Miesystävä pitää kysyjää neurootikkona tai suorastaan sairaana käsienpesuvaatimuksien takia. Mies sanoo pesevänsä työpäivän aikana liikaakin, mutta kotona hän ei pese käsiään saippualla lainkaan. Tämä haittaa pahasti seksielämää, koska kysyjän mielestä kädet tulisi pestä eläinten silittelyn ja rahojen käsittelyn jälkeen, puhumattakaan nenän kaivelusta. Mikä oikein on neuroottista?

Psykiatrisessa diagnostiikassa on osin luovuttu käsitteistä neuroosi tai neuroottinen. Näillä termeillä kuitenkin tarkoitetaan psykoottisia häiriöitä lievempioireisia psykiatrisia häiriöitä kuten erilaisia pelko- ja ahdistuneisuushäiriöitä.

Kuvauksesi perusteella en pysty ottamaan kantaa, heijastaako vaatimuksesi käsienpesusta puhtautta korostavaa persoonaasi vai taustalla olevaa mahdollista neuroottista pakko-oireista häiriötä. Jos vaadit miesystävääsi pesemään kätensä saippualla heti kissan silittämisen tai rahojen käsittelyn jälkeen, voi vaatimuksesi hyvinkin olla niin kutsutun pakko-oireisen häiriön oire.

Pakko-oireisessa häiriössä pakonomaisen ja jatkuvan käsienpesun taustalla on voimakas tartuntatautien pelko. Vaikeista pakko-oireista kärsivä ei usein uskalla koskea lainkaan kotieläimiin tai ovenkahvoihin ja saattaa tartuntoja pelätessään pestä kätensä jopa vereslihalle. Pakko-oireista käsien pesua ja sen taustalla olevia pelkoja voidaan hoitaa sekä käyttäytymisterapialla että serotoninergisillä lääkkeillä.

Pakko-oireisesta häiriöstä kärsii 2–4 % aikuisväestöstä. Lievempiä pakko-oireita ilmenee huomattavasti tätä enemmän.

Joka tapauksessa miesystäväsi tulisi ottaa huomioon toiveesi käsienpesusta, ellet vaadi käsien saippuapesua heti ja joka kerta, kun hän silittää kotieläintä ja käsittelee rahoja. Puhtautta korostavana naisena et luonnollisestikaan kykene nauttimaan seksistä, jos miesystäväsi ei huomioi toivettasi käsien pesusta ennen esileikkejä ja rakastelua.

Matti Huttunen
psykiatri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.