Nimimerkki Kummitäti kysyy: Kummipojallani, hänen isällään ja veljellään on hahmotusongelma. Mitä se tarkoittaa, miten se ilmenee ja miten se vaikeuttaa elämää? Miten voin auttaa heitä? Ihania ihmisiä, mutta huonosti menee.

Hahmotusvaikeuksia on monenlaisia ja eriasteisia. Jos kyse on visuaalisista hahmotusvaikeuksista, henkilön on tavallista vaikeampaa jäljentää sellaisia kuvioita, joita useimmat samanikäiset kykenevät jäljentämään. Jonkun toisen voi olla vaikea hahmottaa kuulemaansa eli ymmärtää puhetta etenkin nopeasti. Kolmannella voi olla vaikeuksia ympäröivän tilan hahmottamisessa, jolloin suuntien ja etäisyyksien arviointi voi olla vaikeaa. Karttojen, rakennuspiirustusten tai geometrian käsittäminen voi olla ylivoimaista.

Hahmotusvaikeuksilla voidaan tarkoittaa sitäkin, että yksilön on vaikea hahmottaa asioita erilaisista näkökulmista. Tätä kautta hahmotusvaikeudet liittyvät usein erityisesti sosiaalisen ympäristön ”kartoittamisen” ongelmiin. Kokonaisuuksien hahmottamisen vaikeus voi aiheuttaa toiminnallista ”putkinäköisyyttä” ja havaintokentän kapeutumista, ja sitä kautta oppimisen vaikeutta.

Lapsi, joka kärsii hahmotusvaikeuksista, on erilainen oppija kuin keskimääräinen luokkatoverinsa. Visuaaliset hahmotusvaikeudet tekevät esimerkiksi kirjainten erottelusta ja jäljentämisestä tavallista hankalampia. Älyssä ei tarvitse olla mitään vikaa. Jos yksittäisiä sanoja onkin vaikea lukea, lapsi saattaa oppia tajuamaan kokonaisuuksia nopeasti. Jos kuullun hahmottaminen on vaikeaa, lukeminen tai kuvien katselu voi olla parempi tapa opiskella. Kun oikeat tyylit opiskella ja opettaa on löydetty, hamotushäiriöinen voi siis oppia uusia asioita ihan siinä kuin joku toinenkin.

Onnellista on, että kummilapsesi tietää, että hänen pulmansa johtuvat hahmotusvaikeuksista. Sekin on varmaan lohduttava tieto, että lähisuvussa on samaa vaivaa. Usein oppimisvaikeudet aiheuttavat turhaa alemmuudentunnetta ja hämminkiä, ennen kuin on kunnolla selvitetty mistä on kyse. 

Hahmotusvaikeudet eivät siis ole sairaus, vaan enemmänkin yksi ihmisen piirre muiden joukossa. Ei ole odotettavissa että vaikeudet häviäisivät, mutta yleensä ne eivät pahenekaan, saattavat lieventyäkin.
Kummitätinä sinä voit olla lapsen tukena kertomalla ja muuten osoittamalla hänelle, että pidät hänestä ja arvostat häntä, vaikkei hän olekaan ihan tusinatavaraa. Jos hän tarvitsee apua, hänellä on oikeus sitä saada, eikä se tee hänestä muita huonompaa. Meillä kaikilla on erilaisia kykyjä, vahvuuksia ja heikkouksia.

Kummilapsesi kyvyt on ilmeisesti testattu, joten tiedetään myös, missä asioissa hän on sitten vahvemmilla. Näitä piirteitä hyväksikäyttäen hän voi kompensoida heikompia osa-alueitaan.

 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Terveellä verensokeriarvot eivät suuresti vaihtele. Liian korkea verensokeri merkitsee diabetesta, mutta mistä liian matala arvo kertoo?

HYPOGLYKEMIASSA

verensokeripitoisuus laskee liian alas. Tällöin veren glukoositaso on yleensä alle neljä millimoolia litrassa.

Terveellä ihmisellä verensokeritaso on taidokkaasti säädelty, mutta diabeetikolla verensokeri voi laskea liikaa, jos pistää liikaa insuliinia, harrastaa rankkaa liikuntaa tai syö liian vähän hiilihydraatteja suhteessa insuliinimääriin. Hypoglykemia voi kehittyä jo muutamassa minuutissa.

HYPERGLYKEMIASSA

verensokeri pomppaa liian ylös. Näin voi tapahtua aterian jälkeen, mutta myös stressi nostaa verensokeria.

Korkeasta verensokerista vihjaavat väsymys, janon tunne, suun kuivuminen ja virtsaamistarpeen lisääntyminen.

Hyperglykemia voi johtaa kehon happamoitumiseen eli ketoasidoosiin. Tällöin hengityksessä on asetonin haju.

REAKTIIVISESTA HYPOGLYKEMIASTA

puhutaan, kun verensokeri syömisen jälkeen hyppää ylös ja sitten putoaa nopeasti. Olo tulee levottomaksi ja ärtyneeksi, jopa näköhäiriöitä ja sekavuutta saattaa ilmetä.

Herkkyys reaktiiviseen hypoglykemiaan on yksilöllistä terveillä ihmisillä.

SOKERIHEMOGLOBIINI

eli HbA1c-arvo kertoo siitä, kuinka paljon glukoosia on tarttunut veren punasolujen hemoglobiiniin.

Korkea sokerihemoglobiinin arvo nostaa vaaraa sairastua diabeteksen lisäsairauksiin, kuten sydän- ja verisuonitauteihin sekä munuaisten vajaatoimintaan, sillä verensokerilla on taipumus ”ripustautua” myös muihin kehon valkuaisaineisiin.

INSULIINISOKKI

tulee, jos verensokeri on pitkään ollut vaarallisen alhainen insuliinipistoksen seurauksena. Ihminen menettää silloin tajuntansa ja hänet pitää toimittaa välittömästi sairaalaan. Tajuttomalle ei saa laittaa suuhun mitään.

Ensiapuna voidaan käyttää pistoksensa annettavaa glukagonia, insuliinin vastavaikuttajaa, joka vapauttaa maksan verensokerivarastoja.

Asiantuntija: Johan Eriksson, professori, Helsingin yliopisto.

Artikkeli jatkuu alapuolella
Milloin verensokeri on normaali?
Terveys
Milloin verensokeri on normaali?
Vierailija

Mistä on kyse, kun verensokeri heittelee?

Verensokerin heittelystä pääsee eroon vähähiilihydraattisella dieetillä. Sopii hyvin myös sekä 1- että 2-tyypin diabeetikoille. Tieteellinen tutkimusaineito on kiistaton, vaikka ne suomessa uutisoinnista sensuroidaankin. On lisäksi hyvä muistaa, että maksa kyllä tuottaa loput elimistön mahdollisesti tarvitsemasta glukoosista ja diabeetikoilla hypot johtuvat aina liiasta lääkityksestä, ei liian vähäisestä hiilihydraatin syömisestä.
Lue kommentti
Kuva iStockphoto
Kuva iStockphoto

Olen lopettanut hormoniehkäisyvalmisteen pari kuukautta sitten, ja minulle on tullut rajuja mielialavaihteluita päivittäin. Saan todella herkästi raivokohtauksia. Voiko tämä edelleen johtua pillereiden lopettamisesta vai onko taustalla jotakin muuta?

Hyvin haitallisia oireita ehkäisypillereiden lopettamisesta ilmenee harvoin. Osa kokee kuitenkin harmillisia oireita, kuten kierron epäsäännöllisyyttä sekä muutoksia ihossa. Keho totuttelee uuteen hormonaaliseen tilanteeseen. Ehkäisypillerin käytön aikana hormonaalinen tilanne on tasainen, kun munarakkulan kasvu ja ovulaatio ovat estyneet. Pillerissä olevat hormonit korvaavat kehon omaa hormonituotantoa. Kun niiden käyttö lopetetaan, oma hormonitoiminta käynnistyy, mikä voi aiheuttaa erilaisia tuntemuksia.

Pillerin lopetuksen jälkeen oma kuukautiskierto käynnistyy, yleensä samanlaisena kuin ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä. Yleisiä oireita kiertojen
käynnistyessä ovat muun muassa rintojen arkuus ja mielialanvaihtelu kierron vaiheiden mukaan. Myös hiustenlähtö tai karvan kasvun lisääntyminen voi liittyä ehkäisypillerien lopettamiseen, jos näihin oireisiin on ollut taipumusta ennen ehkäisyvalmisteen käyttöä.

Tavallisesti keho tottuu pian uuteen tilanteeseen. Ihan heti hormonaalisen lääkityksen lopettamisen seurauksena elimistön hormonitasot voivat olla hetken hyvinkin matalat, ennen kuin munasarjan oma tuotanto lähtee jälleen käyntiin. Matalat ja sen jälkeen tavallista enemmän vaihtelevat hormonitasot voivat aiheuttaa mielialanvaihteluita ja esimerkiksi päänsärkyjä.

Kysyjä ei kerro, ovatko vuodot käynnistyneet normaalisti. Jos oma kuukautiskierto ei palaudu normaaliksi kuuden kuukauden kuluessa pillereiden lopetuksesta, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.