Olen 21-vuotias opiskelijatyttö ja minua huolestuttaa alkoholin käyttöni. Olen kolmannen vuoden yliopisto-opiskelija, ja opiskeluaikaa on jäljellä vielä toinen mokoma, ja olen tänä aikana kuluttanut runsaasti alkoholia, huomattavasti riskirajoja enemmän.
Opiskelijaelämään kuuluu paljon alkoholipitoisia juhlia, enkä halua jäädä ulkopuolelle tai vaikuttaa tiukkapipolta kieltäytymällä täysin alkoholista. Haluaisinkin tietää, minkälaisia (jos mitään) terveyshyötyjä liittyy alkoholin vähentämiseen ja kuinka huolehtisin terveydestäni parhaiten luopumatta kokonaan alkoholin käytöstä.

Hieno kysymys! Naisten riskikulutuksen rajat ylittyvät, jos juo yli viisi alkoholiannosta kerralla tai enemmän kuin 16 annosta keskimäärin viikoittain. Miesten vastaavat rajat ovat 7 annosta kerralla tai 24 annosta viikossa. Ilmeisesti tiedätkin nämä rajat ja osaat seurata, paljonko juot. Yksi alkoholiannoshan on kolmanneslitran pullo olutta, 12 cl viiniä tai 4 dl väkeviä alkoholijuomia.

Riskirajat eivät ole turvarajoja. Rajat alittavalla kulutuksellakin voi tulla terveyshaittoja, koska ihmiset reagoivat alkoholiin yksilöllisesti. Toiselle haittoja tulee vähäisemmällä kulutuksella kuin toiselle. Asiantuntijat kiistelevät yhä turvarajoista, mutta siitä ainakin ollaan yksimielisiä, ettei raskaana olevan naisen pidä juoda yhtään alkoholia. Sikiö on hyvin herkkä alkoholivaurioille.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos viikoittainen riskiraja ylittyy pidemmän aikaa, riskit saada fyysisiä tai psyykkisiä seurauksia tai tulla alkoholiriippuvaiseksi alkavat kasvaa. Riippuvuuskäyttäytymiselle on tyypillistä, että alkoholi alkaa hallita elämää. Alkoholin mielihyvää tuottava vaikutus vähenee, mutta alkoholia on saatava, koska näin alkoholisti lievittää vierotusoireitaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Elimistön alkoholivauriot ovat pitkään oireettomia ja tulevat esiin vasta vuosien kuluttua: Maksa kärsii, verenpaine nousee, hedelmällisyys laskee. Riski erilaisiin syöpiin ja sydäninfarkteihin kasvaa. Alkoholistit dementoituvat, saavat syöpiä, maksa- ja aivovaurioita ja vakavia infektioita ja kuolevat selvästi muita nuorempina.

Humalajuominen altistaa ennen muuta tapaturmille. Koskaan ei pitäisi juoda niin, ettei kykene huolehtimaan itsestään. Raju alkoholinkäyttö lisää myös esimerkiksi aivo­verenvuodon riskiä.

Onnellista on, että vaikka pienetkin alkoholiannokset rasittavat elimistöä, elimistöllä on pitkään kykyä palautua, jos juomisen lopettaa. Pisimpään saattaa kestää se, että pääsee eroon alkoholin tuomista liikakiloista. Alkoholihan on hyvin lihottavaa.

Ehdotan, että jatkat alkoholiannosten kirjaamista ja pidät huolen siitä, että jatkossa pysyt selkeästi riskirajojen alapuolella. Jos huomaat, ettet pysty lopettamaan kerran aloitettuasi juomisen tai esimerkiksi sukutaustasi perusteella epäilet taipumusta alkoholismiin, voi olla viisainta pidättäytyä alkoholista kokonaan. 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla