Hei, olen 57-vuotias nainen, jolla todettiin pari kuukautta sitten oikean jalan polvitaipeessa Bakerin kysta. Työterveyslääkäri totesi, ettei sille tehdä mitään, ja antoi kipulääkereseptin. Hoidin taivetta kylmäpussilla pari viikkoa useita kertoja päivässä mutta en huomannut mitään vaikutusta. Se ei vaivaa koko aikaa, vain rasituksessa kipeytyy jonkin verran. Pahkura on mielestäni vähän suurentunut. Kysyisinkin nyt, voinko harrastaa liikuntaa normaalisti vai pitäisikö sitä jotenkin varoa ja häviääkö se koskaan pois?

Bakerin kysta on saanut nimensä tohtori Bakerilta, joka 1800-luvulla kuvasi tämän vaivan, jossa polvitaipeessa olevaan polvinivelen pussiin muodostuu tyrämäinen pullistuma. Tällaisen pullistuman syynä on nivelpussia heikentävä vanha vamma tai tulehdus. Pullistumaan kertyy vähitellen nivelnestettä, ja oireet riippuvat pullistuman koosta. Oireita ei välttämättä ole lainkaan, tai sitten voi olla kipua, erityisesti rasituksessa. Jos pullistuma on hyvin suuri, se voi jopa estää polven ojennusta tai koukistumista.

Pelkkä Bakerin kysta ei sinänsä tarvitse hoitoa, mutta oireiden vuoksi voidaan tarvita eriasteisia toimia. Vähimmillään riittää kipulääke ajoittain, mahdollisesti lyhytaikainen tauko liikunnassa, jonka aikana pussiin kertynyt neste voi itsestäänkin hävitä. Jos näin ei tapahdu, ei liikuntaa kuitenkaan kannata kokonaan jättää, vaan voi esimerkiksi käyttää lievästi puristavaa polvitukea liikkuessa.

Kovin hankalan tuntuinen Bakerin kysta voidaan tyhjentää neulalla. On mahdollista, että kun pussi on olemassa, se täyttyy uudelleen ajan kanssa. Joskus pussi voi puhjeta itsestään. Puhkeaminen on sinänsä vaaratonta ja voi jopa johtaa kystan paranemiseen. Puhkeaminen saattaa kuitenkin aiheuttaa melkoista kipua pohkeeseen, minkä takia tila muistuttaa säären laskimotukosta. Asia selviää ultraäänitutkimuksella eikä vaadi muuten hoitoa.

Hyvin suuri ja hankalia oireita aiheuttava Bakerin kysta voidaan poistaa leikkauksella.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

huolestunut helena

Bakerin kysta?

HEI ! Olen 65-vuotias nainen.bakerin kystä oikeassa jalassa ollut jo kipua pari-kk.Polvitaipeesta alkoi,ei ulkoista pattia,lääkäri määräsi buranaa ja panadol forte 1g.Kipu ollut koko ajan,hieman kuitenkin helpottunut lääkkeitten ansiosta.On jomotusta pistelyä ikäänkuin avohaavaan suolaa pistetään,kipu ei ole helpottunut ..röngten-kuvat otettu,ei nivelrikkoa,eikä kulumia..kysyisin kuinka monta kuukautta kyseinen vamma kestää??ja saanko enään terveenä lenkeillä?
Lue kommentti