Hei, Olen 16-vuotias, 167 cm ja 68 kg, tyttö, jonka kunto on päässyt romahtamaan totaalisesti. Ainoa liikunta, josta pidän, on uinti. Kuinka paljon minun tulisi uida viikossa, jotta saisin kuntoni edes kohtalaiseksi ja painoni normalisoitua?

Uinti on hyvä ja monipuolinen liikuntamuoto kunnon kohentamiseen. Periaatteessa uintiin sopii samat suositukset kuin muuhunkin kuntoliikuntaa. Sitä tulisi siis harrastaa 3–4 kertaa viikossa niin, että tuntee hengästyvänsä, hikoilee ja kokee rasituksen tunnetta. Uinnissa hikoilun arviointi ei oikein onnistu, siksi liikunnan taso on arvioitava hengästymisestä.

Liikuntamäärän arviointiin voidaan käyttää joko matkaa tai aikaa. Liikuntasuorituksen tulisi mielellään kestää yli puoli tuntia. Uintisuoritus, ollakseen tehokas, vaatii hyvää teknistä osaamista, ettei vedessä oleminen ole pelkää pulikoimista. Siksi uitu matka on riippuvainen uintitekniikasta ja -lajista.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Aivan kuten muissakin urheilulajeissa, tekniikan opettelemiseen kannattaa nähdä vaivaa, jos laji on mieleinen. Uinnissa jos missä kunnon kohentumisen ja teknisen osaamisen kehittymisen havaitsee uidun matkan pitenemisenä, vaikka käytettävissä on ollut aika sama. Energiankulutukseltaan uinti vastaa hyvinkin ripeää kävelyä, sauvakävelyä tai hölkkää. Parhaiten liikuntalajien vertailusta saa käsityksen omalta kohdaltaan harrastamalla erilaisia liikuntamuotoja.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Uintiliikkeissä on käytössä isot lihasryhmät ja se kuormittaa hengitys- ja verenkiertoelimistöä, joten sen vaikutus on monipuolinen. Vesi liikuntaelementtinä on myös niveliä ja lihaksia säästävää, koska liikkeet vedessä ovat pehmeitä ilman iskuja.

Uinnin heikkona puolena on juuri sen ”pehmeys”. Kysyjän ikäisen nuoren naisen tulisi saada luustoonsa myös lujuutta. Siksi suositeltavaa olisi harrastaa uinnin lisäksi luiden lujuutta kasvattavaa liikuntaa, kuten kävelyä, juoksua tai kuntosalilla käyntiä, joissa myös luustoon kohdistuu rasitusta. Näissä lajeissa myös kehon painolla on merkitystä, joten kunnon kohenemisen havaitsee myös sitä kautta.

Kysyjä epäilee olevansa liikapainoinen. Kehon painoindeksin, BMI:n (Body Mass Index, lasketaan kaavalla: paino (kilogrammoina) jaettuna pituus x pituus (metreinä)), mukaan kysyjä on normaalipainoinen, sillä hänen indeksikseen tulee 24.4. Kysyjän ikäluokissa niin tytöillä kuin pojillakin liittyy kasvuun ja kehitykseen pieni painonnousu, jota säännöllinen liikunta ja terveet ruokailutottumukset tasaavat.

Heikki Tikkanen
liikuntalääketieteen ja kliinisen fysiologian erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla