Onko lääkitykseen kuuluvalla beetasalpaajalla vaikutusta keuhkoputkien supisteluun?

Kysyjän ongelma on tärkeä, ja siihen on vastattava heti myöntävästi: kyllä, beetasalpaajalla voi olla vaikutusta keuhkoputkien supisteluun. Heti perään on todettava, että beetasalpaajien välillä on tässä suhteessa eroja.

Nimensä mukaisesti beetasalpaajalääkkeet estävät sympaattisen hermoston niin sanottujen beeta-reseptorien toimintaa. Nämä taas säätelevät sympaattisen hermoston toimintaa muun muassa keuhkoissa ja sydämessä. Jos sympaattisen hermoston vaikutus keuhkoputkiin estetään lääkkeellä, voi seurauksena astmapotilaalla olla astmakohtaus. Sydämessä sympaattisen hermoston vaikutusta taas pyritään tarkoituksella estämään, kun esimerkiksi halutaan estää syketaajuuden lisääntymistä sepelvaltimotautia sairastavalla.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmat beetasalpaajat eivät tehneet paljon eroa näiden sydän- ja keuhkovaikutusten välillä, ja siksi niitä käyttäessä astmapotilaiden astma saattaa pahentua. Nykyään on kuitenkin käytössä beetasalpaajia, joiden vaikutus kohdistuu pääasiassa sydämeen (esimerkiksi kysyjän käyttämä Emconcor-lääke), ja lääkkeen vaikutus keuhkoihin on vähäisempi. Jos kuitenkin lääkkeen käyttäjällä on astma ja beetasalpaaja tuntuu lisäävän tämän oireita, on syytä neuvotella hoitavan lääkärin kanssa mahdollisesta lääkityksen tarkistamisesta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla