Hei, olen 57-vuotias nainen, jolla todettiin pari kuukautta sitten oikean jalan polvitaipeessa Bakerin kysta. Työterveyslääkäri totesi, ettei sille tehdä mitään, ja antoi kipulääkereseptin. Hoidin taivetta kylmäpussilla pari viikkoa useita kertoja päivässä mutta en huomannut mitään vaikutusta. Se ei vaivaa koko aikaa, vain rasituksessa kipeytyy jonkin verran. Pahkura on mielestäni vähän suurentunut. Kysyisinkin nyt, voinko harrastaa liikuntaa normaalisti vai pitäisikö sitä jotenkin varoa ja häviääkö se koskaan pois?

Bakerin kysta on saanut nimensä tohtori Bakerilta, joka 1800-luvulla kuvasi tämän vaivan, jossa polvitaipeessa olevaan polvinivelen pussiin muodostuu tyrämäinen pullistuma. Tällaisen pullistuman syynä on nivelpussia heikentävä vanha vamma tai tulehdus. Pullistumaan kertyy vähitellen nivelnestettä, ja oireet riippuvat pullistuman koosta. Oireita ei välttämättä ole lainkaan, tai sitten voi olla kipua, erityisesti rasituksessa. Jos pullistuma on hyvin suuri, se voi jopa estää polven ojennusta tai koukistumista.

Pelkkä Bakerin kysta ei sinänsä tarvitse hoitoa, mutta oireiden vuoksi voidaan tarvita eriasteisia toimia. Vähimmillään riittää kipulääke ajoittain, mahdollisesti lyhytaikainen tauko liikunnassa, jonka aikana pussiin kertynyt neste voi itsestäänkin hävitä. Jos näin ei tapahdu, ei liikuntaa kuitenkaan kannata kokonaan jättää, vaan voi esimerkiksi käyttää lievästi puristavaa polvitukea liikkuessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kovin hankalan tuntuinen Bakerin kysta voidaan tyhjentää neulalla. On mahdollista, että kun pussi on olemassa, se täyttyy uudelleen ajan kanssa. Joskus pussi voi puhjeta itsestään. Puhkeaminen on sinänsä vaaratonta ja voi jopa johtaa kystan paranemiseen. Puhkeaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa melkoista kipua pohkeeseen, minkä takia tila muistuttaa säären laskimotukosta. Asia selviää ultraäänitutkimuksella eikä vaadi muuten hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hyvin suuri ja hankalia oireita aiheuttava Bakerin kysta voidaan poistaa leikkauksella.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

huolestunut helena

HEI ! Olen 65-vuotias nainen.bakerin kystä oikeassa jalassa ollut jo kipua pari-kk.Polvitaipeesta alkoi,ei ulkoista pattia,lääkäri määräsi buranaa ja panadol forte 1g.Kipu ollut koko ajan,hieman kuitenkin helpottunut lääkkeitten ansiosta.On jomotusta pistelyä ikäänkuin avohaavaan suolaa pistetään,kipu ei ole helpottunut ..röngten-kuvat otettu,ei nivelrikkoa,eikä kulumia..kysyisin kuinka monta kuukautta kyseinen vamma kestää??ja saanko enään terveenä lenkeillä?

  • ylös 119
  • alas 117
72-vuotias liikuntaa harrastav...

Olen tässä reilun viikon ollut tosi tuskainen kipujen kanssa, syy repeytynyt Bakerin kysta. Polvessa ei traumaattisia luumuutoksia. Polvet kipeytyvät usein ja rasittuvat liikuntasuorituksissa. Toinen polvi turposi, siitä otettiin nestettä, mutta se oli veristä, joten kortisonia ei voitu pistää, Sitten se kysta pääsi repeämään ja on ollut tuskaista, sillä olen Marevan-lääkityksellä, joten lääkkeet katsottava tarkoin. Marevan- lääkkeen seuranta-arvo oli korkea, joten kysta puhjettua jalka on yltäpäältä musta ja voimakkaasti turvonnut. varsinkin yöt kurjia, kun voi nukkua vai selällään. Turvotuksen olen käyttänyt merisuolavesikäärettä, Se helpottaa hetkellisesti. Kivut kovempia kuin alussa. No odottelen, tässä ei kai voi muuta tehdä. Olen saanut Panadol 1 g tabletteja ja kipujen kovetessa Tramalia 50mg. Kyynärsauva apuna. Kohoaseto auttaa jonkin verran, mutta alussa se oli vaikeaa, kun pohje oli niin turvonnut ja kipeä.

  • ylös 38
  • alas 84
Sisältö jatkuu mainoksen alla