Kaksi kysyjää kertoo pakko-oireista ja pyytää hoito-ohjeita:

”Kärsin pakko-oireisesta häiriöstä, jolle on omaista vaihtelevasti pakonomaiset ajatukset että teot. Lääkäri on määrännyt minulle Remeron Sol (mirtatsapiini) tabletteja. Onko tämä hyvä lääke pakko-oireiden hoitoon vai voisiko se jopa pahentaa oireita. Olisiko joku muu lääke parempi vaihtoehto? Vai olisiko kognitiivinen tai muu psykoterapia parempi hoitovaihtoehto.”

”Poikamme on kärsinyt jo vuosia vaikeasta pakko-oireisesta häiriöstä, johon on liittynyt vaihtelevassa määrin masentuneisuutta. Hän sanoo olevansa lopen uupunut hirveinä kokemiinsa pakko-ajatuksiinsa ja kertoo ajoittain tuntevansa itsetuhoisia ajatuksia. Hän käy psykoterapiassa ja ottaa säännöllisesti hänelle määrätyt lääkkeet, mutta pakonomaiset ajatukset eivät vain hellitä. Hoitava lääkäri ei osaa enempää auttaa, terapeutti ei tiedä kuinka kykenisi auttamaan. Omaisena näen poikamme kärsimyksen ja ymmärrän hänen epätoivonsa. Onko olemassa jokin pakko-oireiseen häiriöön erityisen sopiva lääke tai psykoterapia? Auttaisiko hypnoosi tai sähköhoito?”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakko-oireisen häiriön ensisijaisena hoitona on kognitiivinen käyttäytymisterapia, johon yhdistetään serotoninerginen lääkitys. Psykodynaaminen psykoterapia ei käytännössä ole osoittautunut ainakaan yleisesti tehokkaaksi pakko-oireiden hoidossa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mirtatsapiini ei ole ensisijainen lääke pakko-oireisen häiriön hoitoon, koska sen serotoninerginen vaikutus on heikompi kuin niin kutsuttujen SSRI-lääkkeiden (selektiiviset serotoniinin takaisinoton estäjät). Näitä SSRI-lääkkeisiin kuuluvat essitalopraami, fluvoksamiini, fluoksetiini, paroksetiini, sitalopraami ja sertraliini, joita kaikkia käytetään laajasti myös masennustilojen hoidossa. Käytettäessä SSRI-lääkkeitä pakko-oireisen häiriön hoidossa niiden annos on selvästi suurempi kuin masennustiloissa. Mikäli SSRI-lääkkeet eivät lievitä pakko-oireita riittävästi, voidaan lääkehoidossa kokeilla klomipramiinia tai lisätä lääkitykseen pieni annos toisen polven antipsykoottia.

Hyvin vaikea-asteisen pakko-oireisen häiriön hoidossa on onnistuneesti käytetty stereotaktisia neurokirurgisia leikkauksia. Hypnoosi ja sähköhoito ovat tehottomia pakko-oireisen häiriön hoidossa.

Matti Huttunen
psykiatri ja psykoterapeutti

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Voi kun täällä Suomessa olisi pakko-oireiseen häiriöön keskittyviä/erikoistuvia yksiköitä,joissa voisi mahdollisesti saada intensiivistä 24 h/päivässä altistusterapiaa esim. muutaman viikon ajan niin,että rituaaleista pyrittäisiin KOKONAAN eroon!Sellaista tarvitsisin.

  • ylös 35
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla