Kaksi kysyjää kertoo pakko-oireista ja pyytää hoito-ohjeita:

”Kärsin pakko-oireisesta häiriöstä, jolle on omaista vaihtelevasti pakonomaiset ajatukset että teot. Lääkäri on määrännyt minulle Remeron Sol (mirtatsapiini) tabletteja. Onko tämä hyvä lääke pakko-oireiden hoitoon vai voisiko se jopa pahentaa oireita. Olisiko joku muu lääke parempi vaihtoehto? Vai olisiko kognitiivinen tai muu psykoterapia parempi hoitovaihtoehto.”

”Poikamme on kärsinyt jo vuosia vaikeasta pakko-oireisesta häiriöstä, johon on liittynyt vaihtelevassa määrin masentuneisuutta. Hän sanoo olevansa lopen uupunut hirveinä kokemiinsa pakko-ajatuksiinsa ja kertoo ajoittain tuntevansa itsetuhoisia ajatuksia. Hän käy psykoterapiassa ja ottaa säännöllisesti hänelle määrätyt lääkkeet, mutta pakonomaiset ajatukset eivät vain hellitä. Hoitava lääkäri ei osaa enempää auttaa, terapeutti ei tiedä kuinka kykenisi auttamaan. Omaisena näen poikamme kärsimyksen ja ymmärrän hänen epätoivonsa. Onko olemassa jokin pakko-oireiseen häiriöön erityisen sopiva lääke tai psykoterapia? Auttaisiko hypnoosi tai sähköhoito?”

Pakko-oireisen häiriön ensisijaisena hoitona on kognitiivinen käyttäytymisterapia, johon yhdistetään serotoninerginen lääkitys. Psykodynaaminen psykoterapia ei käytännössä ole osoittautunut ainakaan yleisesti tehokkaaksi pakko-oireiden hoidossa.

Mirtatsapiini ei ole ensisijainen lääke pakko-oireisen häiriön hoitoon, koska sen serotoninerginen vaikutus on heikompi kuin niin kutsuttujen SSRI-lääkkeiden (selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät). Näitä SSRI-lääkkeisiin kuuluvat essitalopraami, fluvoksamiini, fluoksetiini, paroksetiini, sitalopraami ja sertraliini, joita kaikkia käytetään laajasti myös masennustilojen hoidossa. Käytettäessä SSRI-lääkkeitä pakko-oireisen häiriön hoidossa niiden annos on selvästi suurempi kuin masennustiloissa. Mikäli SSRI-lääkkeet eivät lievitä pakko-oireita riittävästi, voidaan lääkehoidossa kokeilla klomipramiinia tai lisätä lääkitykseen pieni annos toisen polven antipsykoottia.

Hyvin vaikea-asteisen pakko-oireisen häiriön hoidossa on onnistuneesti käytetty stereotaktisia neurokirurgisia leikkauksia. Hypnoosi ja sähköhoito ovat tehottomia pakko-oireisen häiriön hoidossa.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Apua pakko-oireisiin?

Voi kun täällä Suomessa olisi pakko-oireiseen häiriöön keskittyviä/erikoistuvia yksiköitä,joissa voisi mahdollisesti saada intensiivistä 24 h/päivässä altistusterapiaa esim. muutaman viikon ajan niin,että rituaaleista pyrittäisiin KOKONAAN eroon!Sellaista tarvitsisin.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.