Huomasin Osmo Saarelman vastauksen (Ht 10/2013) lukijalle, joka  oli sairastanut ns. kolmoishermotulehdusta. Siinä mainittiin lääkkeen nimi, joka saattaa auttaa vaivaan. Itselläni oli sama ongelma jo 1985, kun olin
24-vuotias. Kävin ensin hammaslääkärissä, kun luulin vaivojen johtuvan hammassärystä. Lisäksi kävin yleislääkärillä, mutta apua ei tuntunut löytyvän sieltäkään ja kipu lisääntyi päivä päivältä. Kipu tuntui poskiontelossa, korvakäytävässä, kaularangassa ja lopuksi myös olkanivelessä. Lopulta en voinut enää nukkua enkä olla töissä. Koska kipu oli niin voimakas, jouduin sairaalaan. Siellä lääkäri antoi ensi alkuun suuremman määrän B-vitamiinia kuin mitä normaalisti päivittäin otettaisiin ja se auttoi hyvin nopeasti. Onko tällaisen B-vitamiinihoidon tehosta olemassa mitään näyttöä tai onko joku muu saanut myös avun näin, minulla se tuntuu auttavan! Tämän jälkeen olen joskus tuntenut myöhemminkin sen hermosärkyyn liittyvän vihlovan kivun ja ostanut B-vitamiinia avuksi. Ilmeisesti olen saanut ajoittain liian vähän B-vitamiinia ruoassa, koska en syö esim. maksaa ollenkaan, punaista lihaa ja maitotuotteitakin vähän.

Usko B-vitamiinien suotuisaan vaikutukseen erilaisten hermoston sairauksien hoidossa elää sitkeästi. Se johtunee siitä, että eräät B-vitamiinit ovat ehdottoman tärkeitä hermosolujen normaalille toiminnalle ja niiden puutos todellakin aiheuttaa neurologisia oireita. Terve kaikkiruokainen ihminen saa kuitenkin riittävästi B-vitamiineja ravinnosta. Vegaaneille voi suositella vitamiinilisän käyttöä.

B1-vitamiinin puutos aiheuttaa Wernicken taudin, johon kuuluu monenlaisia neurologisia oireita: kävely muuttuu kömpelöksi, silmien liikkeiden koordinaatio pettää, tiedonkäsittely on hankalaa ja potilas on usein sekava. Puutos on tavallisin alkoholisteilla, mutta runsas oksentelu, esimerkiksi pitkään vaivaava raskauspahoinvointi tai anoreksia voivat olla häiriön taustalla.  

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

B12-vitamiinin puutoksesta seuraa muistihäiriöitä, jotka ilman vitamiinihoitoa voivat johtaa dementiaan. B12-vitamiinin puutos on joskus myös ääreishermoston toimintavajavuuden, polyneuropatian, syynä. Puutostilan harvinainen seuraus on selkäytimen ratavaurio. B12-vitamiinin puutoksen taustalta löytyy yleensä joko suoliston imeytymishäiriö tai ruokavalion rajoitteita.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

B-vitamiinien tehosta kolmoishermosäryn hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä. Ei ole julkaistu sellaisia tutkimuksia, joissa kipua lievittävä vaikutus olisi osoitettu lumelääkettä suuremmaksi, mutta toisaalta ei ole myöskään julkaistu tutkimuksia, joissa tehon puute olisi osoitettu. Emme tiedä, kuinka laajasti asiaa on tutkittu, koska negatiivisia tuloksia ei useinkaan julkaista.

Lukijan havainto kolmoishermo­säryn lieventymisestä vitamiinihoidon jälkeen saattaa selittyä sillä, että sairaudella on suuri taipumus parantua itsestään. Vitamiinihoidon ja oireiden lievittymisen ajallinen yhteys ei vielä yksittäisessä tapauksessa todista, että lievittymisen syy on kyseinen hoito.  

Mielenkiintoista on, että B2-vitamiinilla (riboflaviinilla) on osoitettu teho migreenin estolääkkeenä kahdessa satunnaistetussa tutkimuksessa. Riboflaviini sisältyykin niin  suomalaiseen samoin kuin kansainvälisiinkin migreenin hoitosuosituksiin. 

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla