17-vuotiaan tytön verenpaine on yleensä tasolla 100–110/55–70. Hän kysyy, voisiko matalasta verenpaineesta johtua, että häntä heikottaa usein, kun hän nousee makuulta seisomaan tai on pitkähköllä lenkillä. Kysyjä on 175cm/61kg ja syö monipuolisesti ja terveellisesti. Äiti syö verenpainelääkkeitä, ja isäkin tarkkailee korkeahkoa painettaan.

Kysyjän verenpaine on erinomainen, ja toivottavasti sellaisena pysyykin. Meidän yhteiskunnassamme vain niin monilla on korkeampi paine, että lukemat saattavat tuntua poikkeuksellisen alhaisilta. Jos ne pysyttelevät tällaisina vielä 20–30 vuotta, kysyjä jatkaa terveellisiä elämäntapojaan eikä paino oleellisesti nouse, voi vain toivottaa pitkää ikää.

On totta, että henkilölle, jonka verenpainelukemat ovat tuolla normaalialueen alalaidoilla, voi nopeasti pystyyn noustessa tulla ohimenevästi heikotuksen tai huimauksen tunnetta. Tämä johtuu vain siitä, että verenkiertoelimistöllä menee tuokio sopeutua asennon muutokseen. Siksi verenpaine voi käväistä alempana ja aiheuttaa hetkellisesti hapenpuutetta aivoissa. Ilmiö saattaa vaivata erityisesti kasvuiässä olevia tai juuri sen ohittaneita normaalia pidempiä nuoria, ja yleensä se helpottaa iän myötä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lenkin aikana tuleva heikotus ei varmaankaan johdu verenpaineen laskusta: verenpainehan yleensä nousee rasituksen aikana. Sen sijaan lenkillä ollessa saattaa vaivata verensokerin lasku, joka aiheuttaa heikotusta ja vapisuttavaa oloa. Tämän estämiseksi lenkille ei pitäisi lähteä heti aterian jälkeen, ja ennen lenkkiä tulisi nauttia kuitupitoista ruokaa, jotta varmistaisi sokerin riittävän hitaan imeytymisen suolistosta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla