Putosin puoli vuotta sitten tuolilta, minkä seurauksena minulla todettiin häntäluun vamma. Tähän taas kehittyi valenivel. Elämäni on vähitellen käynyt sietämättömäksi kipujen vuoksi. Istuminen on tuskallista ja yleinen rasituskin tuo kivun. Sinnittelen töissä, mutta mieli on jo maassa. Lääkäri ehdotti kortisonia, mutta toinen lääkäri sanoi sen olevan vaikea ja kivulias toimenpide. Rengastyynystä ei paljon apua ole. Mikä auttaisi?

Häntäluu on pieni, turhan oloinen, evoluution myötä hävinneen hännän ”muisto” selkärangan jatkeena, mutta vaurioituessaan se osaa haitata melkoisesti elämää. Tyypillisimmin häntäluu murtuu juuri istualleen pudotessa, jolloin luun vapaasti kohti peräaukkoa kaartuva pää iskee lattiaan tai maahan ja katkeaa.

Normaalisti murtuma paranee kyllä muutamassa viikossa, mutta joskus murtumakohtaan jää vale­nivel, eli kohta, joka ei luudu vaan muodostaa pelkän rustosillan häntäluun pään ja muun osan väliin. Valenivelen kohta sallii liikettä, jonka seurauksena alueella tuntuu kipua. Samanlainen tila ilmenee usein muissakin huonosti luutuneissa murtumissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Valenivelen kipu ei ole helposti hoidettavissa. Kortisonia toki kannattaa kokeilla. Toimenpide ei sinänsä ole kovin vaikea, koska valenivelen kohta, johon kortisonia ruiskutetaan, on melko helposti ihon alla saavutettavissa. Tarvittaessa toimenpide voidaan tehdä ohjaamalla neulaa ultraäänen avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joissakin tapauksissa voi olla hyötyä fysikaalisesta hoidosta, lähinnä  asiaan perehtyneen terapeutin suorittamasta häntäluun manipuloinnista. Jos muu ei auta, voidaan harkita häntäluun pään poistamista, mutta leikkauksiin liittyy kohtalainen tulehdusriski.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla