Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Voiko vuosien anoreksia-bulimiakierre aiheuttaa kilpirauhasen vajaatoimintaa? Palelu, alhainen syke, väsymys ja aloitepuute vaivaavat, TSH ja T4V ovat viitealueen alarajalla.

Anoreksia eli laihuushäiriö on syömishäiriö, joka kestää usein vuosia ja jopa vuosikymmeniä. Se alkaa teini-iän tai aikuisuuden kynnyksellä ja on tytöillä huomattavasti yleisempi kuin pojilla. Siinä käsitys omasta kehosta on muuttunut ja elämää hallitsee pakonomainen tarve karttaa rasvakudoksen kertymistä. Ruokailu on niukkaa ja liikunta korostunutta. Syömishäiriöön liittyy usein bulimia eli kohtauksittainen ahmiminen ja  oksentaminen.

Laihtuminen ja hormonimuutokset voivat aiheuttaa luuston haurastumista ja kuukautisten poisjääntiä. Väsymys, palelu, hidas syke, matala verenpaine, huimaus, ummetus, kuiva iho ja nukkamainen ihon karvoitus ovat laihtuneelle, alipainoiselle potilaalle ominaisia oireita.

Kilpirauhasen vajaatoiminta voidaan yleensä sulkea luotettavasti pois laboratoriokokein. Kun sen toimintaa kuvaavat TSH- ja T4V-hormonit ovat normaalilla alueella, vaikkakin viiterajan alarajalla, on vajaatoiminta hyvin epätodennäköinen. Kysymyksessä kuvatut oireet ovat ominaisia voimakkaalle laihtumiselle. Kysymyksestä ei ilmene onko paino palautunut normaaliksi.
 

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.