Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Minulla on nivelrikko ja olen saanut oireisiini tulehduskipulääkettä. Onko sillä samanlainen vaikutus kuin antibiooteilla eli parantaako se oikeasti tulehduksen? Myös kortisonia on annettu kipeisiin polviin. Parantaako kortisoni tulehduksen, ja kuinka usein sitä voi antaa?

Tämä on hyvä kysymys, sillä yleisessä käytössä oleva sana tulehdus kaipaa selventämistä.

Tulehdus liitetään usein bakteerien tai virusten aiheuttamiin sairauksiin, kuten keuhkotulehdukseen tai korvatulehdukseen. Sana infektio tarkoittaa tartuntaa, bakteerien tai virusten tunkeutumista elimistöön. Sana tulehdus tarkoittaa sitä reaktiota, jonka nämä mikrobit aiheuttavat kudoksissa. Ihminen kokee tulehduksen kipuna, ja tulehtunut kohta on usein turvonnut, se voi kuumottaa, punoittaa. Näiden ilmiöiden takana on monimutkaisia kemiallisia reaktioita, jotka aiheutuvat siitä, että tartunnan saaneet solut erittävät ympäristöönsä sytokiini-nimisiä aineita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Samantapaista tulehdusreaktiota kuin bakteerien ja virusten yhteydessä voi ilmetä ilman näitä pöpöjä. Yksi on tällaisista on nivelreuma, jossa nivelkalvo tulehtuu. Sen syytä ei vieläkään kunnolla tunneta. Myös esimerkiksi liiallisen rasituksen aiheuttamat lihasten ja jänteiden vammautumiset johtavat tulehdusreaktioon. Jännetupen tulehdus on yksi esimerkki.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Nivelrikossa tulehdusreaktio syntynee myös eräänlaisen vammautumisen seurauksena, kun kuluneet nivelpinnat hankautuvat.

Tulehduskipulääkkeet ovat lääkeryhmä, joka hillitsee tulehdusreaktiota. Vanhin näistä on aspiriini (asetosalisyylihappo), uudempia ovat ibuprofeeni, ketoprofeeni ja monet muut. Ne lievittävät oireita sekä virusten aiheuttamissa tulehduksissa että muissa tulehdusreaktioissa. Siksi niitä käytetään flunssan oireiden hoitoon ja moniin nivelten, selän ja jänteiden kiputiloihin, joissa vaivojen syynä on jonkinasteinen tulehdusreaktio.

Tulehduskipulääkkeet vaikuttavat täysin eri tavoin kuin antibiootit. Antibiootit tappavat elimistöön tunkeutuneita bakteereita, mutta eivät vaikuta tulehdusreaktioon mitenkään. Infektio paranee, kun sen aiheuttajat eli bakteerit kuolevat. Tulehduskipulääke hillitsee varsinaista tulehdusreaktiota, oli se sitten viruksen aiheuttama tai syntynyt muulla tavoin. Ne eivät vaikuta tulehduksen alkusyihin, ainoastaan itse tulehdusreaktioon. Siksi ne eivät valitettavasti lopullisesti paranna tulehdusta.

Kortisoni vaikuttaa myös tulehdusreaktioon, mutta eri tavoin kuin tulehduskipulääkkeet. Samalla lääke estää elimistön puolustusreaktioita, minkä vuoksi siitä on pikemminkin haittaa kuin hyötyä infektiosairauksissa. Sen sijaan ”sisäsyntyisessä" tulehdusreaktiossa, esimerkiksi nivelreumassa, kortisonista on hyötyä. Sen käyttöä kuitenkin rajoittavat monet haittavaikutukset.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

71v perusterve liikkuja

Usean vuoden arthritis alkaa jäykistää muutamaa tärkeää sormea. Olisiko syytä kokeilla kortisonipistoksia käden toimintakyvyn säilyttämiseksi?

  • ylös 14
  • alas 5
Sisältö jatkuu mainoksen alla