Olen huolissani 68-vuotiaan mieheni astmasta. Hiihto on hänen lempiharrastuksensa, mutta seurauksena pitkistä hiihtolenkeistä tuulisella järvenjäällä on usein vilustuminen ja pitkäaikainen kova yskä. Nyt olisivat elämänohjeet paikallaan, miten elää ja urheilla, kun on astma?

Keuhkoprofessori Brita Stenius-Aarniala ohjeistaa kaikkia astmaa sairastavia harrastamaan liikuntaa, sillä se auttaa astmapotilaita pärjäämään paremmin. Astmaa sairastavat sietävät liikuntaa hyvin, kunhan peruslääkitys on kunnossa.

Joillekin astmapotilaille oireita tulee herkemmin pakkasessa kuin lämpimässä liikkuessa. Pakkasella liikkumista voi helpottaa erityisellä kasvojen pakkassuojaimilla. Niiden toiminta perustuu lämmön ja kosteuden vaihtoon: Uloshengitysilma lämmittää suojaimessa olevan kennon, joka puolestaan kostuttaa ja lämmittää sisään hengitetyn ilman.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Jos saa pakkasessa helposti oireita, voi liikkumaan lähtiessä ja matkankin aikana ottaa ”astmapiipulla” keuhkoputkia avaavaa lääkettä eli sympatomimeettiä, joka kuuluu kortisonin ohella astman peruslääkkeisiin. Lääkkeen käyttöä tähän tarkoitukseen ei tarvitse pelätä. Se ei ole dopingia vaan järkevää astman hoitoa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pertti Mustajoki
Professori

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla