Olen huolissani 60-vuotiaasta sukulaisestani, joka jatkuvasti kakistelee tai rykii ääneen. Kurkusta nousee jatkuvasti limaa, mutta mies ei suostu menemään lääkäriin.

Oireet viittaavat krooniseen eli pitkälliseen nielutulehdukseen. Se ei yleensä ole itsenäinen sairaus, vaan monesta eri syystä johtuva nielun ärsytystila.

Oppikirja listaa lukuisia ulkoisia syitä nielutulehdukseen: kuiva ja pölyinen hengitysilma, tupakansavu, alkoholi, jotkin allergioiden aiheuttajat ja voimakas äänenkäyttö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Myös monet nielun lähialueiden sairaudet ärsyttävät kurkkua. Tulehdukset nenän sivuonteloissa, hampaissa tai keuhkoputkissa voivat johtaa nielun ärsyyntymiseen. Nielu voi myös olla liian väljä, jolloin se kuivuu ja karstautuu. Mahan ja ruokatorven sairaudetkin saattavat ärsyttää nielua, etenkin niin sanottu refluksitauti, jossa mahalaukun hapanta sisältöä nousee ruokatorveen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koska kurkkuvaivaan on monta syytä, mitään yleistä hoito-ohjetta ei voida antaa. Asia pitäisi tutkia ja vasta tutkimustuloksen perusteella suunnitella hoito. Korva-, nenä ja kurkkutautien erikoislääkäri pystyy tutkimaan kurkun seutua parhaiten.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla