Nimimerkki Kummitäti kysyy: Kummipojallani, hänen isällään ja veljellään on hahmotusongelma. Mitä se tarkoittaa, miten se ilmenee ja miten se vaikeuttaa elämää? Miten voin auttaa heitä? Ihania ihmisiä, mutta huonosti menee.

Hahmotusvaikeuksia on monenlaisia ja eriasteisia. Jos kyse on visuaalisista hahmotusvaikeuksista, henkilön on tavallista vaikeampaa jäljentää sellaisia kuvioita, joita useimmat samanikäiset kykenevät jäljentämään. Jonkun toisen voi olla vaikea hahmottaa kuulemaansa eli ymmärtää puhetta etenkin nopeasti. Kolmannella voi olla vaikeuksia ympäröivän tilan hahmottamisessa, jolloin suuntien ja etäisyyksien arviointi voi olla vaikeaa. Karttojen, rakennuspiirustusten tai geometrian käsittäminen voi olla ylivoimaista.

Hahmotusvaikeuksilla voidaan tarkoittaa sitäkin, että yksilön on vaikea hahmottaa asioita erilaisista näkökulmista. Tätä kautta hahmotusvaikeudet liittyvät usein erityisesti sosiaalisen ympäristön ”kartoittamisen” ongelmiin. Kokonaisuuksien hahmottamisen vaikeus voi aiheuttaa toiminnallista ”putkinäköisyyttä” ja havaintokentän kapeutumista, ja sitä kautta oppimisen vaikeutta.

Lapsi, joka kärsii hahmotusvaikeuksista, on erilainen oppija kuin keskimääräinen luokkatoverinsa. Visuaaliset hahmotusvaikeudet tekevät esimerkiksi kirjainten erottelusta ja jäljentämisestä tavallista hankalampia. Älyssä ei tarvitse olla mitään vikaa. Jos yksittäisiä sanoja onkin vaikea lukea, lapsi saattaa oppia tajuamaan kokonaisuuksia nopeasti. Jos kuullun hahmottaminen on vaikeaa, lukeminen tai kuvien katselu voi olla parempi tapa opiskella. Kun oikeat tyylit opiskella ja opettaa on löydetty, hamotushäiriöinen voi siis oppia uusia asioita ihan siinä kuin joku toinenkin.

Onnellista on, että kummilapsesi tietää, että hänen pulmansa johtuvat hahmotusvaikeuksista. Sekin on varmaan lohduttava tieto, että lähisuvussa on samaa vaivaa. Usein oppimisvaikeudet aiheuttavat turhaa alemmuudentunnetta ja hämminkiä, ennen kuin on kunnolla selvitetty mistä on kyse. 

Hahmotusvaikeudet eivät siis ole sairaus, vaan enemmänkin yksi ihmisen piirre muiden joukossa. Ei ole odotettavissa että vaikeudet häviäisivät, mutta yleensä ne eivät pahenekaan, saattavat lieventyäkin.
Kummitätinä sinä voit olla lapsen tukena kertomalla ja muuten osoittamalla hänelle, että pidät hänestä ja arvostat häntä, vaikkei hän olekaan ihan tusinatavaraa. Jos hän tarvitsee apua, hänellä on oikeus sitä saada, eikä se tee hänestä muita huonompaa. Meillä kaikilla on erilaisia kykyjä, vahvuuksia ja heikkouksia.

Kummilapsesi kyvyt on ilmeisesti testattu, joten tiedetään myös, missä asioissa hän on sitten vahvemmilla. Näitä piirteitä hyväksikäyttäen hän voi kompensoida heikompia osa-alueitaan.

 

Elina Hermanson
lastentautien erikoislääkäri ja nuorisolääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

Kuva Shutterstock

Terveen ihmisen ei tarvitse mennä luuntiheysmittauksiin. Mutta FRAX-mittaus on tarpeen, jos...

  • saat murtuman kaaduttuasi tai pudottuasi alle metrin korkeudesta.
  • vanhemmallasi tai sisaruksellasi on osteoporoosi.
  • kuukautisesi päättyvät reilusti ennen kuin täytät 50 vuotta tai ne ovat jääneet pois esimerkiksi syömishäiriön takia.
  • olet alipainoinen, käytät kortisonitabletteja suuria annoksia tai kärsit D-vitamiinin puutoksesta ja sinulla on lisäksi osteoporoosille altistava sairaus, kuten keliakia, nivelreuma tai tulehduksellinen suolistosairaus,
  • saat nikamamurtuman selkärankaan. Joskus ainoa merkki on pituuden väheneminen useammalla sentillä tai ryhdin romahtaminen.

Asiantuntija: Leo Niskanen, endokrinologian ylilääkäri, HYKS.

Lue lisää Osteoporoosin käypä hoito -suosituksesta.

Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Joka viides 50 vuotta täyttänyt mies saa vähintään yhden osteoporoosiperäisen murtuman ja naisista joka kolmas. Naisten suurempi lukumäärä johtuu siitä, että naisilla on hennompi luuston rakenne. 400 000 suomalaista sairastaa osteoporoosia (osteoporoosi eli luukato on luustoa haurastuttava ja luunmurtumille altistava yleissairaus) ja 400 000 suomalaista sairastaa osteopeniaa (osteporoosiin johtavaa alkavaa luukatoa). Osteoporoosilääkitystä syö n. 80 000 osteoporootikkoa. Suomessa syntyy yli 40...
Lue kommentti
Vierailija

Milloin luuntiheysmittaukseen?

Liukuesteet ei montaa euroa maksa. Luuston voi pitää kunnossa huolehtimalla siitä, että saa riittävästi proteiinia, C-vitamiinia (400mg), D-vitamiinia (50-100µg), magnesiumia (200-400mg) sekä K2-vitamiinia (50-100µg). Liikunta ennaltaehkäisee luukatoa oikean ravitsemuksen kanssa sekä auttaa myös luustoa tukevan lihaksiston ylläpidossa. Luukudos uusiutuu jatkuvasti luun hajoamisen ja luun muodostumisen vuorotellessa. Luuston haurastuminen vaivaa yhä useammin jo lapsuusiässä. Vuoden 2011...
Lue kommentti
Kuva Shutterstock

Olen 47-vuotias esivaihdevuosivaivoista kärsivä nainen. Olen pärjännyt hyvin estrogeenilaastarilla 25 µg. Laastari oli apteekista loppu, ja sain tilalle estrogeenigeeliä. Eikö sen annos ole huomattavasti isompi? En haluaisi käyttää kuin juuri sen verran hormonia kuin tarpeen on. Mikä hoitomuoto on turvallisin?

Tämä on ajankohtainen kysymys, koska sekä estrogeenigeelivalmisteiden että estrogeenilaastareiden saatavuudessa on ollut runsaasti ongelmia. Näin ollen monen käyttäjän lääkehoitoa on jouduttu muuttamaan.

Pakkauksessa hormonien määrä on kuvattu eri tavoin, joko milligrammoina (mg) tai mikrogrammoina (µg). Suun kautta otettavat estradiolitabletit sisältävät estrogeenia joko 1 tai 2 mg. Geelivalmisteiden välissä on pieniä eroja, mutta otan esimerkin yhdestä valmisteesta, jossa 1 g geeliä sisältää 0,6 mg estradiolia. Geeliä sisältävää annospumppua käytettäessä 1 painallus vastaa 0,75 mg:n estradioliannosta. Geelin sisältämän estradiolin biologinen hyötyosuus on enintään 10 %, joten vuorokaudessa saatava estradiolin määrä on noin 50 µg. Laastareissa taas kuvataan vahvuus yksiköllä µg/ 24 tuntia (kysyjän tapauksessa hänellä oli käytössä 25 µg laastari). Tässä tapauksessa kerrotaan, kuinka paljon estradiolia laastarista vapautuu naisen verenkiertoon vuorokauden kuluessa.

Jonkin verran valmisteiden imeytymisen välillä on yksilöllisiä eroja, mutta suurin piirtein voidaan arvioida saman vahvuisiksi seuraavat annokset: 1 mg tabletti suun kautta, iholle kiinnitettävä 37,5 ug laastari ja 1(-2) painallusta geeliä iholle levitettynä. Kysyjän saama hormoniannos ei siis ole huomattavasti isompi; lisäksi geeliannosta voi itsekin säätää.

Annostelumuodon voi valita itse. Ihon kautta annostelua suositaan silloin, kun naisella on veritulppariskiä lisääviä tekijöitä. Ja kuten kysyjä toteaa, kannattaa käyttää estrogeenia vain sen verran, että vaihdevuosioireita ei tule.
 

Aila Tiitinen
naistentautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.