Minulla on kiusallinen kylmäallergia. Ulkona ollessa silmäni turpoavat ja iho kutisee. Onko tähän mitään apua?

Vaiva on ilmeisesti kylmänokkosihottuma eli kylmäurtikaria. Ihon kutina, paukamat ja punoitus ilmestyvät kylmässä säässä ulkona, viileässä vedessä uidessa tai kylmiä esineitä käsitellessä. Kostea ja tuulinen sää aiheuttaa helpommin oireita kuin kuiva pakkanen. Tavallisimmin oireet ilmenevät niillä ihon alueilla, jotka ovat kylmälle alttiina. Joskus ilmenee yleisoireita, kuten sydämen tykyttelyä, päänsärkyä ja huimauksen tunnetta.

Kylmäurtikaria on melko yleinen vaiva, jota voivat sairastaa kaiken ikäiset. Sairaus voidaan todeta yksinkertaisella testillä, jossa iholle teipataan jääpaloja eri pituisiksi ajoiksi aina 20 minuuttiin asti.

Paras hoito on ennaltaehkäisy: esimerkiksi lämmin pukeutuminen ja viileässä vedessä uimisen välttäminen. Muista syistä ilmaantuviin nokkosihottumiin käytetään lääkehoitona antihistamiineja, joita voi kokeilla myös kylmäurtikariassa. Myös doksepiini-lääkkeestä voi olla apua.

Ehkäisyllä ja hoidolla oireet lievenevät mutta eivät häviä kokonaan. Onneksi kylmäurtikaria ei ole elinikäinen sairaus. Useimmilla sairaus paranee itsestään muutaman vuoden kuluessa.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua kylmäallergiaan?

Pentti Mustajoen mielestä kylmäallergia menee vuosion kuluessa ohi ei pidä paikkaansa. Meillä tämä kulkee suvussa ja kaksi henkilöä on kuollut tähän tautiin. He ovat tukehtuneet kurkun turpoamiseen. Itse olen tiennyt sairastavani tätä allergiaan yli 50 vuotta ja olen ollut lukuisia kertoja hengenvaarassa. Vaaratilanteita ovat yleinen tietämättömyys ja avun saanti esim. pelastushenkilökunnalta. Nykyisin minulla on kaikkeen kirjalliset ohjeet, jotka voin näyttää tarvittaessa. Samoin minulla on...
Lue kommentti
Vierailija

Apua kylmäallergiaan?

@vierailija (11.9.2013) Ilmeisesti joillain tuo voi olla elinikäinen, mutta esimerkiksi itselläni kylmäallergia on hellinnyt. Kun olin 7v minulle tuli ensimmäisen kerran oireita kun olin kesällä uimassa (23 asteisessa vedessä) ja vuosia minulle tuli oireita hyvinkin helposti. Nyt olen 20v ja en saa oireita vaikka jääpaloja söisin ja vaikka en avannossa voikkaan uida ja pidempi altistus kylmälle voi laukaista lieviä oireita,en ole saanut pahoja reaktioita pitkään aikaan. Voi olla, että jos on...
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.