13-vuotiasta tyttöä on alkanut häiritä kasvoissa olevat luomet, joita hän itsekin mainitsee kutsuttavan myös kauneuspilkuiksi. Saako niitä pois? Kysyjästä tuntuu, että kaikki sanovat rumaksi, ja hän meikkaa melko runsaasti luomien vuoksi.

Kasvoissa ja muualla iholla olevat ruskeat luomet ovat yleisiä, toisilla niitä on runsaammin kuin toisilla. Nämä – todellakin – kauneuspilkut ovat ruskeaa väriainetta sisältävien pigmenttisolujen keräytymiä, joiden poistamisella ei ole terveydellistä merkitystä, ellei niissä tapahdu muutoksia. Sellaisia muutoksia, joiden vuoksi poistaminen käy aiheelliseksi, ovat luomen värin, koon tai muodon nopeat vaihtelut. Näissä tapauksissa käynti lääkärillä on tarpeen.

Ovatko sitten rauhalliset, vaikka lukuisatkin, luomet kauneuspilkkuja vai kasvojen rumennuksia? Kauneus on katsojan silmässä, sanotaan, ja tämä varmasti pätee näihinkin pilkkuihin. Kuka tahansa pitänee Cindy Crawfordin ylähuulessa olevaa pigmenttiluomea pikanttina persoonallisena kauneuslisänä. Monet tytöt suorastaan odottelevat keväisin pisamia kasvoihinsa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Luomien poisto on toki teknisesti mahdollista, mutta kannattaako se? Luomea ei voida poista tekemättä ihoon vauriota, yleensä puukolla, ja vaurioon tulee aina arpi. Olisivatko sitten arpiset kasvot luomekkaita kauniimmat? Arpikudoksen muodostuminen vaihtelee yksilöllisesti. Joillekin saattaa poistetun luomen tilalle syntyä luomeakin häiritsevämpi punottava mötikkä. Kuten kysyjä huomaa, en erityisemmin suosittele näiden luomien poistamista, en ainakaan ennen täysi-ikäisyyttä. Silloinkin kannattaa harkita, ja aloittaa poistamalla kokeeksi luomi huomaamattomasta paikasta ja seuraamalla mahdollisen arpikudoksen kehittymistä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla