52-vuotias nainen kysyy, missä on vika, kun pienikin määrä alkoholia aiheuttaa monta tuntia kestävää sydämen tykytystä. Ongelma on ollut sama läpi elämän. EKG on ok.
Alkoholin hajoaminen elimistössä alkaa jo mahalaukussa ja suolistossa. Suurimman osan, yli 90 % hoitaa kuitenkin maksa hapettamalla alkoholin ensin asetaldehyksi ja sitten etikkahapoksi. Jos maksan tekemä hajotustyö hidastuu tai estyy, asetaldehydin pitoisuus nousee. Tämä puolestaan aiheuttaa ikäviä oireita, kuten punoitusta, tykytystä, hikoilua ja jopa hengitysvaikeutta.
Tällaista epämiellyttävää reaktiota voidaan hyödyntää alkoholiriippuvuuden hoidossa: disulfiraami (Antabus) lääkettä käytettäessä pienikin määrä alkoholia johtaa edellä kuvattuihin oireisiin. Myös jotkin lääkkeet, kuten antibiootti metronidatsoli (Trikozol), voivat sivuvaikutuksena aiheuttaa samanlaisen reaktion, jos lääkekuurin aikana nautitaan alkoholia.
Maksassa alkoholin hajotusta hoitavat kemiallisia reaktioita nopeuttavat valkuaisaineet, entsyymit. Niiden aktiivisuus on yksilöllistä ja myös perinnölliset tekijät säätelevät niiden toimintaa. Niinpä joissakin väestöissä, esimerkiksi Aasiassa, alkoholin hajoamista hidastavat perintötekijät ovat melko yleisiä ja pienistä alkoholimääristä oirehtivia henkilöitä on enemmän kuin esimerkiksi suomalaisessa väestössä. Punastelu, sydämen tykytys, heikkous ja väsymys ovat niin epämiellyttäviä tuntemuksia, että henkilö oppii nopeasti välttämään alkoholia.
Vika ei siis ole sydämessä vaan alkoholin hajottamisessa, jos pienestä alkoholimäärästä tulee sydämen tykytystä, hikoilua ja väsymystä. Tällainen ”vika” voi olla jopa hyödyllinen, koska siitä kärsivät henkilöt välttyvät yleensä alkoholin suurkulutuksen tuomilta ongelmilta.
Sinikka Pohjola-Sintonen
sydäntautien erikoislääkäri
Kysy asiantuntijalta
Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.
Niin ja voihan sitä ottaa vähän,pakkoko on juoda liikaa? Kyllä itsekkin nuorempana tuli otettua "yksi"paukku liikaa joskus,sen kun tietää,oppii välttämään.Ei halua vastaavaa kamalaa kokemusta.
Eikä silti tarvitse tulla alkoholistiksi kun vaan pysyy kohtuudessa,joillekkin se on näköjään vaikeaa.Sehän rentouttaa,vapauttaa ja joskus tuntuu ihan mukavalta,olla pikkusen hupsussa huppelissa senkummemmin hölmöilemättä.
Alkoholi aiheuttaa voimakasta riippuvuutta. Olen vierestä seurannut useita joilla se on. Joillakin on selkeä 1 kk jakso; aluksi haluaa raitistua, tuntuukin onnistuvan, jossain vaiheessa ottaa muutaman (jollain syyllä), sitten kuun loppua lähestyessä pitää ottaa niin paljon kuin illassa pystyy, ja sen jälkeen aloitetaan kuukauden jakso alusta. Vierestä seuraaja luulee, että ko. henkilö oikeasti aikoo raitistua, ja pettyy joka kuukausi uudelleen, vuosia. No, toiset ottavat putkeen päiviä, sitten voivat olla välillä ilmankin.
Eroon pääsy on vaikeaa kun riippuvuus on olemassa, mutta kaipa siihen löytyy keinot jos itse oikeasti haluaa ja päättää lopettaa. Muut eivät voi toisen puolesta päättää, tuki tietysti jossain mielessä auttaa. Ehkä kannattaisi harkita jotain hoitopaikkaa tarvittaessa.
Ilman muuta kannattaa lopettaa humalahakuinen juominen.