Olen 69-vuotias reumaatikko ja munuaisessani on todettu 8 sentin kysta. Voiko selässä tuntuva kylmyys johtua siitä? Voiko sille tehdä mitään?

Kysta on suomeksi rakkula. Lääketieteen termit -sanakirja määrittää sen seuraavasti: nestettä tai puolikiinteää ainetta sisältävä, yleensä epiteelin verhoama epänormaali ontelo. Epänormaali tarkoittaa, että kysta ei kuulu elimen normaaliin rakenteeseen. Mikään varsinainen sairaus se ei ole.

Kystia löytyy monista elimistä. Nyt kun käytössä on monia menetelmiä, joilla nähdään ihmisen sisään (ultraääni, tietokonekerroskuvaus, magneettikuvaus), kysta on yleinen sivulöydös. Munuaisissa ne ovat erityisen tavallisia, sillä niitä todetaan joka toisella yli 50-vuotiaalla. Kooltaan ne ovat yleensä sentin pari, mutta isommatkaan eivät ole harvinaisia.

Kystat ovat harmittomia luonnonoikkuja. Niihin ei liity lisääntynyttä syöpävaaraa tai muita sairauksia. Siksi niille ei yleensä tehdä mitään. Joskus hyvin harvoin kystat ovat niin isoja, että ne vievät liian suuren tilan ja painavat ympäröiviä elimiä. Ne voidaan tyhjentää nesteestä ontolla neulalla, mutta apu on väliaikainen, koska neste kertyy uudestaan. Joissakin tapauksissa häiritsevä kysta joudutaan poistamaan leikkauksella.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

En ole kuullut, että munuaiskystaan voisi liittyä selän oireita, esimerkiksi kylmän tunnetta. Uskon että vaivan takana on jokin muu syy. Kysta on varmaan viaton, eikä sille tarvitse tehdä mitään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla