Huomasin Osmo Saarelman vastauksen (Ht 10/2013) lukijalle, joka  oli sairastanut ns. kolmoishermotulehdusta. Siinä mainittiin lääkkeen nimi, joka saattaa auttaa vaivaan. Itselläni oli sama ongelma jo 1985, kun olin
24-vuotias. Kävin ensin hammaslääkärissä, kun luulin vaivojen johtuvan hammassärystä. Lisäksi kävin yleislääkärillä, mutta apua ei tuntunut löytyvän sieltäkään ja kipu lisääntyi päivä päivältä. Kipu tuntui poskiontelossa, korvakäytävässä, kaularangassa ja lopuksi myös olkanivelessä. Lopulta en voinut enää nukkua enkä olla töissä. Koska kipu oli niin voimakas, jouduin sairaalaan. Siellä lääkäri antoi ensi alkuun suuremman määrän B-vitamiinia kuin mitä normaalisti päivittäin otettaisiin ja se auttoi hyvin nopeasti. Onko tällaisen B-vitamiinihoidon tehosta olemassa mitään näyttöä tai onko joku muu saanut myös avun näin, minulla se tuntuu auttavan! Tämän jälkeen olen joskus tuntenut myöhemminkin sen hermosärkyyn liittyvän vihlovan kivun ja ostanut B-vitamiinia avuksi. Ilmeisesti olen saanut ajoittain liian vähän B-vitamiinia ruoassa, koska en syö esim. maksaa ollenkaan, punaista lihaa ja maitotuotteitakin vähän.

Usko B-vitamiinien suotuisaan vaikutukseen erilaisten hermoston sairauksien hoidossa elää sitkeästi. Se johtunee siitä, että eräät B-vitamiinit ovat ehdottoman tärkeitä hermosolujen normaalille toiminnalle ja niiden puutos todellakin aiheuttaa neurologisia oireita. Terve kaikkiruokainen ihminen saa kuitenkin riittävästi B-vitamiineja ravinnosta. Vegaaneille voi suositella vitamiinilisän käyttöä.

B1-vitamiinin puutos aiheuttaa Wernicken taudin, johon kuuluu monenlaisia neurologisia oireita: kävely muuttuu kömpelöksi, silmien liikkeiden koordinaatio pettää, tiedonkäsittely on hankalaa ja potilas on usein sekava. Puutos on tavallisin alkoholisteilla, mutta runsas oksentelu, esimerkiksi pitkään vaivaava raskauspahoinvointi tai anoreksia voivat olla häiriön taustalla.  

B12-vitamiinin puutoksesta seuraa muistihäiriöitä, jotka ilman vitamiinihoitoa voivat johtaa dementiaan. B12-vitamiinin puutos on joskus myös ääreishermoston toimintavajavuuden, polyneuropatian, syynä. Puutostilan harvinainen seuraus on selkäytimen ratavaurio. B12-vitamiinin puutoksen taustalta löytyy yleensä joko suoliston imeytymishäiriö tai ruokavalion rajoitteita.

B-vitamiinien tehosta kolmoishermosäryn hoidossa ei ole tutkimusnäyttöä. Ei ole julkaistu sellaisia tutkimuksia, joissa kipua lievittävä vaikutus olisi osoitettu lumelääkettä suuremmaksi, mutta toisaalta ei ole myöskään julkaistu tutkimuksia, joissa tehon puute olisi osoitettu. Emme tiedä, kuinka laajasti asiaa on tutkittu, koska negatiivisia tuloksia ei useinkaan julkaista.

Lukijan havainto kolmoishermo­säryn lieventymisestä vitamiinihoidon jälkeen saattaa selittyä sillä, että sairaudella on suuri taipumus parantua itsestään. Vitamiinihoidon ja oireiden lievittymisen ajallinen yhteys ei vielä yksittäisessä tapauksessa todista, että lievittymisen syy on kyseinen hoito.  

Mielenkiintoista on, että B2-vitamiinilla (riboflaviinilla) on osoitettu teho migreenin estolääkkeenä kahdessa satunnaistetussa tutkimuksessa. Riboflaviini sisältyykin niin  suomalaiseen samoin kuin kansainvälisiinkin migreenin hoitosuosituksiin. 

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.