Olen 26-vuotias nainen. Pitäisikö Papa-kokeessa käydä, vaikka on neitsyt? Onko silti olemassa riski saada kohdunkaulan syöpä vai liittyykö se ainoastaan seksin välityksellä saatavaan HPV-virukseen?

Gynekologinen irtosolukoe eli Papa-koe on kehitetty kohdunkaulansyövän ja sen esiasteiden tutkimiseksi. Kohdunkaulan syöpä on vähentynyt 1960-luvusta lähtien yli 80 % Papa-seulontojen vuoksi. Vaikka uusien tapausten kokonaismäärä on edelleen pienentynyt, nuorissa ikäryhmissä ilmaantuvuus on kasvussa. HPV-virus (papilloomavirus) on merkittävä tekijä kohdunkaulan syövän kehittymisessä.

Papa-kokeen avulla saadaan muutakin hyödyllistä tietoa, esimerkiksi voidaan selvittää valkovuodon syitä ja gynekologisten tulehdusten aiheuttajia.
Ensimmäinen Papa-näyte kannattaa ottaa muutaman vuoden kuluttua yhdyntöjen aloittamisesta. Näytteenottotaajuudessa huomioidaan yksilölliset riskitekijät, kuten tupakointi, partnereiden lukumäärä ja sukupuolitaudit.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Rutiininomaiseksi näytteenottoväliksi 2–3 vuotta on kuitenkin yleensä riittävä. Seulontaiän (60 vuotta) jälkeenkin tutkimuksia kannattaa ottaa ainakin 5 vuoden välein, jos kohtua ei ole poistettu. Jos kohtu on poistettu kohdunkaulan solumuutoksien vuoksi tai Papa-kokeessa on nuorempana ollut muutoksia, suositellaan tutkimusta 2–3 vuoden välein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Papilloomaviruksen tarttumista voi ehkäistä välttämällä tilapäisiä sukupuolisuhteita ja käyttämällä yhdynnässä kondomia. Myös tupakointi suurentaa vaaraa sairastua kohdunkaulan syöpään.
Ilman HPV-tulehdusta ei synny kohdunkaulan syöpää. Uudet HPV-rokotteet ehkäisevät kohdunkaulan syövän esiasteita ja täten todennäköisesti kohdunkaulansyöpää.

Papilloomavirusinfektioista 80–90 % paranee spontaanisti potilaan oman immuunivasteen kehittymisen myötä kahden vuoden seurannassa. Pieni osa voi jatkua ja hoitamattomana kehittyä pitkän ajan kuluessa syöväksi.

Aila Tiitinen
naistentautien professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Vierailija

Todellakin kannattaa ottaa. Tästä ylemmästä lääkärin vastauksesta jäi muuten epäselväksi tuleeko neitsyen käydä papassa vai ei.

  • ylös 26
  • alas 17

Hyvät vanhemmat/Huoltajat!

Olettehan tietoisia tästä HPV-rokotuksista joita aletaan 6 -9 luokkalaisille tytöille marraskuussa 2013 (siis ensi kuussa!!) antamaan?
Itselleni jäi erittäin epäselväkuva rokotteesta kun tästä kuulin.
Tänään töissä sitten kysäisin työkaveriltani hänen kantaansa asiaan ja sain erittäin hyvän tietoiskun, jonka haluan jakaa myös teille jota asia koskee/kiinnostaa.
Samalla varmistui se että omat 6- ja 9-luokkalaiset tyttäreni eivät tule rokotusta missään tapauksessa ottamaan!

Lukekaa allaoleva kirjoitus ja muodostakaa mielipiteenne...

https://www.facebook.com/jaana.vainio.007/posts/10151947355303588

  • ylös 20
  • alas 24
Sisältö jatkuu mainoksen alla