Olen kärsinyt muutaman viikon ajan kivuliaasta peräaukon haavaumasta, joka alkoi pitkittyneen ripulin yhteydessä. Verta jää vessapaperiin ja kipu on kova. Mitä tehdä?

Peräaukon haavauma on aika yleinen vaiva. Se alkaa jostain peräaukon seudun pikkuvammasta. Takana voi olla pitkä ummetus, jolloin kovan ulosteen pusertaminen aukosta voi vahingoittaa limakalvoa. Toinen mahdollinen aiheuttaja on pitkä ripuli, jolloin ahkera pyyhkiminen tekee haavan. Haavauma aiheuttaa peräaukon kipua, joka pahenee ulostettaessa. WC-paperissa voi näkyä kirkasta verta.

Pulmana haavaumissa on, että ne paranevat usein hitaasti. Lohdullista kuitenkin on, että 60–80 prosenttia niistä kuitenkin paranee itsekseen. Hoitona voidaan käyttää paikallispuuduttavaa geeliä ennen ja jälkeen ulostamisen. Lisäksi huolehditaan hygieniasta, mikä tarkoittaa, että peräaukon seutua pestään riittävän usein hellävaraisesti saippualla ja vedellä. Jos on ummetusta, on syytä käyttää suolen sisältöä lisääviä ulostuslääkkeitä, joita ammattikielellä kutsutaan bulkkilaksatiiveiksi.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos haavauman oireita on yli kaksi kuukautta, se on merkki tilan kroonistumisesta. Osa haavoista voi parantua vielä erityisellä nitraattivoiteella. Voidetta ei ole saatavana valmiina, mutta apteekki voi sellaisen valmistaa lääkärin reseptin mukaan sekoittamalla nitraattia sopivan määrän vaseliiniin. Jos vaiva vaan jatkuu, tarvitaan kirurgin veistä. Kirurgi katkaisee peräaukon sisemmän sulkijalihaksen säikeitä, jolloin aukon kireys helpottaa, mikä luo haavaumalle paremmat mahdollisuuden parantua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla