Yli 70-vuotias rouva kertoo kärsineensä levottomista jaloista koko ikänsä. Saatuaan äskettäin hoidoksi Parkinsonin taudin lääkettä, häntä on alkanut askarruttaa tieto, jonka mukaan tämä lääke itse pitkän päälle altistaisi Parkinsonin taudille.

Kysymys koskee sangen yleistä ongelmaa, kärsiihän levottomista jaloista arvioiden mukaan 1–3 prosenttia aikuisista. Vaivalla tarkoitetaan sitä, että jalat tuntuvat vaativan, erityisesti iltaisin ja öisin, jatkuvaa siirtelyä ja liikuttelua. Tämä tuntuu tarpeelliselta jaloissa olevan epämiellyttävän tunteen, kihelmöinnin, kuumotuksen tai pistelyn vuoksi. Kyse ei kuitenkaan ole pakkoliikkeistä vaan jalkojen liikuttelu on potilaan tahdonalaista toimintaa.

Vaivan syy on pohjimmiltaan epäselvä, eikä sen toteamiseksi ole käytettävissä tutkimusmenetelmää. Diagnoosi perustuukin oireisiin ja siihen, että ei ole todettavissa mitään muuta sairautta oireiden syyksi.
Levottomien jalkojen hoidoksi riittää monille hyvästä unesta huolehtiminen: mukava sänky sekä rauhallinen ja sopivan viileä nukkumisympäristö.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos tämä ei auta, vaivaa voidaan hoitaa Parkinsonin taudin hoitoon tarkoitetuilla lääkkeillä. Näistä ensisijaislääkkeitä ovat kysyjällekin määrätty pramipeksoli (Sifrol) sekä ropiniroli mutta vanhaa parkinsonismilääkettä levodopaa voidaan myös käyttää. Hoito aloitetaan mahdollisimman pienellä annoksella ja nostetaan juuri sellaiseksi, jolla oireita saadaan autetuksi. Kysyjän käyttämä pramipeksolimäärä (0,35 mg) on jo sellainen, että sillä usein ongelma tulee autetuksi, mutta sitä voidaan tarvittaessa vielä hieman nostaakin. Myös muun tyyppisiä lääkkeitä on mahdollista kokeilla, jos mainituista lääkkeistä ei ole apua.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Levottomien jalkojen hoitoon käytetyt lääkkeet eivät altista Parkinsonin taudille, mutta kysyjän huoli on silti osittain aiheellinen. Erityisesti levodopan pitkäaikaisessa käytössä voi ilmetä joko sietokyvyn nousua, jolloin saman vaikutuksen aikaansaamiseksi tarvitaan yhä suurempia lääkeannoksia, tai herkistymistä, jolloin oireet alkavat esimerkiksi yhä aikaisemmin illalla tai tulevat voimakkaampina. Ilmiö on harvinaisempi pramipeksolin käyttäjillä.

Hoitoa suunnitellessa tuleekin harkita, ovatko odotettavissa olevat hyödyt suuremmat kuin mahdolliset haitat. Tästä syystä levottomien jalkojen lääkehoito aina pyritään aloittamaan mahdollisimman pienellä lääkeannoksella ja mieluimmin vaan tarvittaessa nautittuna.

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Olen lukenut ihmisten levottomista jaloista . Minä sain avun kiusaavaan  vaivaan verenpaine mittarista . Nilkasta aloin ja mttasin koko jalasta montakertaa päivässä  . Voitteko uskoa ,kipu on poissa  . Jalat tykkäävät siitä . Kerroin  tutuille ,joilla oli sama kiusa .Heitäkin auttoi tämä homma -.

  • ylös 44
  • alas 44
Sisältö jatkuu mainoksen alla