Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 20-vuotias nainen, jolla puolisen vuotta sitten todettiin vakava masennus. Sain siihen apua ja lääkkeet, jotka ovat selvästi auttaneet ja helpottaneet oloani. Olen jaksanut tehdä ja touhuta ja mielialani on ollut suhteellisen tasapainoinen ja hyvä.
Kahden viimeisen viikon aikana olen kuitenkin kärsinyt erittäin rajuista mielialan vaihdoksista. Aamulla herätessäni saatan olla iloinen ja energinen ja aamupalan jälkeen raivoissani, turhautunut, ahdistunut ja itkuinen. Lisäksi olen ollut koko ajan kuoleman väsynyt, vaikka olisin nukkunut kuinka hyvin ja paljon tahansa.
Mistä tämä voi johtua? Syön edelleen masennuslääkkeitä ja reseptini jatkuu vuoden loppuun saakka. Mielestäni elämässäni ei
ole tapahtunut mitään mullistavaa, enkä keksi yksittäisiä syitä mielialan vaihdoksiini.

On mahdollista, että mielialan vaihdosten taustalla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, jolle on ominaista toistuvat masennusjaksot ja hypomania- tai maniajaksot. Joskus kaksisuuntaisen mielialahäiriön sairausjaksot ovat nk. sekamuotoisia jaksoja, jolloin mieliala vaihtelee kuvaamallasi tavalla samankin päivän aikana energisyydestä ärtyisyyteen ja masennukseen.

Kaksisuuntaisen mielialan ensimmäinen sairausjakso on usein masennusvaihe, jossa lääkevaste masennuslääkkeille on usein varsin hyvä. Masennuslääkkeet voivat kuitenkin jatkuvassa käytössä laukaista sekä sekamuotoisia että maniajaksoja, jonka vuoksi sairausjaksojen hoito- ja estolääkkeinä käytetään ensi sijassa mielialaa tasaavia lääkkeitä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Näistä syistä Sinun kannattaa kääntyä hoitavan lääkärisi puoleen ja keskustella hänen kanssaan, olisiko mielialan vaihteluittesi taustalla kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä kärsivien lähisuvussa ilmenee usein samaa sairautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

No just näitä täällä riittää..Paheksujia.Eiköhän se ole yksilöllistä,miten lääkkeet tehoavat.Ja pahassa masennuksessa on hyväkin,että tunteet turtuvat lääkkeillä hieman,on se elo niin painajaismaista syvällä syövereissä.Luulen jopa,että on lääkkeet pelastaneet aika monta ihmishenkeä.Lääke kuin lääke on tietysti luonnon vastaista,joka lääkkeellä kun buranasta lähtien on sivuvaikutuksensa.Jokainen päättäköön ottaako vai ei lääkettä,muiden pelottelematta ja tuomitsematta!!!

Syöthän ravintolisiä?

 

B:eet

C-vitamiinia 500µg/vrk

D-vitamiinia 100µg/vrk

Magnesium (sitraattimuoto) 400µg/vrk

Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA)

 

mm. Citymarket ja iHerb myy edullisesti vitamiineja.

 

Serotoniinihypoteesi ei pidä paikkaansa, eikä masentuneilla ole havaittu serotoniinitason mataluutta ennen lääkitystä.

 

Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito on tehotonta, silti 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri kirjoittaa hanakasti lääkereseptin masentuneelle. Lääketeollisuuden napanuora lääkäreiden täydennyskoulutukseen on katkaistava. Vasta sitten voidaan järkevöittää masennuksen hoito.

 

 

Ravinnosta ja ravintolisistä, joilla korjataan ravintoainepuutokset, jotka aiheuttavat myös aivojen toimintahäiriöitä ei saa kuitenkaan sellaisia voittoja kuin uusista synteettisistä lääkkeistä, joita lääketehtaat kehittelevät.

 

Psykiatriasta on tullut lääketeollisuuden kultakaivos. Pitäisi olla tieteellisesti perusteltua, että psyykenlääkkeiden käyttö on hyödyllisempää kuin ei-käyttö.

 

Vaadi päästä julkisella puolella terapiaan ja keskustelemaan. Psykiatrit ja yleislääkärit yrittävät painostaa ja mainostaa SSRI-lääkkeiden käyttäjäksi, mutta kannattaa pysyä lujana. Vaadi pelkkää keskusteluterapiaa ongelmiisi. 

 

Ja ennenkaikkea ravinnolla on todella suuri merkitys myös aivojen toimintaa ja tästähän löytyy tuhansia tutkimuksia. Kokeile ja hämmästy.

 

http://personal.inet.fi/koti/remeli/laakkeet.htm

 

 

Tiesithän, että psyykelääkkeet voivat aiheuttaa pysyviä vaurioita aivoillesi. Puhutaan iatrogeenisesta dementiasta tai laajemmin CBI:stä eli Chronic Brain Impairmentista. Muitakin termejä on käytössä. Saat lisätietoa nettihaulla. SSRI:t ovat myös todella koukuttavia vaikka osa pääseekin niistä eroon suhteellisen helposti. Arviot pahasti koukuttuneista vaihtelevat aina 20%:sta 60%:iin eli pimeässä pitkälti operoidaan. Tiedät vasta, kun lopetat -periaatteella.

 

SSRI-lääkkeillä ei kuitenkaan ole varsinaisessa merkityksessä juurikaan tekemistä masennuksen tai muunkaan psyykkisen "häiriön" hoitamisen tai parantamisen kanssa muuten kuin, että niitä siihen vaivaan annetaan. SSRI:t toimivat lamaamalla tunteitasi. Psykiatrit yleensä sanovat, että ne kaventavat tunnekokemuksia tai "leikkaavat huippuja pois". Siten menetät kykyäsi tuntea vahvoja tunteita tai jopa tunnekokemukset kokonaan. Ilmiöstä käytetään entisten käyttäjien keskuudessa nimitystä zombifioituminen ja seurannutta turtuneisuuden tilaan zombitilaksi. Tila vastaa kuulemma karkeasti lobotomiaa, joka tarkoittaa sitä, että sinulta katoaa tai madaltuu persoona ja ihmisyys. Jotkut pitävät seurannutta tunteettomuuden tilaa helpottavana, koska elämän asiat menettävät merkityksensä ja tunteita ei enää koe samalla tavalla. Pidemmän päälle hetkellinen siunaus muuttuu pysyväksi helvetiksi, koska tunteettomuus voi jäädä pysyväksi. Googleta esim. blunted affect tai frontal lobe syndrome niin saat paremman kuvan. Toinen hetkellinen reaktio mitä SSRI:stä monesti saa on pilvi, mutta se on usein vain hetkellinen (muutamia päiviä, viikkoja). Pilvi voi tulla myös paljon myöhemmin käytön jatkuessa, jolloin saat kuulla olevasi nyt "kaksisuuntainen". :) Ole varovainen kehen luotat ja tee oma tutkimustyösi.

 

Eli olethan varovainen, kun liikut psykiatrisessa maailmassa, ettet tietämättäsi vahingoita itseäsi. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla