Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voiko vuosien anoreksia-bulimiakierre aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa? Palelu, alhainen syke, väsymys ja aloitepuute vaivaavat, TSH ja T4V ovat viitealueen alarajalla.

Anoreksia eli laihuushäiriö on syömishäiriö, joka kestää usein vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Se alkaa teini-iän tai aikuisuuden kynnyksellä ja on tytöillä huomattavasti yleisempi kuin pojilla. Siinä käsitys omasta kehosta on muuttunut ja elämää hallitsee pakonomainen tarve karttaa rasvakudoksen kertymistä. Ruokailu on niukkaa ja liikunta korostunutta. Syömishäiriöön liittyy usein bulimia eli kohtauksittainen ahmiminen ja  oksentaminen.

Laihtuminen ja hormonimuutokset voivat aiheuttaa luuston haurastumista ja kuukautisten poisjääntiä. Väsymys, palelu, hidas syke, matala verenpaine, huimaus, ummetus, kuiva iho ja nukkamainen ihon karvoitus ovat laihtuneelle, alipainoiselle potilaalle ominaisia oireita.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan yleensä sulkea luotettavasti pois laboratoriokokein. Kun sen toimintaa kuvaavat TSH- ja T4V-hormonit ovat normaalilla alueella, vaikkakin viiterajan alarajalla, on vajaatoiminta hyvin epätodennäköinen. Kysymyksessä kuvatut oireet ovat ominaisia voimakkaalle laihtumiselle. Kysymyksestä ei ilmene onko paino palautunut normaaliksi.
 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

on ollut tapauksia joissa syömishäiriön jälkeen on puhjennut vajaatoiminta. tu kysyjä eik kerro olevansa normaalipainoinen tai parantunut tai yhtään mitään siihen viittaavaa. kannattais seurata niitä kilpirauhasarvoja.

  • ylös 14
  • alas 21
Sisältö jatkuu mainoksen alla