Minulla on kiusallinen kylmäallergia. Ulkona ollessa silmäni turpoavat ja iho kutisee. Onko tähän mitään apua?

Vaiva on ilmeisesti kylmänokkosihottuma eli kylmäurtikaria. Ihon kutina, paukamat ja punoitus ilmestyvät kylmässä säässä ulkona, viileässä vedessä uidessa tai kylmiä esineitä käsitellessä. Kostea ja tuulinen sää aiheuttaa helpommin oireita kuin kuiva pakkanen. Tavallisimmin oireet ilmenevät niillä ihon alueilla, jotka ovat kylmälle alttiina. Joskus ilmenee yleisoireita, kuten sydämen tykyttelyä, päänsärkyä ja huimauksen tunnetta.

Kylmäurtikaria on melko yleinen vaiva, jota voivat sairastaa kaiken ikäiset. Sairaus voidaan todeta yksinkertaisella testillä, jossa iholle teipataan jääpaloja eri pituisiksi ajoiksi aina 20 minuuttiin asti.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Paras hoito on ennaltaehkäisy: esimerkiksi lämmin pukeutuminen ja viileässä vedessä uimisen välttäminen. Muista syistä ilmaantuviin nokkosihottumiin käytetään lääkehoitona antihistamiineja, joita voi kokeilla myös kylmäurtikariassa. Myös doksepiini-lääkkeestä voi olla apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ehkäisyllä ja hoidolla oireet lievenevät mutta eivät häviä kokonaan. Onneksi kylmäurtikaria ei ole elinikäinen sairaus. Useimmilla sairaus paranee itsestään muutaman vuoden kuluessa.

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Pentti Mustajoen mielestä kylmäallergia menee vuosion kuluessa ohi ei pidä paikkaansa. Meillä tämä kulkee suvussa ja kaksi henkilöä on kuollut tähän tautiin. He ovat tukehtuneet kurkun turpoamiseen. Itse olen tiennyt sairastavani tätä allergiaan yli 50 vuotta ja olen ollut lukuisia kertoja hengenvaarassa. Vaaratilanteita ovat yleinen tietämättömyys ja avun saanti esim. pelastushenkilökunnalta. Nykyisin minulla on kaikkeen kirjalliset ohjeet, jotka voin näyttää tarvittaessa. Samoin minulla on aina mukana ensiapupiikki. Suomessa terveydenhoitohenkilökunnalle tämä allergian on tuntematon ja monesti suhtautuminen on aivan käsittämätöntä.

  • ylös 28
  • alas 19

@vierailija (11.9.2013)

Ilmeisesti joillain tuo voi olla elinikäinen, mutta esimerkiksi itselläni kylmäallergia on hellinnyt. Kun olin 7v minulle tuli ensimmäisen kerran oireita kun olin kesällä uimassa (23 asteisessa vedessä) ja vuosia minulle tuli oireita hyvinkin helposti. Nyt olen 20v ja en saa oireita vaikka jääpaloja söisin ja vaikka en avannossa voikkaan uida ja pidempi altistus kylmälle voi laukaista lieviä oireita,en ole saanut pahoja reaktioita pitkään aikaan.

Voi olla, että jos on suvussa taipumusta sairauteen, se tulee pahempana, mutta ei sairaus välttämättä ole elinikäinen.

  • ylös 17
  • alas 18
Sisältö jatkuu mainoksen alla