Kuva Shutterstock
Kuva Shutterstock

Olen 20-vuotias nainen, jolla puolisen vuotta sitten todettiin vakava masennus. Sain siihen apua ja lääkkeet, jotka ovat selvästi auttaneet ja helpottaneet oloani. Olen jaksanut tehdä ja touhuta ja mielialani on ollut suhteellisen tasapainoinen ja hyvä.
Kahden viimeisen viikon aikana olen kuitenkin kärsinyt erittäin rajuista mielialan vaihdoksista. Aamulla herätessäni saatan olla iloinen ja energinen ja aamupalan jälkeen raivoissani, turhautunut, ahdistunut ja itkuinen. Lisäksi olen ollut koko ajan kuoleman väsynyt, vaikka olisin nukkunut kuinka hyvin ja paljon tahansa.
Mistä tämä voi johtua? Syön edelleen masennuslääkkeitä ja reseptini jatkuu vuoden loppuun saakka. Mielestäni elämässäni ei
ole tapahtunut mitään mullistavaa, enkä keksi yksittäisiä syitä mielialan vaihdoksiini.

On mahdollista, että mielialan vaihdosten taustalla on kaksisuuntainen mielialahäiriö, jolle on ominaista toistuvat masennusjaksot ja hypomania- tai maniajaksot. Joskus kaksisuuntaisen mielialahäiriön sairausjaksot ovat nk. sekamuotoisia jaksoja, jolloin mieliala vaihtelee kuvaamallasi tavalla samankin päivän aikana energisyydestä ärtyisyyteen ja masennukseen.

Kaksisuuntaisen mielialan ensimmäinen sairausjakso on usein masennusvaihe, jossa lääkevaste masennuslääkkeille on usein varsin hyvä. Masennuslääkkeet voivat kuitenkin jatkuvassa käytössä laukaista sekä sekamuotoisia että maniajaksoja, jonka vuoksi sairausjaksojen hoito- ja estolääkkeinä käytetään ensi sijassa mielialaa tasaavia lääkkeitä.

Näistä syistä Sinun kannattaa kääntyä hoitavan lääkärisi puoleen ja keskustella hänen kanssaan, olisiko mielialan vaihteluittesi taustalla kaksisuuntainen mielialahäiriö. Kaksisuuntaisesta mielialahäiriöistä kärsivien lähisuvussa ilmenee usein samaa sairautta.

Matti Huttunen
psykiatri, psykoterapeutti

Kysy asiantuntijalta

Onko sinulla kysyttävää Hyvän terveyden asiantuntijoilta? Lue lisää Kysy asiantuntijalta –sivulta.

 

 

Miksi masennuslääke ei auta?

Syöthän ravintolisiä? B:eet C-vitamiinia 500µg/vrk D-vitamiinia 100µg/vrk Magnesium (sitraattimuoto) 400µg/vrk Omega 3 rasvahappoja (EPA ja DHA) mm. Citymarket ja iHerb myy edullisesti vitamiineja. Serotoniinihypoteesi ei pidä paikkaansa, eikä masentuneilla ole havaittu serotoniinitason mataluutta ennen lääkitystä. Masennus ei parane vaan kroonistuu kun ihminen syö mielialalääkkeitä. Masennuksen lääkehoito on tehotonta, silti 500 000 suomalaista syö niitä. Tämä sen takia koska lääkäri...
Lue kommentti

Miksi masennuslääke ei auta?

No just näitä täällä riittää..Paheksujia.Eiköhän se ole yksilöllistä,miten lääkkeet tehoavat.Ja pahassa masennuksessa on hyväkin,että tunteet turtuvat lääkkeillä hieman,on se elo niin painajaismaista syvällä syövereissä.Luulen jopa,että on lääkkeet pelastaneet aika monta ihmishenkeä.Lääke kuin lääke on tietysti luonnon vastaista,joka lääkkeellä kun buranasta lähtien on sivuvaikutuksensa.Jokainen päättäköön ottaako vai ei lääkettä,muiden pelottelematta ja tuomitsematta!!!
Lue kommentti