Miesystävä pitää kysyjää neurootikkona tai suorastaan sairaana käsienpesuvaatimuksien takia. Mies sanoo pesevänsä työpäivän aikana liikaakin, mutta kotona hän ei pese käsiään saippualla lainkaan. Tämä haittaa pahasti seksielämää, koska kysyjän mielestä kädet tulisi pestä eläinten silittelyn ja rahojen käsittelyn jälkeen, puhumattakaan nenän kaivelusta. Mikä oikein on neuroottista?

Psykiatrisessa diagnostiikassa on osin luovuttu käsitteistä neuroosi tai neuroottinen. Näillä termeillä kuitenkin tarkoitetaan psykoottisia häiriöitä lievempioireisia psykiatrisia häiriöitä kuten erilaisia pelko- ja ahdistuneisuushäiriöitä.

Kuvauksesi perusteella en pysty ottamaan kantaa, heijastaako vaatimuksesi käsienpesusta puhtautta korostavaa persoonaasi vai taustalla olevaa mahdollista neuroottista pakko-oireista häiriötä. Jos vaadit miesystävääsi pesemään kätensä saippualla heti kissan silittämisen tai rahojen käsittelyn jälkeen, voi vaatimuksesi hyvinkin olla niin kutsutun pakko-oireisen häiriön oire.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pakko-oireisessa häiriössä pakonomaisen ja jatkuvan käsienpesun taustalla on voimakas tartuntatautien pelko. Vaikeista pakko-oireista kärsivä ei usein uskalla koskea lainkaan kotieläimiin tai ovenkahvoihin ja saattaa tartuntoja pelätessään pestä kätensä jopa vereslihalle. Pakko-oireista käsien pesua ja sen taustalla olevia pelkoja voidaan hoitaa sekä käyttäytymisterapialla että serotoninergisillä lääkkeillä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pakko-oireisesta häiriöstä kärsii 2–4 % aikuisväestöstä. Lievempiä pakko-oireita ilmenee huomattavasti tätä enemmän.

Joka tapauksessa miesystäväsi tulisi ottaa huomioon toiveesi käsienpesusta, ellet vaadi käsien saippuapesua heti ja joka kerta, kun hän silittää kotieläintä ja käsittelee rahoja. Puhtautta korostavana naisena et luonnollisestikaan kykene nauttimaan seksistä, jos miesystäväsi ei huomioi toivettasi käsien pesusta ennen esileikkejä ja rakastelua.

Matti Huttunen
psykiatri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla