61-vuotias nainen kysyy: Minulla on vuosi sitten todettu primaari biliaari kirroosi. Siitä ei kirjoiteta missään. Itselläni maksa-arvojen muutokset ym. ovat hyvin lieviä. Auttaisiko ruokavaliohoito ja millainen?

Primaari biliaari kirroosi eli sappikirroosi on maksan sappiteiden pitkäaikainen tulehdusreaktio. Tulehdus vaurioittaa vähitellen sappitiehyitä ja vaikeuttaa sappinesteen kulkua suoleen. Tila etenee hitaasti ja sen loppuvaihe on maksakirroosi.

Kävimme ravitsemustieteilijä Ursula Schwabin kanssa läpi lääketieteellistä kirjallisuutta, mutta tietokannoista ei löytynyt yhtään tutkimusta, jossa olisi osoitettu ruokavalion aiheuttavan sappikirroosia tai parantavan sitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sen sijaan sappikirroosin seurannaisvaikutuksia koetetaan hallita ruokavaliolla. Kun sappinesteen kulku vaikeutuu, maksa ei pysty poistamaan ylimääräistä kolesterolia suoleen ja veren kolesteroliarvo voi kasvaa. Samoin sappinesteen vähyyden vuoksi rasvan ja rasvaliukoisten vitamiinien imeytyminen suolesta häiriintyy. Tästä voi syntyä D-vitamiinin puutosta ja luukatoa. Lisäksi sappikirroosipotilailla on normaalia kiihtyneempi perusaineenvaihdunta, mikä voi johtaa laihtumiseen. Näistä syistä potilaille annetaan ohjeeksi, että ruoan olisi hyvä olla energiapitoista mutta sisältää niukasti kolesterolia ja rasvaa, myös kalsiumin saannista on pidettävä huolta. Tähän riittää kuitenkin sopivasti painotettu normaali ravinto.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Jonkin verran on tutkimuksista näyttöä siitä, että keliakiaa sairastavilla potilailla on hieman muita useammin sappikirroosia. Ei kuitenkaan ole osoitettu, että keliakiapotilaan ruokavalio, jossa ei ole kotimaisia viljoja, parantaisi tai helpottaisi sappikirroosia, mutta sen noudattaminen on tietenkin hyödyksi niille sappikirroosipotilaille, joilla samanaikaisesti on keliakia.

Osmo Saarelma
erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla