen ja liikakarvoituksen hoidossa. Myös ehkäisykapseli estää munarakkulan kasvua, mutta siinä vaikuttavana hormonina on vain keltarauhashormoni. Keltarauhashormoni voi aiheuttaa ihon rasvoittumista ja aknea.

Kysyjälle on nyt asetettu hormoniton kierukka, joka on ihon kannalta parempi vaihtoehto kuin hormonikierukka. Helpottaako ihon oireilu, jää nähtäväksi. Jos oireilu jatkuu eivätkä paikallishoidot auta, voisi olla hyvä miettiä uudelleen ehkäisymenetelmää.

 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.