Olen 45-vuotias astmaatikko ja käytän lääkkeenä Flixotide-inhalaatiojauhetta 250 mikrogrammaa kahdesti päivässä. Tarvitsen työssääni kirkkaan ja kestävän äänen, mutta lääke tekee äänestäni heikon ja katkeilevan. Suun huuhtominen ja kurlaus eivät auta. Mistä apua?

Taustatietoja muille lukijoille: Kyseessä on lääke, jota annostellaan suoraan keuhkoputkiin. Lääke on hienojakoisena jauheena, jota vedetään laitteen annostelemana henkeen. Lääkemuotoa kutsutaan inhalaatiojauheeksi. Sana inhalaatio on suomeksi sisäänhengitys. Mainittu lääke sisältää kortisonia, mutta muitakin astmalääkkeitä annostellaan samalla tavalla. Kaikki astmapotilaat käyttävät nykyään inhalaatiolääkkeitä.

Lääkekalenterin mukaan mainittu lääke ja muut samanlaiset lääkkeet aiheuttavat joillakin potilailla äänen käheyttä tai kurkun ärsytystä. Tämä on luonnollisesti suuri pulma "äänityössä" oleville. Suun huuhtelu vedellä heti inhalaation jälkeen saattaa auttaa. Kysyjä on tätä kuitenkin kokeillut ilman tulosta.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samaa lääkettä voidaan annostella sumuttimella aerosolina. Jauheena lääke leviää yleensä paremmin keuhkoputkiin, mutta kyllä sumutinkin on hyvä hoitomuoto. Sen tiedetään ärsyttävän vähemmän kurkunpäätä, joten vaihto sellaiseen on kokeilemisen arvoinen. Jos sekään ei auta, vaihtoehtona on lääkeannoksen vähentäminen, sillä äänihuulten ärsytys on riippuvainen lääkkeen määrästä. Nykyään on saatavissa tabletteina nautittavia astmalääkkeitä, joiden avulla pärjätään pienemmillä inhalaatiolääkkeiden määrillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Astma ja ruokavalio ?

Tilastojen mukaan joka kymmenes suomalainen sairastaa astmaa. Jos löytämäni luku pitää paikkaansa, onhan tuo melkoisen huimaa. Vuosina 1987 – 2008 astmaa sairastavien määrä on kolminkertaistunut. Käypä hoito-suosituksessa astman hoidosta seuraavasti (kohta 95)

"Astmaoireita aiheuttavia ruoka-aineita tulee välttää yksilöllisesti. Erilaisten dieettien vaikutusta astmassa ei ole osoitettu. Laihdutus vähentää ylipainoisen astmaatikon lääkkeiden tarvetta ja parantaa vointia."

Eli tämän mukaan ruokavaliolla ei ole tutkimusten mukaan merkitystä astman hoidossa. Seuraavilla yksinkertaisilla ohjeilla todella moni astmasta (ja monista allergioista) kärsivä henkilö saa usein dramaattisen nopeaa apua ongelmiinsa – moni jopa niin, että voi luopua lääkärin määräämistä lääkkeistä kokonaan, pysyvästi.

1. Poista kaikki lisätty sokeri ruokavaliostasi

2. Vaihda kaikki kodin pesuaineet ympäristöä vähemmän kuormittaviin, suosi mahdollisimman puhtaita ja luonnonmukaisia tuotteita. Sama koskee kaikkia käyttämiäsi kosmetiikkatuotteita

3. Eliminoi ruokavaliostasi kaikki maitotaloustuotteet – laktoosittomuus ei auta, ongelma on todennäköisesti maidon sisältämä proteiini eli kaseiini.

Vaikeammissa tapauksissa astman hoitoon kannattaa liittää joitakin ravintolisiä.

Näillä erittäin yksinkertaisilla ja helposti toteutettavilla ohjeilla astma voi olla hetken kuluttua pelkkä huono muisto. Parhaassa tapauksessa pääset lääkkeistäsi kokonaan eroon. Ilmainen resepti – ei maksa mitään, eikä sisällä mitään kaupallisia tuotesuosituksia.

http://samisundvik.com/2015/04/01/astma-ja-ruokavalio/

  • ylös 9
  • alas 14
Sisältö jatkuu mainoksen alla