
Erästä kysyjää askarruttaa, minkälaiset ovat kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet. Toinen kysyjä on pettynyt siihen, että hoitavilta lääkäreiltä meni pitkä aika kilpirauhasen vajaatoiminnan toteamiseen kysyjältä itseltään ja hänen mieheltään, vaikka oireina oli väsymystä ja huonokuntoisuutta.
Kilpirauhasen vajaatoiminta tarkoittaa sitä, että kaulan alaosassa sijaitseva kilpirauhanen ei tuota riittävästi kilpirauhashormonia (tyroksiinia). Aikuisilla vajaatoiminnan yleisin syy on kilpirauhastulehdus, joka sinänsä voi olla oireetonkin. Myös kilpirauhasen liikatoimintaan annetun radiojodihoidon jälkeen voi kehittyä vajaatoiminta. Samoin jotkin lääkkeet voivat häiritä kilpirauhasen toimintaa.
Kilpirauhasen vajaatoiminta kehittyy usein hitaasti. Monet sen tyypillisistä oireista, kuten väsymys, painonnousu ja ummetus, eivät suoraan viittaa kilpirauhasen vajaatoimintaan, vaan niitä kokevat ihmiset muutenkin jokapäiväisessä elämässä ja niitä esiintyy myös monissa muissa sairauksissa.
Muita oireita ovat kuiva iho, paleluherkkyys, sydämen sykkeen hidastuminen ja äänen käheytyminen.
Naisilla voi kehittyä kuukautishäiriöitä ja etenkin vanhemmilla ihmisillä muistin häiriöitä ja laaja-alaisempaa kunnon huononemista.
Kilpirauhasen vajaatoiminta on helposti todettavissa verikokeella, kunhan sitä tulee ajatelleeksi. Yleensä tämä TSH-tutkimus kuuluu väsymys- tai muistihäiriöpotilaan rutiinitutkimuksiin, ja se on aihetta tutkia melko herkästi, kun potilas kärsii joistakin kilpirauhasen vajaatoiminnan monista oireista. Joskus, kun oireet ovat epäselvempiä, saattaa silti kulua aikaa, ennen kuin asia tulee selvitetyksi.
Kilpirauhasen vajaatoiminnan hoito on yksinkertainen: kilpirauhashormoni, joka voidaan ottaa päivittäin tablettimuodossa.
Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.