
Nimimerkki Kummitäti kysyy: Kummipojallani, hänen isällään ja veljellään on hahmotusongelma. Mitä se tarkoittaa, miten se ilmenee ja miten se vaikeuttaa elämää? Miten voin auttaa heitä? Ihania ihmisiä, mutta huonosti menee.
Hahmotusvaikeuksia on monenlaisia ja eriasteisia. Jos kyse on visuaalisista hahmotusvaikeuksista, henkilön on tavallista vaikeampaa jäljentää sellaisia kuvioita, joita useimmat samanikäiset kykenevät jäljentämään. Jonkun toisen voi olla vaikea hahmottaa kuulemaansa eli ymmärtää puhetta etenkin nopeasti. Kolmannella voi olla vaikeuksia ympäröivän tilan hahmottamisessa, jolloin suuntien ja etäisyyksien arviointi voi olla vaikeaa. Karttojen, rakennuspiirustusten tai geometrian käsittäminen voi olla ylivoimaista.
Hahmotusvaikeuksilla voidaan tarkoittaa sitäkin, että yksilön on vaikea hahmottaa asioita erilaisista näkökulmista. Tätä kautta hahmotusvaikeudet liittyvät usein erityisesti sosiaalisen ympäristön ”kartoittamisen” ongelmiin. Kokonaisuuksien hahmottamisen vaikeus voi aiheuttaa toiminnallista ”putkinäköisyyttä” ja havaintokentän kapeutumista, ja sitä kautta oppimisen vaikeutta.
Lapsi, joka kärsii hahmotusvaikeuksista, on erilainen oppija kuin keskimääräinen luokkatoverinsa. Visuaaliset hahmotusvaikeudet tekevät esimerkiksi kirjainten erottelusta ja jäljentämisestä tavallista hankalampia. Älyssä ei tarvitse olla mitään vikaa. Jos yksittäisiä sanoja onkin vaikea lukea, lapsi saattaa oppia tajuamaan kokonaisuuksia nopeasti. Jos kuullun hahmottaminen on vaikeaa, lukeminen tai kuvien katselu voi olla parempi tapa opiskella. Kun oikeat tyylit opiskella ja opettaa on löydetty, hamotushäiriöinen voi siis oppia uusia asioita ihan siinä kuin joku toinenkin.
Onnellista on, että kummilapsesi tietää, että hänen pulmansa johtuvat hahmotusvaikeuksista. Sekin on varmaan lohduttava tieto, että lähisuvussa on samaa vaivaa. Usein oppimisvaikeudet aiheuttavat turhaa alemmuudentunnetta ja hämminkiä, ennen kuin on kunnolla selvitetty mistä on kyse.
Hahmotusvaikeudet eivät siis ole sairaus, vaan enemmänkin yksi ihmisen piirre muiden joukossa. Ei ole odotettavissa että vaikeudet häviäisivät, mutta yleensä ne eivät pahenekaan, saattavat lieventyäkin.
Kummitätinä sinä voit olla lapsen tukena kertomalla ja muuten osoittamalla hänelle, että pidät hänestä ja arvostat häntä, vaikkei hän olekaan ihan tusinatavaraa. Jos hän tarvitsee apua, hänellä on oikeus sitä saada, eikä se tee hänestä muita huonompaa. Meillä kaikilla on erilaisia kykyjä, vahvuuksia ja heikkouksia.
Kummilapsesi kyvyt on ilmeisesti testattu, joten tiedetään myös, missä asioissa hän on sitten vahvemmilla. Näitä piirteitä hyväksikäyttäen hän voi kompensoida heikompia osa-alueitaan.
Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.