Viisikymppinen nainen kirjoittaa: Vasen puoleni on kipeä istumalihaksesta nilkkaan ja antaa välillä kuin sähköiskuja koko jalkaan. Olen käynyt hierojalla, mutta se ei auta. Jalka vaivaa koko ajan. Pitkällään olo vain lisää kipua. Istuin joku vuosi sitten vahingossa sukkapuikon päälle ja se upposi kankkuuni muutaman sentin. Voiko se vaikuttaa?

Kuvauksenne on ytimekäs. Se sopii hyvin hermojuuri-peräiseen kipuun. Kivun säteilyalue kertoo, minkä hermon ongelmasta on kyse. Yleisin on viidennen lannenikaman alapuolelta lähtevän hermon puristus, jolloin kipu säteilee pakarasta reiden takapintaa alaspäin, kiertyy polven ulkoreunan kautta säären etupinnalle ja isovarpaaseen. Neljännen ja viidennen lannenikaman välinen hermopuristus tuntuu reiden sivulla ja säären sisäpinnalla. Ensimmäisen sakraalihermon puristus taas säteilee reiden ja säären takapintaa jalkaterään. Kipualueilla ihon tunto on usein alentunut.

Oireen hoito määräytyy kivun voimakkuuden ja liitännäisoireiden mukaan. Pahassa puristuksessa voi tulla lihasheikkoutta ja rakon kontrolli voi pettää. Tällöin tarvitaan usein leikkausta. Suurin osa tapauksia rauhoittuu kuitenkin itsestään. Kivun pahenemisvaihe hoidetaan tulehduskipulääkkeillä. Työn luonteesta riippuen voidaan tarvita sairauslomaa. Lepo ei tarkoita sängyssä makaamista vaan kevyttä, jaksottaista liikuntaa kivun sallimissa rajoissa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tilanteen ehkäiseminen perustuu selkälihasten voimaa lisääviin harjoitteisiin. Tärkeätä on ylipainon pudottaminen. Tupakoinnin lopettaminen parantaa merkittävästi alaselän lihasten ja nikamien verenkiertoa.   

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kuvaamassanne tapaturmassa sukkapuikko on voinut osua iskiashermoon, mutta silloin kivun olisi pitänyt säteillä saman puolen jalkaan välittömästi. Jos tällaista ei tuntunut, hermon ärtyminen vamman seurauksena vuosia myöhemmin ei ole mahdollista. Oireidenne todennäköisin syy on välilevyn madaltuma ja siitä johtuva hermopuristus. Tarkempi diagnoosi edellyttäisi lannerangan magneettikuvausta. Joskus tarvitaan myös hermoratatutkimus, ENMG.  

Seppo Soinila
neurologian poliklinikan ylilääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla