Olen 32-vuotias nainen. Minulla on ollut rytmihäiriöitä jo useamman vuoden ajan. Kyseessä on sanottu olevan SVT ja hoidoksi ehdotettiin jotain leikkausta katetrien avulla. Ovatko tällaiset leikkaukset vaarallisia?

SVT on lyhenne sanasta ”supraventrikulaarinen takykardia”. Takykardia tarkoittaa sydämen tiheälyöntisyys eli rytmihäiriö, jossa sydän lyö todella tiuhaan. Ventrikulaarinen viittaa sydämen kammioon. Kammioperäiset takykardiat ovat kaikkein vaarallisimpia ja vaativat usein nopeita hoitotoimia. SVT ei ole onneksi ole kammioperäinen, vaan sen "yläpuolelta" (supra) eli sydämen eteisistä lähtöisin.

Vaikka SVT ei yleensä uhkaa henkeä, se on kuitenkin tukala tilanne. Rintaa ahdistaa ja olo on huono. Rytmi voidaan saada normaaliksi sellaisin kotikonstein, jotka stimuloivat vagus-hermoa, esimerkiksi vetämällä keuhkot täyteen ilmaa ja puhaltamalla vastusta vastaan (esim. pulloon) tai ärsyttämällä oksennusrefleksiä. Jos nämä eivät auta, lääkäri antaa suoneen lääkettä tai palauttaa rytmin sähköiskulla lyhyessä nukutuksessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

SVT saadaan yleensä aina loppumaan viimeistään sairaalan päivystyspoliklinikalla. Silloin jos SVT-pyrähdyksiä tulee usein ja joudutaan käymään tiheään sairaalassa, harkitaan pientä leikkausta katetrien avulla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Katetrileikkaus perustuu siihen, että SVT:n syynä on usein sydämen eteisen ja kammion välillä ylimääräinen sähköä johtava oikorata. Normaalisti sydämen eteisistä kammioiden puolelle johtuu sähköimpulssi, joka saa sydänlihaksen sykkimään sopivaan tahtiin. Jos välissä on oikorata, impulssi lähtee kiertämään sitä ja "käskee" sydämen supistua tiuhaan.

Leikkauksessa viedään laskimon tai valtimon kautta sydämen sisään erilaisia katetreja. Ensiksi sähköisin mittauksin etsitään oikoradan kohta. Sitten oikorata katkaistaan katetrilla, jonka päähän johdetaan sähkövirta. Sähkö tuhoaa kudosta muutaman millimetrin alueelta ja oikoradan siinä samassa.

Leikkaus vaatii suurta taitoa ja harjaantuneisuutta, minkä vuoksi niitä tehdään vain suurissa sairaaloissa. Osaavissa käsissä katetrileikkaus on varsin turvallinen, ja sen avulla rytmihäiriö saadaan lopullisesti hoidettua yhdeksässä tapauksessa kymmenestä.

Pertti Mustajoki
professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Minulle on tämä toimenpide tehty alkukesästä 2014. Flimmeriä ei saatu kokonaan parannettua, mutta nyt pysyvät kohtaukset poissa lääkityksen avulla. Sydän vain ei kestä yhtään stressiä vaan alkaa hakata 90-100 lyöntiä minuutissa, samoin lisälyöntejä esiintyy stressissä. Maaliskuussa 2015 minulla on soittoaika sydänlääkärilleni ja keskustelemme tästä tilanteesta ja siitä voidaanko minulle tehdä ablaatio uudestaan vai pitääkö minun jäädä työelämästä jo pois, kun en sydän ei kestä kiihkeätä työrytmiä.

  • ylös 38
  • alas 33

minulle tehtiin ablaatio tammikuussa 2015 ja operaatioon meneminen oli paras ratkaisu ikinä. Kärsin svt rytmihäiriöistä, kohtauksia oli usein neljä kertaa viikossa. Kohtaukset rajoittivat elämääni hurjasti, olin kokoajan väsynyt, rytmiä jouduttiin kääntää lääkkeellä kaksikin kertaa viikossa välillä. Ablaation jälkeen kaikki oireet loppuivat. 5 kuukautta on kulunut ablaatiosta, eikä rytmihäiriöitä ole tullut. Itse operaatio oli mielestäni jännittävä, kovin suurta kipua en kuitenkaan tuntenut.

  • ylös 36
  • alas 43
Sisältö jatkuu mainoksen alla