Olen 33-vuotias mies. Aloitin tupakoinnin 15-vuotiaana. Minulla on ollut välissä muutamia n. puolen vuoden pituisia taukoja tupakoinnista. Tällä hetkellä viikon aikana poltan noin yhden askin tupakkaa tai käytän askin nuuskaa, riippuen saatavuudesta. Itse en ole huomannut nikotiinituotteiden aiheuttavan minulle mitään ”oireita”. Urheilen säännöllisesti ja elän muutenkin suhteellisen terveellisesti. Haluaisinkin nyt tietää, että missä kunnossa keuhkoni todennäköisesti ovat ja minkälaisia vaivoja vastaavanlainen tupakointi voi minulle tulevaisuudessa aiheuttaa. Haluaisin kuulla tieteellisesti perusteltuja faktoja, en terveyspropagandaa.

Tämä on mainio kysymys, joka sisältää pähkinänkuoressa suuren osan tupakointiin liittyvästä riippuvuus- ja terveysproblematiikasta. Tupakointihan aloitetaan yleensä nuorena, vain noin 5 prosenttia tupakoijista aloittaa aikuisiällä. Nikotiiniriippuvuus kehittyy vähitellen, joskin kysyjän tupakointimäärät ovat sellaiset, että hänen voi katsoa liikkuvan tapatupakoinnin ja varsinaisen nikotiiniriippuvuuden välimailla. Elimistö on kuitenkin nikotiiniin tottunut, sillä tottumaton henkilö saa yksittäisistä savukkeista yleensä melko huonon olon.

Tupakoinnin aiheuttamat haitat tulevat esiin hitaasti vuosien kuluessa, eikä voida sanoa ”turvallista” määrää päivittäistä tupakointia, joka ei varmuudella aiheuttaisi haittoja. Haittojen määrä on toki yksilöllistä, mutta melko vähäinenkin päivittäinen savualtistus vaurioittaa hengitysteiden limakalvojen värekarvatoimintaa ja aiheuttaa tulehdusreaktioita, jotka lopulta ahtauttavat hengitysteitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilastojen perusteella ei voi sanoa suoraan kysyjän tupakointimäärän perusteella keuhkojen kuntoa, mutta eräänlainen ”keuhkoikä” voidaan määrittää hengityskokeen tuloksista. Tätä varten kysyjän tulisi hakeutua esimerkiksi oman lääkärin juttusille spirometrian tekemistä varten. Kun uloshengitysvirtaus pienenee iän mukana kaikilla, mutta tupakoivilla nopeammin kuin tupakoimattomilla, keuhkoikä voidaan arvioida vertaamalla tuloksia tupakoimattomien viitearvoihin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hengityksen muutokset ovat sikäli harmillisia, että ne eivät palaudu oman iän mukaiselle tasolle, vaikka tupakoinnin lopettaisikin. Siinä suhteessa kysyjän kannalta olisi onnellisinta, että tupakointi ei olisi vielä aiheuttanut mitattavia muutoksia. Sellaisia on kuitenkin odotettavissa tuonkin määräisen tupakoinnin jatkuessa.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla