Olen kohta viisikymppinen nainen. Minulla epäillään otoskleroosia. Toisessa korvassani, jossa kuuloon enemmän alentunut, on aiemmin ilmennyt lievää tinnitusta. Viime vuoden aikana korva on alkanut soida huomattavasti voimakkaammin. Jos korvaani tehdään tulevaisuudessa otoskleroosiin liittyvä leikkaus, katoaako myös tinnitus vai jääkö korvan soiminen pysyväksi olotilaksi?

Otoskleroosi on sairaus, jossa ääntä sisäkorvaan välittävän jalustin-kuuloluun ja sisäkorvan välille muodostuu kiinnikkeitä. Kiinnikkeet vaikeuttavat äänen johtumista ja heikentävät kuuloa. Sairaus etenee hitaasti vuosien mittaan ja on usein molemmin puoleinen. Otoskleroosin syy on tuntematon, mutta jostain syytä se on naisilla puolta yleisempi kuin miehillä.

Joillakin otoskleroosipotilailla esiintyy myös tinnitusta tai tasapainoon liittyviä ongelmia. Otoskleroosia hoidetaan paikallispuudutuksessa tehtävällä leikkauksella, jossa toimenpiteet kohdistetaan jalustimeen. Yleensä välikorvaan asennetaan titaanista valmistettu, noin puolen senttimetrin mittainen proteesi. Tulokset ovat yleensä hyviä ja yli 90 prosentilla leikatuista kuulo paranee. Samalla myös tinnitus voi vähentyä ja hävitä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla