Olen 44-vuotias nainen, jolla on nivelreuma. Olen kärsinyt pitkään sydämen muljahtelusta. Enää en voi ollenkaan maata tai nukkua vasemmalla kyljelläni, kun sydän rupeaa muljahtelemaan. Kun tunnustelen ranteesta sykettä, tunnen pari nopeaa lyöntiä ja sitten pitkän tauon. Kun käännyn selälleni, vaiva alkaa helpottaa. Mitä tämä oikein on?

Oireisto sopii lisälyöntien aiheuttamaksi. Yleisimmin potilaat kuvaavat niiden aiheuttamaa tuntemusta juuri muljahteluna. Toiset saattavat kokea lisälyönnin aikana sydämen ”hyppäävän kurkkuun”. Tuntemukseen liittyy joskus rinta­kipuakin. Lisälyönnit tuntuvat herkemmin, kun potilas on levossa.

Kokemusperäinen havainto on myös, että vasemmalla kyljellä olo lisää oireita. Etenkin potilaat, joiden sydän on suurentunut, kokevat vasemmalla kyljellä makaamisen hankalana. Kyse lienee siitä, että kylkiasennossa sydän koskettaa rintakehää, mikä tuntuu epämiellyttävältä ja voi lisätä lisälyöntejä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Lisälyönnin aikana sydän ei useinkaan pumppaa verta yhtä tehokkaasti kuin normaalin lyönnin aikana. Tämä johtuu siitä, että vasen kammio ei edellisen lyönnin jälkeen ole vielä ehtinyt saada tarpeeksi verta, kun lisälyönti (ennenaikainen lyönti) jo tapahtuu. Seuraava normaali lyönti puolestaan odottaa hetken sähköisen varauksen palautumista. Nämä ilmiöt yhdessä tuntuvat taukona pulssissa. Seuraava lyönti voi tuntua tavallista voimakkaampana, koska sydämen on kertynyt tauon aikana tavallista suurempi verimäärä pumpattavaksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lisälyönnit ovat yleisiä terveilläkin ja usein vaarattomia. Lääkäri arvioi muiden sairauksien, EKG:n, oireiston ja potilaan tutkimisen perusteella, tarvitaanko lisätutkimuksia. Sellaisia ovat muun muassa sydämen kaikututkimus, vuorokauden kestävä 2-kanavaisen EKG:n rekisteröinti ja rasituskoe.  

Reumapotilailla erilaisia sydänsairauksia on hieman useammin kuin muilla. Vaikka kuvattu oireisto ei kuullosta kovin vaaralliselta, olisi lääkärin arvio paikallaan.

Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla