Olen 47-vuotias nainen. Voiko edes osittain laittaa älyttömän ruokahaluni keltarauhashormonin syyksi? Painoni on noussut Megestin-hormonin aikana 5 kg. Vaikka ajoittain noudatan ruokavaliota, ne 10 pilleripäivää kuukaudessa tekevät yritykseni tyhjäksi.

Tämä keltarauhashormonien ja ruokahalun välinen yhteys tulee mieleen myös siksi, että monet naiset kertovat ruokahalun kasvavan ennen kuukautisia. Tähän aikaan munasarjojen oma keltarauhashormonin tuotanto on huipussaan.

Olen vuosien aikana nähnyt vain yhden tutkimuksen, jossa tätä on tutkittu. Siinä todettiin, että kuukautisia edeltävällä viikolla tutkimuksessa mukana olleet naiset söivät enemmän kuin kuukautiskierron alkupuoliskolla, minkä seurauksena ruoasta saadut kalorit lisääntyivät noin 10 prosenttia.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Etsin lääketieteellisten tutkimusten tietokannasta muita tutkimuksia keltarauhashormonien vaikutuksesta ruokahaluun, mutta haaviin ei tullut yhtäkään. Tämä näyttää olevan aihe, joka ei ole tutkijoita kiinnostanut. Joka tapauksessa minusta on mahdollista, että kysyjän kohdalla keltarauhashormoni on lisännyt ruokahalua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla