Yli 80-vuotias mies kysyy: olen kärsinyt ns. vesikiveksestä jo monia vuosia. Lääkärit ovat ohimennen sanoneet, että voidaan tehdä jotain, mutta se tulee takaisin. Mitä tehdä?

Vesikives (hydroseele) on kivekseen liittyvä nestekeräytymä. Nestettä kertyy kivestä ja siemennuoraa ympäröivän tuppikalvon sisään. Itse kiveksessä ei ole vikaa. Vesikiveksen oireena on kivespussiin ilmaantuva joskus kookaskin patti, joka tunnustellessa on pehmeä ja vaikuttaa nesteen täyttämältä. Syy nestekertymän kehittymiseen ei ole aina selvillä.

Vesikiveksen nestettä voidaan poistaa punktoimalla. Yleensä vaivan pysyvä poistaminen vaatii leikkausta. Jos pussi ei ole yhteydessä vastaontelon, aikuisilla voidaan kokeilla myös ns. kuivatushoitoa eli skleroterapiaa, jossa pussi ensin neulalla tyhjennetään ja nesteen tilalle ruiskutetaan ainetta, joka aiheuttaa pussiin lievän tulehduksellisen reaktion, joka sulkee pussin. Tulokset ovat hyviä, vaikka joskus hoito joudutaankin uusimaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Kysyjä ei kerro mahdollisista muista sairauksistaan, jotka saattaisivat estää toimenpiteet, mutta kuivatushoito ei edellytä esimerkiksi nukutusta, joten se soveltuu hyvin myös iäkkäälle ja pitkäaikaissairauksiakin sairastavalle. Jos siis vesikives selvästi haittaa, kannattaa hakeutua hoitoon.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Osmo Saarelma
yleislääketieteen erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla