52-vuotias nainen kysyy, missä on vika, kun pienikin määrä alkoholia aiheuttaa monta tuntia kestävää sydämen tykytystä. Ongelma on ollut sama läpi elämän. EKG on ok.
Alkoholin hajoaminen elimistössä alkaa jo mahalaukussa ja suolistossa. Suurimman osan, yli 90 % hoitaa kuitenkin maksa hapettamalla alkoholin ensin asetaldehyksi ja sitten etikkahapoksi. Jos maksan tekemä hajotustyö hidastuu tai estyy, asetaldehydin pitoisuus nousee. Tämä puolestaan aiheuttaa ikäviä oireita, kuten punoitusta, tykytystä, hikoilua ja jopa hengitysvaikeutta.
Tällaista epämiellyttävää reaktiota voidaan hyödyntää alkoholiriippuvuuden hoidossa: disulfiraami (Antabus) lääkettä käytettäessä pienikin määrä alkoholia johtaa edellä kuvattuihin oireisiin. Myös jotkin lääkkeet, kuten antibiootti metronidatsoli (Trikozol), voivat sivuvaikutuksena aiheuttaa samanlaisen reaktion, jos lääkekuurin aikana nautitaan alkoholia.
Maksassa alkoholin hajotusta hoitavat kemiallisia reaktioita nopeuttavat valkuaisaineet, entsyymit. Niiden aktiivisuus on yksilöllistä ja myös perinnölliset tekijät säätelevät niiden toimintaa. Niinpä joissakin väestöissä, esimerkiksi Aasiassa, alkoholin hajoamista hidastavat perintötekijät ovat melko yleisiä ja pienistä alkoholimääristä oirehtivia henkilöitä on enemmän kuin esimerkiksi suomalaisessa väestössä. Punastelu, sydämen tykytys, heikkous ja väsymys ovat niin epämiellyttäviä tuntemuksia, että henkilö oppii nopeasti välttämään alkoholia.
Vika ei siis ole sydämessä vaan alkoholin hajottamisessa, jos pienestä alkoholimäärästä tulee sydämen tykytystä, hikoilua ja väsymystä. Tällainen ”vika” voi olla jopa hyödyllinen, koska siitä kärsivät henkilöt välttyvät yleensä alkoholin suurkulutuksen tuomilta ongelmilta.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.